Ruská Sibiř vydala ztracený obojživelník 8x8. Co se o něm podařilo zjistit?

Neznámý ruský obojživelník 8x8 pravděpodobně vychází z vozu GAZ M20 | foto: carscoops.com

Ruské silnice jsou známé zejména z palubních kamer, na kterých pravidelně žasneme při pohledu na to, co jsou někteří řidiči schopni vymyslet. Čas od času se ale na ruských silnicích objeví i nějaký ten unikát, který rozhodně stojí za zmínku - třeba jako tento osmikolový obojživelník zhruba z padesátých let.

Rusko je domovem mnoha zvláštních automobilů, jejichž specializaci nemůžeme ve střední Evropě příliš pochopit. Pokud se totiž chcete vydat na zrádnou Sibiř, nemůžete spoléhat jen na dvě nápravy a dvojici terénních pneumatik. Chce to něco odolného, co všude projede a jen tak se s vámi nepotopí. Třeba jako tento tajemný obojživelník s pohonem 8x8.

Bohužel o tomto voze nemáme příliš informací, ovšem podle webu Russian Beyond se jedná o terénní obojživelný "traktor", který byl navržen designovým oddělením Čeljabinského traktorového závodu zhruba v padesátých lete. Od té doby se an něj však zapomnělo a až nyní ho nalezl uživatel ruské sociální sítě VK.

Ačkoliv stroj vypadá na fotkách jako malý tank, svými rozměry nepřesahuje klasický sedan. Na délku měří 4530 mm, široký je 1900 mm a na výšku měří pouhých 1490 mm. Díky použití hliníkových panelů se pak podařilo udržet jeho váhu na překvapivé hodnotě 600 kilogramů.

O technice toho bohužel příliš nevíme, nicméně podle ruských zdrojů by měla vycházet z vozu GAZ-M20 Pobeda, který se dočkal mimo jiné i obojživelné a terénní varianty a jeho derivát M72 Poběda mnozí označují za první moderní SUV, neboť kombinoval samonosnou karoserii s pohonem 4x4.

Pokud byste o voze náhodou věděli něco víc, budeme vděční za jakékoliv další informace ne našem e-mailu nebo v komentářích.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy