Nejlepší americký sporťák 50. let? Glasspar G2 změnil pravidla hry

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 1. srpna 2018, 10:33 Google+

Když se řekne americký sporťák, řada z nás si vybaví éru "Muscle cars" jako byl Ford Mustang nebo Dodge Charger. Zkrátka sporťák ostře řezaných tvarů s výkonným motorem V8 pod kapotou, který umí jet pořádně rychle po přímce, ale v zatáčkách už mu to tolik nejde. Co ale bylo ještě před slavnou érou "Muscle cars"? Jedním z průkopníků amerických sportovních aut se stal mnohými opomíjený Glasspar G2.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Glasspar G2

Glasspar G2 | foto: Hyman LTD.

Sdílejte článek

Co si budeme nalhávat, ani my bychom na Glasspar G2 nepřišli, kdyby se neobjevil v aukci společnosti Hyman Limited Classic Cars v St. Louis a nezačala na něj upozorňovat zahraniční média, jako například The Drive. Po prohlédnutí pr snímků jsme však propadli okouzlení tímto vozem. A to jsme ještě nevěděli, čím vším je vlastně výjimečný.

První varianty modelu G2, která byla nazvána Brooks Boxer, vznikla v roce 1951 a jejím designérem byl kalifornský návrhář lodí Bill Tripp. Sám však tou dobou zřejmě ještě ani netušil, jak převratný model se mu pod rukama rodí a jaký vliv bude mít na další vývoj amerických sportovních vozů.

Jednalo se totiž o jeden z prvních sportovních automobilů na trhu, jehož karoserie byla vyrobena ze sklolaminátu. Předběhl tak dokonce i Chevrolet Corvette, který se k dealerům dostal až v roce 1953, nebo Kaiser Darinn, který byl představen v roce 1952 a do prodeje se dostal až rokem 1954.

Designér Bill Tripp se navíc díky modelu G2 stává jedním z průkopníků tvorby tzv. "Kitt Car", tedy vozidel na bázi stavebnice. Jeho model G2 byl totiž uzpůsoben k tomu, aby dokázal pojmout vcelku bohatou paletu amerických motorů V8.

Většina vozidel tak byla prodávána bez motoru a až zákazník se rozhodl, co chce pod kapotou mít. Váha vozu byla navíc pod hranicí jedné tuny a díky motoru umístěnému kousek za přední nápravou se podařilo dosáhnout i velice příjemného rozložení váhy. G2 tak podával jedny z nejlepších jízdních výkonů své doby.

Tato kombinace, tedy umístění velkého a výkonného motoru do relativně lehkého dvoudveřového kupé, se pak stala inspirací ještě jednomu velkému americkému návrháři aut. Jak už nejspíš mnohým došlo, na podobnou recepturu vsadil i Carol Shelby při konstrukci modelu Cobra.

img-responsive

AC Cobra | foto: Autoindex.org

Stavba modelu G2 navíc probíhala ručně a na jej kvalitu byly kladeny vysoké nároky. V podstatě se tak dá říci, že na světě nenajdete dva identické vozy. Navíc zhruba pouze 10 kusů bylo v továrně sesazeno kompletně, jak uvádí publikace Forgotten Fiberglass. Tento konkrétní pak má být tím posledním, tedy desátým.

Interiér prodávaného vozu v sobě kombinuje bílé čalouněn sedaček s černými linkami a černým kobercem. Palubní deska je navíc zhotovena z hliníkového plechu, který dodává vozu na sportovnosti. Pod kapotou se ukrývá 5.4 litrový motor Cadillac V8 spojený s třírychlostní manuální převodovkou, který generuje ca 200 koní.

Glasspar G2 | zdroj: youtube.com

Aukční portál Hyman, který prodej vozu zajišťuje, uvádí, že vůz v sobě kombinuje prvky hot-rodu s na tu dobu velice moderními technologiemi a konstrukcí. Navzdory své unikátnosti je však vůz až překvapivě levný.

Zatím co ceny Shelby Cobra, který toho má s modelem G2 mnoho společného, mohou vyšplhat až k hranici 14 milionů dolarů (300 mil. korun), vyvolávací cena tohoto unikátu činí "pouhých" cca 130 000 dolarů, tedy cca 2.85 mil. korun. My na něj tedy stále nemáme, pro některé sběratele by to však mohla být koupě roku.

Vytisknout

Diskuze: Nejlepší americký sporťák 50. let? Glasspar G2 změnil pravidla hry

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Na Filipínách se pustili do další demolice zabavených automobilů

Buldozer rozdrtil auta za 129 milionů, zkáze neuniklo Porsche ani Lamborghini

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud