Lexus NX 300h - Stylový crossover s benefity hybridu, který má však jednu chybičku

-jka / AutoRoad.cz, 30. září 2018, 08:56 Google+

Není to ani měsíc, co jsme se v redakci rozplývali nad testovaným Lexusem RX 450h. Tohle SUV na nás udělalo opravdu skvělý dojem, který mohla pokazit snad jen vysoká cenovka a také reálná spotřeba, pohybující se přes 9 litrů. Dnes tu však máme menšího brášku, který se prezentuje stejným designovým jazykem, nabízí však dostupnější cenu a všechny benefity hybridního pohonu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lexus NX 300h

Lexus NX 300h | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Sdílejte článek

Možná jste se teď zarazili nad zmiňovanými benefity - vždyť byl testovaný model 450h také hybridní? Ano, máte pravdu. Jedno z pravidel pro bezplatné parkování hybridů na pražských modrých a fialových zónách však říká, že výkon spalovacího motoru nesmí přesáhnout 135 kW, což je hodnota, do které se velké SUV s 3,5 litrovým šestiválcem nevešlo a tyto benefity hybridu tak nebylo možné využít. Pod kapotou Lexusu NX 300h se však ukrývá 2,5 litr o výkonu 114 kW, takže parkování zdarma u tohoto modelu nic nebrání a my věříme, že tento fakt může vzhledem ke složité parkovací situaci v Praze hrát svou roli. 

Dále jsme zmiňovali dostupnější cenu, na kolik tento stylový hybrid vlastně vyjde? Cena základního modelu s poháněnou přední nápravou je 899 000 korun. Ačkoliv sdílí model NX podstatnou část dílů s Toyotou Rav4 (platforma a pohonné ústrojí), podvozek s adaptivními tlumiči, interiér a kvalita výroby i zpracování zůstává vlastní značce Lexus. Vzhledem ke zmíněné ceně pak nepřekvapí informace, že jde v současné době o nejprodávanější model značky v České republice. 

My jsme však měli k dispozici model s pohonem všech kol E-FOUR, který je osazen dvěma elektromotory. Přední náprava je poháněna v závislosti na zatížení kombinací elektromotoru a spalovacího motoru, o zadní nápravu se pak stará druhý elektromotor. Toto řešení umožňuje účinnější rekuperaci, jelikož je baterie dobíjená hned dvojicí elektromotorů. Cena základního modelu s pohonem 4x4 E-FOUR činní 1 190 000 korun. Námi testovaný model ovšem obsahoval výbavovou řadu Prestiege, ke které jsme museli připočíst ještě metalický lak (30 000 korun) a bezpečnostní paket Safety System+ (90 000 korun), což způsobilo nárůst výsledné ceny na 1 500 000 korun. 

img-responsive

Lexus NX 300h | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Zda za to jednotlivé příplatky stojí, to musí posoudit každý sám. My však můžeme podotknout, že minimálně pohon všech kol není u těchto SUV vůbec k zahození. Rozpohybovat NX 300h o váze 1,8 tuny není jen tak, a zadní kola jsou při rozjezdech zapojovány celkem často. Z hlediska výbavy pak testovaný vůz disponoval (oproti základní verzi) parkovacími senzory i kamerou. Z další výbavy lze vyjmenovat větší kola, střešní ližiny a kožené čalounění el. nastavitelných a vyhřívaných předních sedadel. Samozřejmostí je také systém bezklíčového nastupování a startování, a elektricky ovládané dveře zavazadlového prostoru. Aby byl výčet úplný, musíme zmínit také 10" centrální dotykový displej, prémiové audio s 10 reproduktory, DVD přehrávač, navigační systém Lexus a digitální tuner pro příjem DAB. 

Jak můžete vidět na přiložených fotografiích, testovanému modelu to opravdu slušelo. Jaké ale byly zkušenosti z praxe? Skutečně jezdí tak dobře, jako vypadá? Patří tohle prémiové SUV i mimo silnici? Jak se projevuje automatická E-CVT převodovka? A jaká je reálná spotřeba?

Začneme tedy od začátku - i když je NX 300h menší a levnější alternativou pro model RX 450h, na kvalitě zpracování se tento fakt naštěstí nepodepsal. Ať už se podíváte na sedadla, čalounění dveří nebo přístrojové desky, v NX 300h jste opět obklopeni prémiovými materiály. Důležitá je také bytelnost celé konstrukce, díky které je jízda tichá a klidná tak, jak by v hybridním voze této značky měla být. Oproti SUV RX 450h jsem však zaznamenal o něco tvrdší podvozek, který byl cítit zejména na rozbitých silnicích a dlažebních kostkách. Ne že by snad způsoboval nějaké drnčení nebo vrzání interiéru, jen zde bylo cítit, že doménou testovaného vozu je především kvalitní asfalt. 

Jediné, co v automobilu způsobovalo opravdu nepříjemný zvuk, byla automatická převodovka s měnitelným převodem e-CVT, resp. použitý spalovací motor. Abych to vysvětlil - pokud jsem v případě silnějšího RX 450h sešlápl plynový pedál na podlahu, a e-CVT převodovka vytočila spalovací motor na maximum, stále to byl příjemný zvuk, který vidlicový 3,5-litrový šestiválec produkoval. V případě NX 300h se však pod kapotou ukrývá "pouze" čtyřválcový 2,5-litr, jehož zvuk vysokých otáček není příliš příjemný. Pokoušel jsem se tedy různě experimentovat s jízdními režimy (normal, sport), až jsem nakonec zjistil, že nejlépe testovanému vozidlu sedí režim ECO. Na rozdíl od konkurence, reakce na plynový pedál je stále stejná, co je však důležité, je chování elektronicky řízené planetové převodovky s plynule měnitelným převodem, která se snaží nevytáčet motor, pokud to není opravdu nezbytné (například při nájezdu na dálnici). 

Jízda v režimu ECO již byla pro ucho příjemná, a to i v případě neustálého polykání výškových metrů v Krušných horách, kde byl rozdíl mezi použitými otáčkami v režimech ECO a Sport opravdu markantní. S klidným svědomím tedy mohu říci (a potencionálním majitelům také doporučit), že Lexus NX 300h je prvním automobilem, kterému ECO režim opravdu svědčí. Pomineme-li pak nestandardní ovládání infotainmentu, které je u Lexusu již vyhlášené tím, že potřebuje zvyk, jedinou vadou na kráse tohoto crossoveru s benefity hybridu, může být reálná spotřeba. Ta se na ideálních okreskách pohybovala kolem 7 litrů / 100 km, v případě dálníčního přesunu pak okamžitě vzrostla na 7,4 l. 

Jinak byl ale testovaný Lexus příjemným překvapením - i přes menší hodnoty poskytuje stále dostatek prostoru pro 4 člennou posádku i jejich zavazadla. Svým pasažérům navíc nabízí příkladný cestovatelský komfort. Pokud do toho započítáme ještě reprezentativní vzhled a výhody hybridu, těžko budeme pro NX 300h v základní ceně hledat adekvátní konkurenci. Vůbec nás tedy nepřekvapuje, že se jedná o nejprodávanější model značky. 

Technická data
Pohonné ústrojí:
Typ motoru spalovací + 2x elektromotor
Zdvihový objem 2494 ccm
Max. výkon v koní @ spalovací / elektromotory 155 / 143, 68
Max. točivý moment v Nm @ spalovací / elektro 210 / 270, 139
Celkový výkon hybridní soustavy 145  kW / 197 k
Typ pohonu všech kol E-FOUR
Převodovka E-CVT
Jízdní výkony:
Zrychlení z 0 na 100 km/h 9,2 s
Maximální rychlost 180 km/h
Spotřeba paliva l/100 km:
Kombinovaná udávaná výrobcem 5,5 - 5,9
Reálně naměřená v průběhu testu 7,0 - 7,4
Rozměry:
Délka 4630 mm
Výška 1645 mm
Šířka 1845 mm
Pohotovostní hmotnost 1800 - 1900 kg
Zavazadlový prostor:
Základní objem 475 l
Sklopená zadní sedadla 1520 l

Lexus ČR

Vytisknout

Diskuze: Lexus NX 300h - Stylový crossover s benefity hybridu, který má však jednu chybičku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

DS 7 Crossback E-Tense 4x4

Z Francie přijíždí hybridní DS 7 Crossback E-Tense. SUV s výkonem 300 koní se…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud