Tesla slibuje další revoluci v autonomním řízení, jak dlouho jí však bude trvat realizace?

Tesla Model 3 | foto: Tesla Motors

Když Elon Musk něco řekne, obvykle k tomu má pádné důvody či argumenty. Z jeho poslední aktivity na Twitteru se tak dá soudit, že Tesla v současnosti pracuje na systému umělé inteligence, která bude schopna vás odvézt na konkrétní místo, aniž byste museli cokoliv říkat.

Na tuto skutečnost přitom náhodou narazil na Twitteru jistý James Harvey, který Elonu Muskovi napsal, že určitě není s takovým nápadem první, ale bylo by fajn, kdyby mohl nasednout do auta a říct mu, kam ho má odvézt. Na to mu však Musk odpověděl, že většinu času to automobilu ani nebude muset říkat.

Co se tím myslí? Tesla pravděpodobně pracuje na jakémsi software na bázi umělé inteligence, který se bude učit nejčastější trasy řidiče a následně bude schopen mu je sám navrhnout a trasu sám odřídit. Jak příklad si můžeme vzít situaci, kdy každý den od pondělí do pátku odjíždíte v 7:00 z domova na parkoviště u své kanceláře. Automobil si po určité době tuto situaci zapamatuje a začne vám sám trasu navrhovat.

Ilustrační foto | foto: Tesla Motors

Celý systém zní docela revolučně a převratně, ovšem pokud bychom nebyli líní párkrát kliknout na panel navigace, pak se pro nás při vlastnictví autonomního vozu vlastně nic nemění.

A tím vlastně narážíme na největší problém toho všeho - plně autonomní systém řízení. Tesal sice má k dispozici autonomní systém AutoPilot, ovšem ten běží jen v beta verzi. Automobilka už proto delší dobu slibuje předvést plně autonomní systém, ovšem to neustále někde vázne a spuštění se odkládá. Navíc ani netušíme, na jaké úrovni tento systém bude pracovat. Zatímco Elon Musk tvrdí, že Tesla má připravený HardWare pro 5. úroveň, podle vysoce postavených lidí z automobilky GM je to nemožné.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy