10 kabrioletů: Které jsou nejlepší?

pet / AutoRoad.cz, 27. července 2019, 13:11 Google+

Letní počasí často láká k projížďce s otevřeným nebem nad hlavou. V kabrioletu si oblohy a větru ve vlasech užijete do sytosti, ale přeci jen by bylo příjemné potěšit i ostatní smysly. Příjemná zvuková kulisa zpod přední kapoty či výfuku také není k zahození a v kabrioletu mezi řidičem a těmito zvuky není žádná bariéra. Občas tedy není na škodu obětovat trochu té torzní tuhosti karoserie za nekoncentrované bručení sání a prskání výfuku. Ve kterých vozech si toho užijete nejvíce?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Honda S2000

Honda S2000 | foto: carscoops.com

Sdílejte článek

Honda S2000
Japonský roadster dokáže okouzlit dvojím charakterem svého motoru. V nízkých otáčkách se jedná o krotký dvoulitrový čtyřválec, za hranicí 5000 otáček však ukazuje své drsné alter ego. Svým výkonem možná dnes už neohromí, ale řev čtyřválce při 9000 otáčkách vám dnes už nikdo nenabídne. Tento ryk se line především zpod přední kapoty, nikoliv z reproduktorů jako u některých dnešních sportovních vozů. Honda S2000 se nenechá zahanbit ani v zatáčkách, na naladění podvozku si inženýři dali záležet.

Ford Mustang Convertible
Mustang už dnes není typickým muscle carem jako dřív. Archaické zavěšení a nepříliš výkonné motory dnes už v útrobách nenajdete. Jedná se o moderní vůz s motorem odpovídajícím dnešním standardům a nezávislým zavěšením všech kol. Přesto se Američanům podařilo zachovat typické charizma motoru V8 a hlavně jeho bublavý zvuk. A moderní technologie používá k těm správným věcem – s funkcí Line Lock zvládne burnout i úplný amatér.

Chevrolet Corvette Convertible
Koncern GM zůstává u motorů ze staré školy. Motory z řady LT1 použité v Corvettě C7 mají rozvod OHV, pouhé 2 ventily na válec a objem 6,2 litru. Hrubá síla tohoto amerického železa vás zarazí do sedaček už těsně nad volnoběhem za doprovodu ohlušujícího řevu jak motoru, tak i výfuku. Doufejme, že nová generace s motorem uprostřed u legendárního small blocku zůstane.

Jaguar F-Type
U Jaguaru F-Type potěší hlavně jeho zadní partie. A to jak vzhledem, tak rachotem linoucím se z výfuků. Každé ubrání plynu vyděsí okolí několika kilometrů. Sundáte-li nohu z pedálu plynu, začne F-Type marnotratně spalovat benzin ve výfuku, aby všechnu v něm uchovanou energii přeměnil pouze na hluk. U nejsilnější V8 je to podle některých až otravné. Tato vlastnost je však společná i s klidnějším motorem V6.

Ferrari 458 Spider
V seznamu nemůže chybět italský osmiválec. Ten od Ferrari patří k těm nejlepším. Zvuk motory za vašimi zády vám bude nahánět husí kůži a z výkonů tohoto supersportu vám bude běhat mráz po zádech. Toto je pravděpodobně nejatraktivnější vůz z celého seznamu, avšak v případě využití veškerého potenciálu hrozí brzká ztráta řidičského oprávnění.

Mercedes SLR Roadster
Jakákoliv V8 od Mercedesu zvukem nikdy nezklame. Ta v Mercedesu SLR je navíc dopována stlačeným vzduchem z kompresoru, který o své práci dává hlasitě vědět. V Mercedesu SLR Roadster si tedy těchto zvuků užijete do sytosti. Vzhledem k použití automatické převodovky si však i přes supersportovní parametry užijete i klidnou jízdu.

Alfa Romeo 8C Spider
Motor V8 pohánějící Alfu 8C Spider má původ u Ferrari, používá jen odlišnou klikovou hřídel. Možná neoslňuje svými parametry, jedno se mu však nedá upřít. V přeměně paliva na lahodný zvuk patří ke špičce. Kombinuje klasické bublání americké V8 v nízkých otáčkách s italským řevem druhé polovině otáčkoměru. Vysoká hmotnost a nepříliš schopný podvozek sice neohromí, při sešlápnutí plynu však na všechny tyto nedostatky zapomenete.

Porsche Boxster
Nezaměnitelný zvuk plochého šestiválce Porsche si nejlépe vychutnáte v Porsche Boxster. Vzhledem k tomu, že je uložen uprostřed, máte ho blíže k tělu. Se sklopenou střechu je tedy blíže i k vašemu uchu. Vzhledem k uspořádání má tento šestiválec hladký běh a nebojí se vysokých otáček. V Porsche Boxster nedosahuje závratných parametrů, jízdní výkony v přímce však vynahradí chováním v zatáčkách.

BMW M3 E46 Cabrio
Ostrá trojka v generaci E46 je možná vnímána jako okruhové náčiní, nabízela se ovšem i jako kabriolet. Dokonale vyvážený řadový šestiválec točící až 8000 otáček za minutu pak uslyšíte netlumeně. V nízkých otáčkách možná nezní úplně přesvědčivě a v kombinaci s automatizovanou převodovkou SMG nepřesvědčí rychlostí řazení, ale všechny tyto nedostatky mu každý odpustí.

Lamborghini Huracan Spyder
Jediný desetiválec v seznamu má německé kořeny, ale přesto nezaostává za italským charakterem Lamborghini Huracan. I přes atmosférické plnění svými parametry dokáže konkurovat přeplňovaným motorům. K nim navíc přidává ohromující zvuk. Většina majitelů je sice prohání po městských bulvárech šnečím tempem, ale určitě se někdy vydají k omezovači v 8500 otáčkách.

Vytisknout

Diskuze: 10 kabrioletů: Které jsou nejlepší?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Lexus zlepšuje viditelnost v noci a zvyšuje bezpečnost na silnicích

Větrný mlýn ve světlech aut? Lexus vysvětlil své nové radikální řešení

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud