Alpina v Česku – Když chcete více než BMW…

Martin Javůrek, 10. září 2010, 11:00 Google+

Luxusní značka Aplina, která se zabývá úpravou automobilů BMW, vstupuje na český trh. Nejlevnější model stojí pod milion korun!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
B3 S Bi-Turbo

B3 S Bi-Turbo | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Značka Alpina je něco jako zaklínadlo. Automobily s tímto nápisem na víku zavazadelníku i dalších místech nejsou jen rychlé a krásné, ale nabízejí i více exkluzivity, kterou vám BMW jako takové určitě nenabídne. Na rozdíl od mnichovského prémiového výrobce totiž spatří světlo světa pouze zlomek aut, které nesou označení Alpina, konkrétně zhruba 1000 vozů ročně. O exkluzivitě svědčí také velice řídká prodejní síť, například Slovensko, Maďarsko, Polsko a Rakousko oficiálního dealera nemají vůbec. V České republice zastupuje Alpinu jeden z předních prodejců vozů BMW Invelt. Navzdory tomu máme pro potenciální zájemce dobrou zprávu. Co se týče servisní sítě, ta je zcela shodná se servisní sítí BMW. Alpinu vám tedy opraví doslova v každém větším městě. Dodací lhůty činí 3-4 měsíce. 

Historie značky sahá až do roku 1965, kdy byla společnost založena Burkardem Bovensiepenem. První krůčky znamenaly výrobu doplňků pro vozy BMW a jejich úpravy. Dále se Aplina zabývala výrobou závodních speciálů, které přinesly první úspěchy v roce 1971, kdy zvítězily všechny národní i mezinárodní šampionáty cestovních vozů. Od roku 1978 mají vozy Aplina i svůj vlastní VIN, který je vyražen přesně pod originálním VINem vozů BMW.

V současné době skýtá nabídka automobilky modely D3 BI-TURBO, B5 BI-TURBO, B7 BI-TURBO a zbrusu nový B 3 S BI-TURBO postavený na základu BMW 335i.

Základní verze D3 BI-Turbo je osazena řadovým naftovým čtyřválcem o objemu 2,0 litru disponujícím dvojitým přeplňováním. Díky vyladění společností Alpina dává tento motor úctyhodný výkon 214 koní a 450 N.m točivého momentu, což jsou hodnoty atakující tovární naftové šestiválce od prémiových výrobců. Zrychlení z klidu na 100 km/h trvá sedanu 6,9 vteřiny a hodnota maximální rychlosti vrcholí na 244 km/h. Deklarovaná kombinovaná spotřeba činí pouhých 5,4 litru na 100 km. U této verze je bezesporu zajímavá cena, která je stanovena na 962 500 Kč. Vezmeme-li v potaz, že základní ceník uvádí cenu BMW 320d v provedení sedan 911 900 Kč, představuje Aplina D3 BI-Turbo sedan proklatě zajímavou nabídku.

Silnější B3 S Bi-Turbo ukrývá pod přední kapotou dvakrát přeplňovaný šestiválec o výkonu 400 koní a 540 N.m točivého momentu. To vozu propůjčuje takřka shodnou dynamiku jakou disponuje BMW M3. Akcelerace z nuly na 100 km/h zabere tomuto vozu pouze 4,7 vteřiny a hodnota maximální rychlosti vrcholí na 300 km/h. Kombinovaná spotřeba paliva by se měla udržet pod 10 litry a to konkrétně na cifře 9,7 litru na 100 km. Zde už je cena o poznání vyšší, a to konkrétně 1 550 000 Kč.

Modely B5 a B7 Bi-Turbo jsou osazeny shodným motorem, konkrétně dvakrát přeplňovaným osmiválcem o objemu 4,4 litru disponujícím výkonem 507 koňských sil a 700 N.m točivého momentu. Díky tomu mají tyto limuzíny stejné dynamické vlastnosti jako podstatně menší B3 S. Stovku pokoří za 4,7 vteřiny a ručička tachometru se zastaví na 307 resp. 280 km/h v případě největšího modelu B7. Kombinovanou spotřebu paliva výrobce udává 10,8 resp. 12,1 litru. Cena menší B5 Bi-Turbo činí 2 405 000 Kč, vlajková loď potom startuje na 3 145 000 Kč.

Novinkou je také možnost k vybraným modelům přikoupit pohon všech kol Xdrive. 

Pro zákazníky je také připravena absolutní individualizace počínaje barvami potahů, konče jmenovkami na přístrojové desce.

Kompletní ceník najdete TADY

Vytisknout

Diskuze: Alpina v Česku – Když chcete více než BMW…

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

56

Světový rekord překonán, nabytek jel 180 kilometrů v hodině

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud