Reportáž: Citroën uvedl na český trh novou generaci modelu Jumpy. Už jsme ho i řídili + VIDEO

ar5, 4. června 2016, 08:05 Aktualizováno 4.6.2016, 19:22 Google+

Koncem tohoto týdne nám automobilka Citroën představila v české premiéře novou generaci dodávky se jménem Jumpy. My jsme u její premiéry nemohli chybět a na konci tiskovky jsme ukořistili klíčky od jednoho z prvních vyrobených kusů a na chvíli jej projeli. Jaké jsou naše dojmy?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nový Citroën SpaceTourer (2016)

Nový Citroën SpaceTourer (2016) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

První generace vozu se na trhu objevila už v roce 1995 a za tu dobu se ho vyrobilo téměř 600 000 kusů. Nyní dochází ke generační obměně a na trhu se objevuje jeho nová generace Citroën Jumpy. Tím pádem má francouzský výrobce na trzích už čtyři vzájemně se doplňující a přitom odlišné vozy: Nemo, Berlingo, nový Jumpy a největší Jumper.

Nová generace Jumpyho má díky nové modulární platformě optimalizovanou architekturu pro více užitečných funkcí. Dodávka nabídne větší komfort a také bezpečnost. Na českém trhu bude Jumpy dostupný jako furgon, kombi, polocombi (prodloužená kabina) a plošina s kabinou. Celkem výrobce nabídne 3 délky (L1 - 460 cm, L2 - 495 cm a L3 - 530 cm), takže si každý uživatel může zvolit vůz podle svých potřeb a odvětví činnosti.

img-responsive

Nový Citroën SpaceTourer (2016) | foto: Roman Havlín

Nový Citroën Jumpy nabízí mnoho inovací, z nichž ty nejdůležitější stojí určitě za pozornost. Jedná se o tyto prvky:

Účinná architektura přizpůsobená všem potřebám pro větší funkčnost, praktičnost a ergonomii. Modulární platforma Jumpyho vzešlá z platformy EMP2, která nabízí objem nákladového prostoru až 6,6 m3 a v nejsilnější verzi umožňuje táhnout 2,5 tuny.

Vůz disponuje 3 délkami karoserie. Vedle nejběžnějších délek 495 cm a 530 cm i jedinečnou verzí 460 cm, která je kompaktní a praktická. Provedení L1 nabízí stejně jako délky L2 a L3 užitečné zatížení až 1 400 kg a ve verzi kombi je schopná v případě potřeby odvést až 9 osob.

Nový Jumpy nabízí jednu jedinou výšku karoserie - 190 cm, díky čemuž je zaručen přístup do všech podzemních garáží, kam mají vozy tohoto typu často obtížný přístup.

Systém Moduwork, což je věc, usnadňující každodenní život. Po sklopení bočního sedadla spolujezdce k přepážce lze vytvořit prostor s rovnou podlahou a díky velkému otvoru v přepážce nabízí užitečnou délku 400 cm. Díky otočnému stolku a držákům na tablet a telefon je navíc možné kabinu proměnit v mobilní kancelář.

Boční posuvné dveře mohou za příplatek disponovat hands free ovládáním. Tento typ otevírání dveří usnadní nakládku a vykládku vozu v případě, že má uživatel ruce plné různého vybavení nebo zboží. A jak to vše funguje? Stačí vsunout nohu pod roh zadního nárazníku a vůz se odemkne a automaticky se otevřou boční dveře na té straně, kde byl pohyb nohy zaznamenán.

Nový Jumpy nabídne celou řadu možností karosářských úprav, takže vůz dokáže splnit potřeby všech možných řemesel, včetně zejména přestavby 4×4, kterou zkoncipovala a realizovala specializovaná firma Automobiles Dangel.

Francouzská novinka pak používá modulární platformu poslední generace vzešlou z EMP2, která byla zkoncipována přímo pro něj. Používá posílenou strukturu se specifickou novou přední a zadní nápravou. Užitečné zatížení pak může dosáhnout až 1 400 kg a váha vlečeného přívěsu může být 2,5 tuny.

Výsledkem modulární koncepce jsou dvě hodnoty rozvoru (292 cm a 327 cm), ale také 2 zadní převisy (80 cm a 115 cm). Jejich kombinací vzniknou 3 délky: 460 cm spojená s krátkým rozvorem, dále pak s 495 cm a vrcholem je provedení s 530 cm spojené s dlouhým rozvorem.

img-responsive

Nový Citroën SpaceTourer (2016) | foto: Roman Havlín

Nový Jumpy ve verzi furgon může být podle potřeb a oblasti činnosti každého firemního zákazníka vybaven dvěma typy obložení: surovým dřevem nebo dřevem s úpravou povrchu (protiskluzovou a chráněnou hliníkovými prahovými lištami, povrch je vodotěsný a snadno omyvatelný). V nabídce jsou různé kombinace sad pro ochranu nákladového prostoru, od obložení pouze podlahy přes obložení podběhů kol po celou výšku boků.

Interiér nového Citroënu Jumpy vzešel ze světa osobních automobilů, ale byl přizpůsoben potřebám profesionálních řidičů, aby byla každá jízda efektivní a bezpečná.

Čalounění sedadel je z nového měkkého materiálu a nový Jumpy má v závislosti na dané verzi k dispozici různá čalounění: látkové čalounění s grafickým motivem (Mica), čalounění ze syntetické kůže TEP a kombinované čalounění ze syntetické kůže TEP/ napůl látkové (Silica). 

Současně s tím je ve verzích fourgon a polocombi (prodloužená kabina) vybaven pevně umístěnými zarážkami nákladu (v souladu s platnými evropskými předpisy ISO 27956 ohledně zajištění nákladu a ochrany cestujících v případě posunutí nákladu).

Za příplatek může být opatřen přepážkou Confort, která představuje alternativu ke standardní přepážce a vedle zajištění bezpečnosti posádky přináší větší komfort díky pěně vytvářející větší akustickou a tepelnou izolaci než tradiční přepážky. Tato izolační přepážka přináší také větší možnost naklonit sedadlo o dalších 8,5° nebo ho posunout o dalších 40 mm (podle nastavení sedadla) oproti standardní přepážce.

Podle Citroenu bylo zapracováno také na jizdním komfortu. Přední posílená náprava je tak nově typu Pseudo McPherson se zkrutným stabilizátorem a vzadu najdeme zadní nápravu s příčnými rameny, díky níž vůz snese užitečné zatížení 1 400 kg. Tyto nápravy mohou být spojeny s převodem 4×4 (přestavba Dangel).

Pro zajištění maximálního komfortu bez ohledu na zatížení je navíc vůz opatřen pružinami s proměnnou tuhostí a tlumiči typu AMVAC (proměnlivé tlumení podle zatížení). Jedná se o tzv. „pasivní systém“ umožňující měnit tlumení podle světlé výšky vozu.

img-responsive

Nový Citroën Jumpy / SpaceTourer (2016) a jeho ceník | foto: Roman Havlín

Pro lepší jízdní dovednosti na zhoršeném povrchu je zde systém Grip Control. Jedná se o vylepšený protiprokluzový systém optimalizující mobilitu předních kol podle typu terénu. Grip Control může být spojený s paketem Stavba (větší užitečné zatížení, zvýšení odpružení o 20 mm, ochranný kryt pod motorem), který zvyšuje pohyblivost vozu v obtížném terénu, jako jsou stavby a nezpevněné cesty.

Nový Citroën Jumpy je navíc dost bezpečným autem. Nedávno totiž získal v testech EuroNCAP maximální výsledek, tedy 5 hvězdiček. Tento výsledek je odměnou práce odvedené během jeho vývoje, ale svědčí rovněž o přítomnosti četných prvků výbavy zvyšujících komfort a bezpečnost a o použití modulární platformy poslední generace.

Nový Citroën Jumpy je v nabídce se 7 dieselovými motory řady BlueHDi. Citroën tuto novou generaci motorů nabízí od konce roku 2013 a tyto motory umožnily drasticky snížit emise oxidů dusíku (NOx) i emisí CO2. K tomu přispělo inovativní výfukové potrubí, které tvoří:

Oxidační katalyzátor zabudovaný u výstupu z motoru, který odstraňuje uhlovodíky (HC) a oxid uhelnatý (CO), jež jsou výsledkem spalování paliva,

Modul SCR (Selective Catalytic Reduction), zabudovaný před filtrem pevných částic, jenž po vstříknutí látky Adblue® *(směs vody a močoviny) přemění až 90 % oxidů dusíku (NOx) na vodní páru (H2O) a dusík (N2), které jsou neškodné,

Filtr pevných částic s aditivem, který skupina PSA Peugeot Citroën uvedla ve světové předpremiéře v roce 2000, likviduje až 99,9 % pevných částic. Nová architektura byla použita u výfukového vedení s přesným uspořádáním technologií: katalyzátor SCR umístěný před filtrem pevných částic s aditivem je jediný systém následného zpracování výfukových plynů, který dokáže snížit emise NOx až o 90 % a současně o 4 % snížit emise CO2.

Jednotlivé dieselové motory, jimiž je Citroën Jumpy vybaven, vykazují následující spotřebu ve smíšeném režimu a emise CO2 (u základní nejkratší délky):

BlueHDi 95 s manuální převodovkou o pěti stupních (70 kW - 210 Nm při 1750 ot/min.): 5,5 l/100 km a 144 g CO2/km

BlueHDi 95 S&S s robotizovanou 6st. převodovkou ETG6 (70 kW - 240 Nm při 1750 ot/min.): 5,2 l/100 km a 135 g CO2/km

BlueHDi 115 S&S s manuální 6 stupňovou převodovkou (85 kW - 300 Nm při 1750 ot/min.): 5,1 l/100 km a 133 g CO2/km

BlueHDi 120 s manuální 6 stupňovou převodovkou (90 kW - 340 Nm při 2000 ot/min.): 5,5l/100 km a 144 g CO2/km

BlueHDi 120 S&S s manuální 6 stupňovou převodovkou (90 kW - 340 Nm při 2000 ot/min.): 5,3l/100 km a 139 g CO2/km

BlueHDi 150 S&S s manuální 6 stupňovou převodovkou (110 kW - 370 Nm při 2000 ot/min.): 5,3l/100 km et 139 g CO2/km

BlueHDi 180 S&S s automatickou 6 stupňovou převodovkou EAT6 (130 kW - 400 Nm při 2000 ot/min.): 5,8l/100 km a 151 g CO2/km

4×4 by DANGEL

Společnost Automobiles Dangel od roku 1980 přestavěla již více než 40 000 vozů na pohon 4×4 a zároveň je největší evropskou firmou v segmentu 4×4. Zajímavostí je fakt, že PSA spolupracuje víc než 35 let. PSA a Dangel pracovaly na vývoji vozu Nový Citroën Jumpy již od počátku projektu, aby byl vůz vybaven všemi potřebnými prvky, které později usnadňují přestavbu.

V případě Nového Jumpyho může firma Automobile Dangel provést přestavbu na 4×4, avšak pouze u vozů s dvoulitrovým motorem a manuální převodovkou (verze BlueHDi 120 s manuální 6st. převodovkou, BlueHDi 120 S&S s manuální 6st. převodovkou a verze BlueHDi 150 S&S s manuální 6st. převodovkou).

Automobile Dangel nabízí pro možnost jízdy i ve velmi špatném terénu dvě různé výšky karoserie (podle potřeb zákazníka), jedna verze je zacílená spíše na využití na silnicích v jakékoliv roční době, druhá má vyšší světlou výšku (o 60 mm více vepředu i vzadu oproti základní verzi).

Krátký test naftové osobní verze s výkonem 150 koní

Po vyzvednutí klíčků od obsluhy Citroenu jsme usedli do rodině zaměřené verze s označením SpaceTourer. To disponovalo naftovým motorem o objemu 2.0 BlueHDI, výkonem 150 koní a manuální převodovkou se šesti stupni. Hned po usednutí za volant nás překvapil příjemný a dostatečně velký výhled vpřed a do stran. Sedadlo řidiče a spolujezdce disponuje ideální měkkostí, snad jen dvousedadlo spolujezdce by mohlo být polohovatelné v oblasti opěry zad. 

Výkon 150 koní pak byl pod kapotou víc než znát. Zkoušený exemplář měl najeto necelých sto kilometrů a naše devítimístná verze s prodlouženým rozvorem po silnici doslova uháněla a lačněla po tom, abychom jí šlapali po krku. Chvílemi nám tak přišlo, že řídíme osobák, než rodinnou dodávku pro devět osob.

Posilovač řízení byl u testovaného SpaceTourera dostatečně komunikativní a bylo pro nás velkým překvapením, jak moc komfortní podvozek má tato nová generace. I větší výmoly do kabiny neposlaly větší ránu a zpomalovací prachy způsobili maximálně velké zhoupnutí. 

img-responsive

Nový CitroënSpaceTourer  (2016) | foto: Roman Havlín

Ve výsledku jsme tak za krátkou chvíli našli jen jednu chybu. Kolega spolujezdec se při nastupování (otevírání dveří) uhodil spodní hranou dveří do holeně, a to ne zrovna malým způsobem. Je otázka, zda je spodní část dveří řešena tak neštastně, nebo si jen spolujezdec nedal pozor a měl nohu tam, kde mít neměl.

Na větší jízdní dojmy se každopádně těště v průběhu letošního léta, kdy si na týdenní test zapůjčíme běžnou verzi Jumpyho a přineseme vám podrobnější a obsáhlejší dojmy z tého francouzské novinky.

Vytisknout

Diskuze: Reportáž: Citroën uvedl na český trh novou generaci modelu Jumpy. Už jsme ho i řídili + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Parkovací místo vyhrazené ženám

Feministky zuří: Čína zavádí speciální parkovací místa "pro dámy"

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud