Jarní prázdniny se blíží. Poradíme vám, jak připravit auto na cestu do hor doma i v zahraničí

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 23. ledna 2018, 12:50 Aktualizováno 23.1.2018, 13:04 Google+

Zanedlouho, přesněji od 5. února, začínají v Čechách jarní prázdniny, které jsou rozděleny postupně do šesti po sobě jdoucích týdnů. Jako první si jarní prázdniny začnou užívat například děti v Praze 1 až 5, stejně jako v Lounech nebo Karviné. Jako poslední pak přijdou řadu děti například v Benešově nebo Chrudimi, kterým prázdniny začínají v týdnu do 18. 3.. Pro motoristy z toho však plyne, že většina tras vedoucích do hor, ať už českýcn nebo zahraničních, bude s největší pravděpodobností pod návalem výletníků. Odborníci z UAMK proto přichystali několik rad, jaká pravidla pro zimní provoz platí v místech, kam čeští turisté míří nejčastěji.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Jarní prázdniny: Cesty do hor

První, co každého motoristu v souvislosti se zimním provozem napadne, je kontrola zimních plášťů. Samotný fakt, že máme obuty zimní pneumatiky, je základem. České zákonodárství dovoluje mít různé druhy jednotně na jedné a druhé nápravě. Což odborníci ÚAMK nepovažují za vhodné. Stejně tak bychom neměli mít na každé nápravě jinak sjetý vzorek. Když už k tomu dojde, volba je jednoznačná – ty s hlubším dezénem umístit dozadu. Testy automotoklubů jednoznačně prokázaly, že se sice prodlužuje o něco brzdná dráha, nicméně ovladatelnost vozu a zvláště v nebezpečných situacích je výrazně lepší.

img-responsive

Zimní výbava | foto: GoodYear Dunlop Europe

Zimní pneumatiky: pravidla ve světě a vhodná údržba

Známé pravidlo také říká, že čím více je sjetý vzorek pláště (nové pneu mají asi 8 mm, zákonné minimum pro zimní obutí je 4 mm), tím více se prodlužuje brzdná dráha a ovladatelnost především na sněhu, ledu a podobných situací. Navíc se snadno může stát, že například při jízdě do Rakouska, kde není výjimkou kontrola hloubky dezénu policií, se v případě samotné hranice 4 mm můžete dočkat problémů. Policie „těsnou hranici“ neuzná. Pokračování v cestě pak bude možné až po přezutí vozu. To by se pak jarní prázdniny změnily ve velké trauma.

Jak je to vůbec s povinností používat (buď v určeném období nebo podle situace na silnici) zimní pláště? Z celkem 27 evropských zemí jich 16 zakotvilo tuto povinnost v zákoně, další zimní pneu doporučují a jen 6 států je má za nepovinné. To platí například o Velké Británii, Nizozemsku, Portugalsku, ale trochu překvapivě i o Polsku.

Z povinnosti mít zimní obutí automaticky vyplývá další otázka, a jak vysoký vzorek musejí mít? Pětice zemí považuje za minimální 3 mm: Estonsko, Finsko, Slovensko, Slovinsko a Švédsko. Francie považuje za minimum 3,5 mm. ČR, Chorvatsko, Rakousko a Itálie vyžadují vzorek 4 mm. V posledním ze zmíněných států jsou zimní pláště povinné jen v určitých regionech, ale pokutuje se třeba 1 682 euro použití zimních plášťů v létě).

Musíme ale počítat i s tím, že například Německo přistupuje k této otázce zcela zásadně. V roce 2018 vyrobené vozy a v letošním roce zakoupené nové zimní pneumatiky musí nést označení trojice horských štítů se sněhovou vločkou uprostřed. Tedy, smí se používat výhradně ryze zimní pláště. Nicméně i nadále, až do pololetí 2020 lze jezdit na starších pláštích, například s označením M + S (bláto a sníh).

Při kontrole vozidla před samotnou cestou není na místě opomenout ani změření tlaku v pneu. Správné údaje jsou zapsány jak ve velkém technickém průkazu, tak často na cedulce přilepené na B sloupku, případně u nádrže. V potaz  přitom musíme brát i fakt, že po vyjetí z vyhřáté garáže na ulici nám může tlak různě poskakovat. Je tedy na místě měřit vše na ulici. Navíc je potřeba zohlednit, jak moc je auto naložené. Pokud máte věci vyskládané až po strop a na střechách ještě box s dalším nákladem, pak nebude od věci nafouknout pláště na horní povolenou hodnotu.   

Zimní výbava na cesty po Evropě

Německo, přes které například Češi míří do západních rakouských Alp, je jednou z těch zemí, kde povinná zimní výbava v případě, že je na silnicích sníh, led nebo námraza, případně se dá tato situace očekávat, nezahrnuje jen zimní pláště.Nezbytnou je také zásoba nemrznoucí směsi do ostřikovačů, což jasně napovídá, že zimní výbava, kterou bychom měli mít sebou na cestu ho hor, je mnohem širší pojem.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Tím základním je nemrznoucí směs do ostřikovačů. V jejím případě odborníci ÚAMK radí volit „o stupeň“ vyšší hodnotu mrznutí směsi než bychom očekávali. Jedeme-li do hor, může v noci opravdu výrazně poklesnout teplota u venku zaparkovaného vozidla. Následně může trvat i několik hodin, než ostřikovače začnou fungovat.

Je také na místě volit kvalitní směsi, neboť u těch lacinějších muže dojít k situaci, kdy se oddělí složka nemrznoucího alkoholu od vody. A to je samozřejmě špatně. Voda totiž po dopadu na sklo začne namrzat a vytvoří mrznoucí šmouhy. Množství směsi, které si přibalíme do zavazadelníku, volíme i podle toho, zda zároveň s oknem ostřikuje soustava i přední světlomety. Spotřeba je v takovém případě zásadně vyšší. 

Kontrole před cestou nemá ujít ani ověření stavu nabití akumulátoru, dostatek brzdové kapaliny, kapaliny pro chlazení motoru, motorového oleje. Zkrátka všech kapalin. Ani to ale není vše. Do výbavy dobře připraveného řidiče by mělo patřit koště na delší násadě. Vždyť například i u našich východních sousedů může řidič dostat pokutu za to, že jede se sněhovou „čepicí“ na střeše. Může tím nejen omezit, ale i ohrozit řidiče vzadu.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: OMV

K nezbytným drobnostem patří dobrá škrabka na sklo, rozmrazovač zámků, případně silikonový olej na těsnění dveří a zavazadelníku atd. Dobré je mít sebou i startovací kabely. Před jejich použitím je ale nezbytné si připomenout správný návod k použití, jinak můžeme udělat více škody než užitku. Od věci není ani lopatka na odházení sněhu. Konec konců například v Bosně a Hercegovině je tato proprieta povinnou výbavou v období od 1. 11. do 15. 4.

Sněhové řetězy? Někde jsou povinné

Samostatnou kapitolou jsou sněhové řetězy. V celkem 9 z 27 evropských zemích jsou součástí povinné výbavy sněhové řetězy. V některých státech je to časově omezeno. Například v Bulharsko předpis platí od 1. listopadu do 31. března. V dalších státech je povinností mít je a použít v konkrétních oblastech či regionech. To platí pro horské oblasti Francie, Španělska, Itálie, místa v Maďarsku nebo Portugalsku.

Samozřejmě, že v závislosti na okamžité povětrnostní situaci v daném místě může být na určitém silničním horském úseku umístěna dočasná značka přikazující použití sněhových řetězů. S tím se lze setkat jak v českých horách, tak zcela běžně v Rakousku, Švýcarsku nebo Itálii. Při vjezdu do takového úseku bez sněhových řetězů, zvláště omezí-li tím řidič provoz, hrozí mu vysoká pokuta i odstavení nebo odtažení vozu.

S možnou nepřízní počasí je při cestě za lyžováním zkrátka třeba počítat a být podle toho vybaven, a to i sněhovými řetězy. Zároveň je nezbytné dodržovat místní předpisy omezující maximální rychlost se sněhovými řetězy. Obvykle jde nejvýše do 50 km/h.

Vytisknout

Diskuze: Jarní prázdniny se blíží. Poradíme vám, jak připravit auto na cestu do hor doma i v zahraničí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

První záběry elektrického tahače Tesla Semi v reálném provozu

Tesla už testuje nový tahač v ulicích, po městě se pohybuje s neuvěřitelnou…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud