Při úklidu vozu nezapomeňte na volant, může být špinavější než záchodové prkénko

Na volantu se může vyskytovat více škodlivých bakterií, než na záchodovém prkénku | foto: pixabay.com

V dnešní uspěchané době tráví stále více lidí za volantem tolik času, že se dá jejich vůz přirovnat k druhému domovu. Na rozdíl od našich domovů však věnujeme úklidu vozu mnohem méně času, což sebou ale přináší i zdravotní rizika v podobě různých bakterií, hub nebo plísní.

Tématem "mikroskopického života" v našich automobilech se během minulého roku aktivně zabývali vědci z britské Nottingham Trent University, a jejich zjištění nejsou příliš lichotivá. Ve většině testovaných vozů totiž byly nalezeny bakterie, které mohou být pro lidský organismus škodlivé.

Vzorky, které byly odebrány z volantu, řadící páky, klik dveří, tlačítek rádia nebo koberců podlahy a kufru obsahovaly velké množství bakterií e-coli, které mohou způsobit bolesti břicha, průjmy nebo zvracení. Dalším hojně se vyskytujícím mikroorganismem je stafylokok Bacillus cereus, který může vyvolat vážné zažívací problémy.

Jen pro srovnání, na cca 6,5 cm2 záchodového prkénka se může vyskytovat asi 80 škodlivých bakterií. Na stejném prostoru volantu se však může vyskytovat až několik-set škodlivých bakterií. Ptáte se, jak je to možné?

Zcela jednoduše. Protože se z našeho automobilu pomalu stává druhý domov, přenášíme si sem i své zvyky a zlozvyky. V autě jíme, pijeme, smrkáme, odhazujeme nepořádek na různá místa, atd. Navíc si do vozu nosíme velké množství nečistot na podrážkách bot. Na rozdíl od domova však v autě většina řidičů pravidelně neuklízí.

Přitom k udržení pořádku v automobilu toho není potřeba mnoho. Stačí čas od času očistit interiér pomocí dezinfekčních ubrousků, které koupíte v každém supermarketu, pravidelně luxovat interiér, vytvořit si ve voze odpadkový koš (napři. z igelitového sáčku), pravidelně vyměňovat kabinový filtr a čistit klimatizaci.

Pokud si však chcete ušetřit práci, zkuste si v automobilu odpustit jídlo a konzumaci slazených nápojů. Drobky a fleky, zvláště po slazených nápojích, jsou skvělou živnou půdou pro mnoho bakterií. Zvláště díky vlhkosti a vysokým teplotám, které se ve voze nezřídka vytváří.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy