V čem vozí Donalda Trumpa? A co všechno umí "superprezidentský" Cadillac?

AutoRoad.cz, 14. března 2017, 18:03 Google+

Amerika si minulý týden zvolila svého již 45. prezidenta. Stal se jím proti všem předpokladům kontroverzní podnikatel a miliardář Donald Trump. Ten porazil Hillary Clintonovou, manželku bývalé hlavy státu Billa Clintona. Nebojte, nestali jsme se dalším politickým magazínem. My se na amerického prezidenta podíváme automobilovou optikou, respektive pohledem toho, čím přijede v lednu na oficiální inauguraci.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prezidentská limuzína Cadillac, vozící současného prezidenta Baracka Obamu.

Prezidentská limuzína Cadillac, vozící současného prezidenta Baracka Obamu. | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Cadillac a Donald Trump, to je spojení, které platí již řadu let. Byla to totiž právě americká automobilka, která koncem osmdesátých let vyrobila přesně podle miliardářových požadavků dvě superluxusní limuzíny.

Poměrně nedávno se Trump pro změnu velmi pochvalně vyjádřil na adresu poslední generace SUV Escalade a po testovací jízdě řekl, že si hned jedno koupí. Jestli tak učinil můžeme pouze spekulovat, bezpečně však víme, že minimálně další čtyři roky ho Cadillac vozit bude. Nepůjde ale o nic civilního, podobně jako obyvatelé Bílého domu před ním dostane Trump speciální prezidentskou limuzínu. Ta bude v mnohém odpovídat vozu předchozího prezidenta Baracka Obamy, zároveň ale dostane i řadu nových prvků.

img-responsive

Donald Trump dostane příští rok podobné auto. | foto: wheelsage.org

The Beast, jak se prezidentskému speciálu oficiálně přezdívá, v běžné nabídce Cadillacu, potažmo koncernu General Motors, nenajdete a i kdybyste moc chtěli, nikdo Vám jeho přesnou kopii nevyrobí. Podle britského deníku Daily Mail vznikne pro nového dvanáct identických aut, která budou rozeseta různě po světě, to když prezident přijede na nějakou státní návštěvu. V koloně přitom vždy jezdí dva identické vozy. Jedno „zvíře“ nebo „bestie“, jak by se dala přezdívka přeložit, vyjde až na 1,5 milionu dolarů (cca 37,62 milionů korun), GM pak mělo podle neoficiálních informací za celou zakázku vyinkasovat téměř 16 milionů dolarů (cca 401,28 milionů korun). Hotovo by mělo být nejpozději 20. ledna příštího roku, to se totiž Donald Trump ve své nové chloubě vydá na oficiální jmenování.

Jak napovídají špionážní snímky, nová generace prezidentské limuzíny se již pilně testuje, ostatně její vývoj zabral několik let. Vzhled bude odpovídat posledním modelům Cadillacu, palubní funkce však nikoliv. Co přesně bude černý stroj s váhou kolem osmi tun umět můžeme zatím jen odhadovat, případně si můžeme pomoci tím, co uměl speciál končícího prezidenta Obamy. Tak například podvozek (platforma GMC Topkick) je vyztužen ocelovými pláty, to aby odolal i výbuchu bomby. Pneumatiky mají pro změnu výztuhy z kevlaru a uvnitř ještě jeden ocelový ráfek, po němž je i v případě defektu možné odjet rychle do bezpečí. Palivová nádrž je uložena tak, že nemůže přímo vybuchnout, ani po zásahu kulkou. Dveře mají tloušťku 203 milimetrů (karosérie jako taková potom 127 milimetrů), to díky pečlivému vojenskému pancéři, který odolá většině moderních zbraní. Zároveň neumožňují proniknutí okolního vzduchu do kabiny, a to v případě biologického nebo chemického útoku. Jako prevenci si pak vůz vozí v kufru zásoby kyslíku a má vlastní cirkulaci vzduchu, opět kvůli možné kontaminaci vzduchu.

Pochopitelně nejdou stáhnou okénka, s výjimkou řidičova, aby mohl například zaplatit nezbytné poplatky. Uvnitř má prezident největší komfort, včetně satelitního telefonu, mnohem zajímavěji však působí informace o tom, že v autě je vždy necelý litr krve prezidentovy krevní skupiny. V případě útoku je auto vybaveno nočním viděním, pumpovacími brokovnicemi a slzným plynem. Pod kapotou stávajícího speciálu je 6.5litrový turbodiesel, udělující vozu rychlost maximálně 96 km/h. Dá se předpokládat, že pro nového prezidenta Spojených států je připraven ještě více zabezpečený stroj s lepším motorem a větším komfortem. Doba se od roku 2009, kdy se aktuální Cadillac představil, poněkud změnila a nic na tom nemění ani průběžné úpravy. V lednu příštího roku se tak máme na co těšit, a teď nejde jen o začátek éry možná nejkontroverznější hlavy státu amerických dějin. Jeho auto totiž bude fascinující.

Vytisknout

Diskuze: V čem vozí Donalda Trumpa? A co všechno umí "superprezidentský" Cadillac?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Nový Hyundai Sonata

Oficiálně: Hyundai představil modernizovanou Sonatu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud