TEST: Mercedes-Benz Vito Family - Všestranný parťák na dlouhé cesty

-jka / AutoRoad.cz, 7. dubna 2019, 07:59 Google+

Mé přátele bych rozdělil do dvou odlišných skupin. Jedni si plní dětské sny, a pořizují si sportovní automobily s malým kufrem, které pak doma prezentují jako rodinné. Dopředu počítají s tím, že jednou či dvakrát ročně na svou ostrou Imprezu namontují střešní box, a vyrazí na dovolenou. Ti druzí mají rádi prostor, přemíru prostoru. Z kombíků postupně přešli na MPV, a dnes jim nestačí ani to. Většinu času budou klidně vozit vzduch, aby pak svou dodávku využili při stěhování, práci, víkendových výletech a nebo v létě, kdy v ní cestují i několik týdnů. Máte to podobně? Pak bude tento test právě pro vás.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mercedes-Benz Vito Family

Mercedes-Benz Vito Family | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Sdílejte článek

Lehkou užitkovou dodávku Vito si nemusíme příliš představovat, vždyť ji na silnicích vídáme již 23 let, nyní ve své poslední třetí generaci. Vito se vždy snažilo být především užitkovým vozidlem, na rozdíl od svého nebojím se říci luxusního sourozence označovaného jako Viano či V-class. Jenže i pracovní Vito postupem času zcivilizovalo, a přestalo nabízet pouze ložnou plochu či jednoduchá sedadla pro převoz dělníků na stavbu. Můžeme vám tak představit verzi Vito Family, která vychází z nejvyšší výbavové linie Select a nabízí komfortní přepravu pro 8 cestujících. Vnitřní prostor však nabízí variabilní uspořádání sedadel a tak záleží pouze na vás, čemu dáte přednost. Vito vám vždy poskytne dostatek prostoru pro pasažéry, domácí mazlíčky, zavazadla i sportovní vybavení. 

Čím vynikám?

Hned na začátek si neodpustím zmínit, čím tato rodinná dodávka vlastně vyniká, a proč bychom měli při výběru přemýšlet právě o Vitu. Pevně věřím, že důležitou roli může hrát již samotný výrobce. Automobilka Mercedes-Benz je přeci jen vnímána jako záruka kvality. Vito však nemusí spoléhat pouze na dobré jméno značky a taháků má v rukávu hned několik. Tak například bezpečnost, kde Vito již v základní výbavě disponuje asistenty pro potlačení vlivu bočního větru, sledování bdělosti řidiče a nejnovější generací stabilizačního systému Adaptive ESP. Velmi důležitý je u této rodinné dodávky i komfort pro cestující - sedadla jsou čalouněná odolnou tkaninou a disponují ergonomickým polstrováním. Příjemně nás překvapila i hospodárnost jízdy, tedy reálná spotřeba vozidla. Té se však budeme věnovat samostatně v kategorii pohonná jednotka. 

img-responsive

Mercedes-Benz Vito Family | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Výbava na vysoké úrovni

Testovaná verze s označením Vito Family tvoří dlouhodobou akční nabídku, jejíž cena je při pohledu do ceníku vzhledem k bohaté výbavě opravdu férová. Vito Family disponuje navigačním systémem Audio 40 a vyhřívanými sedadly řidiče a spolujezdce. Parkování s relativně dlouhým automobilem vám pak usnadní nejen výborný poloměr otáčení, ale především aktivní parkovací asistent, jehož použitelnost jsme vyzkoušeli a můžete se na ni podívat v krátkém videu pod tímto odstavcem. Řízení na dlouhých cestách zpříjemňuje i automatická převodovka. Námi testovaný vůz disponoval léty prověřenou převodovkou 7G-TRONIC, od 1. dubna 2019 se však vůz vyrábí již s 9 stupňovou převodovkou, což povede ke zlepšení údajů spotřeby a emisí.

Mercedes-Benz Vito Family I Test aktivního parkovacího systému I Autoroad.cz (4:46) | zdroj: youtube.com

Kompletní výčet výbavy je na celou stranu A4, za zmínku však stojí boční posuvné dveře na levé straně, za které bychom si běžně připlatily 22 000 korun, kožený volant za 5 000 korun či tónovaná skla vzadu za 11 777 korun. Pro zajímavost, za automatickou převodovku bychom si připlatily 65 000 korun. V automobilu se nachází celá řada odkládacích prostor, sítí, držáků na nápoje i zásuvek na 12 V (v automobilu celkem 4x). Kapitolu výbavy bych tedy uzavřel s tím, že Vito ve verzi Family je opravdu civilizované, příjemné a na úrovni. 

img-responsive

Mercedes-Benz Vito Family | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Pod kapotou

Vito nabízí celkem 3 motorizace a volitelně dokonce i pohon všech kol. Pod kapotou naleznete vždy naftový čtyřválec o obsahu 2,2 litru a dostupných výkonech 100, 120 a 140 kW. Součástí akční nabídky Vito Family je 100 kW verze v konfiguraci 4x2, tedy klasický pohon přední nápravy. Právě tato motorizace bývá cílem časté kritiky ze strany novinářů, kteří si stěžují zpravidla na vyšší hlučnost a nedostatek výkonu. Pravdou zůstává, že by si automobil o váze 2,1 tuny zasloužil větší výkonovou rezervu. Vezmeme-li v úvahu plné naložení, tedy 8 cestujících se zavazadly (nárůst váhy až na maximální povolené zatížení 3,1 tuny), pak se zdá být 100 kW opravdu málo. Při našem testování se pohonná jednotka prokázala jako dostatečná, přičemž dokázala příjemně překvapit hospodárností. Tak například trasu Chomutov - Praha a zpět jsme absolvovali s průměrnou spotřebou 7 litrů. Nutno dodat, že nejvíce Vitu vyhovovala dálniční rychlost kolem 120 km/h. Nad tuto rychlost začíná být hluk v kabině nepříjemný a to jak od motoru, tak ten aerodynamický. 

Pocity a jízdní dojmy

Vito Family je opravdu příjemným společníkem na cestách. Automatická převodovka nabízí celkem tři různé režimy (E - Eco, C - Comfort, M - Manual), při testování se však nejlépe osvědčil běžný komfortní režim. Pokud si v nějaké situaci s převodovkou nerozumíte, můžete jí vždy domluvit pádly pod volantem - takto jsem zasáhl však jen výjimečně v případě, kdy se mi zdálo, že motor držel zbytečně vysoké otáčky (zpravidla v nějakém prudkém kopci). Nastupování a vystupování do vyššího automobilu je velmi snadné a ocení ho především starší lidé. Po krátkém zvykání si na netradičně umístěný volič převodovky (pravá páka pod volantem) a pro dodávky Mercedes typickou "ruční" brzdu (v podobě pedálu) nic nebrání tomu rozjet se a užívat si cestovní komfort.

img-responsive

Mercedes-Benz Vito Family | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Ovládací prvky jsou intuitivní. Jediné, co mi vadilo, bylo použití manuální klimatizace - to sice umožňuje velice detailní nastavení z hlediska "distribuce" vzduchu k jednotlivým řadám sedadel, na druhou stranu jsem neustále točil kolečkem pro nastavení teploty a rychlosti "foukání". Jednoduše řečeno nedařilo se mi nastavit optimální teplotu a v automobilu bylo buď chladno, nebo příliš teplo. Na manuální klimatizaci jsem si buď odvykl a nebo se změna teploty konala s větší prodlevou, než jsem zvyklý. 

Jak to u užitkových vozidel bývá, obával jsem se, že prázdné auto bude na nerovnostech nepříjemně poskakovat. Nastavení podvozku mě však příjemně překvapilo. Samozřejmě, automobil se v zatáčkách naklání a nijak si neříká o svižnou jízdu. Nerovnosti na silnici však vyrovnává s velkou ladností - podvozek si dokáže poradit s nerovnostmi i jízdou po dlažebních kostkách. Nejpříjemnější je však prostor, který vás obklopuje. Sedadla jsou vybavená opěrkami, řidič má z automobilu perfektní výhled. Díky netradičnímu umístění voliče převodovky a "ruční" brzdy oceňuji také prázdný prostor mezi sedačkami řidiče a spolujezdce, který lze elegantně využít třeba pro umístění velké autolednice.

img-responsive

Mercedes-Benz Vito Family | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Celkové zhodnocení

Týden strávený s rodinným Vitem byl plný překvapení. Obavy z městského provozu s tak velkým autem se rychle rozplynuly - velká zrcátka, výborný poloměr otáčení a parkovací senzory vpředu i vzadu jsou skvělými pomocníky. Přehlednost při parkování by podtrhla snad už jen parkovací kamera, ta ale ve výčtu výbavy bohužel chybí. Výkon motoru je pro běžné použití dostatečný, náladu mi nekazily ani použité plasty odkazující na užitkový původ vozidla. Vito Family na mě zanechalo opravdu dobrý dojem, a umím si ho představit jako praktické vozidlo na každodenní použití. 

Líbí se mi i cenová politika ze strany Mercedesu. Pokud se totiž podíváme do konfigurátoru a pokusíme si Vito Family "vytvořit" včetně veškeré výbavy, zastavíme se na částce 1 310 000 korun včetně DPH. Akční cena modelu Vito Family je však 966 790 korun včetně DPH, zákazníci tak ušetří 343 644 korun - a to je prostě férová nabídka. Tato akce platí již zhruba půl roku a Mercedes jí na svých stránkách limituje datem 30. 6. 2019. Uvědomujeme si, že téměř milion korun je mnoho peněz a jen málo procent rodin má šanci tuto částku za automobil utratit. To je ale bohužel obecný ekonomický problém, týkající se jak ceny nových automobilů, tak ekonomické situace. My říkáme, že akční Vito Family je výborným způsobem, jak si pořídit rodinnou dodávku od osvědčené automobilky. 

Vytisknout

Diskuze: TEST: Mercedes-Benz Vito Family - Všestranný parťák na dlouhé cesty

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

GAZ 51

Nejdrsnější Sovět na světě! Hot rod GAZ 51 trestá silnice

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud