Stíhací jízda policisty na kole a první pokuta za rychlost vešly do dějin

Arnold-Benz | foto: carscoops.com

Dostat pokutu za rychlost není v dnešních dnech ničím výjimečným. Napadlo vás ale někdy, kdy a kde padla ta úplně první pokuta za překročení rychlosti?

Stalo se tak již v roce 1896 a oním prvním pokutovaným nešťastníkem byl jistý Walter Arnold, který se vydal na vyjížďku ve svém vozidle Arnold Benz Motor Carriage.

Během své jízdy po Paddock Green v Kentu ale překročil maximální povolenou rychlost 2 mph (3 km/h) a svévolně si jel 8 mph (13 km/h). To se ovšem nelíbilo policistovi, který ho na svém bicyklu dohnal, zastavil a pokutoval.

Pokud vás udivuje maximální povolená rychlost 3 km/h, nebyl to jediný zvláštní zákon té doby. Jiný zákon vyžadoval, aby všechny vozy byly doprovázeny mužem mávajícím červeným praporkem. Šílené, že?

Naštěstí ještě téhož roku byly zákony pozměněny a automobily se dočkaly nejvyšší povolené rychlosti 14 mph (23 km/h). Na oslavu tohoto pokroku uspořádali tehdejší majitelé automobilů závod z Londýna do Brightonu.

Tato tradice se dochovala až do dnešních dnů. Každý rok se desítky majitelů automobilů vyrobených před rokem 1905 vydávají na závod dlouhý 108 kilometrů aby si připomněli rok, kdy padla první pokuta za rychlost a zároveň byly zrušeny nesmyslné zákony omezující řidiče.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy