PRVNÍ JÍZDA: Nové Subaru Impreza je jiné než dřív. Chce být lídrem bezpečnosti

-jzy / AutoRoad.cz, 26. listopadu 2017, 12:54 Aktualizováno 26.11.2017, 15:29 Google+

Subaru v uplynulém týdnu začalo na českém trhu nabízet už pátou generaci modelu Impreza. Protože čtvrtá se u nás vůbec neprodávala a na tu třetí mám jen pěkné vzpomínky, usedal jsem za volant nové „Rézy“ s pocity nostalgie, očekávání, ale i obav. Ostatně tak, jako tomu bude u většiny potenciálních zájemců. Dokáže Impreza obavy rozptýlit a oprávněná očekávání naplnit?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Subaru Impreza 2.0i

Subaru Impreza 2.0i | foto: jzy / AutoRoad.cz / INCORP images

Sdílejte článek

Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Poté, co se v roce 2011 Impreza na českém trhu rozloučila, jen málokdo v nastupující marketingové strategii zaměřené na komunikaci SUV modelů očekával v její návrat. Jenže zázraky se dějí a Ježíšek s pořadovým číslem 2017 přiváží Imprezu, která je kompletně nová a v mnoha ohledech pro Subaru zlomová.

Zástavba typických boxer motorů dala designérům poměrně volnou ruku při navrhování přídě. Kapota je díky tomu vcelku nízko nad zemí a usnadňuje náčrty bočních linií a nízkého pontonu karoserie, umožňující výborný výhled z auta ven. Vytažené lemy blatníků zdůrazňují rozkročená kola, nižší střecha zase sportovnější vzhled. Diskutabilní emoce můžou vyvolávat zadní partie s rozměrnými svítilnami vytaženými z rohů karoserie.

img-responsive

Subaru Impreza 2.0i | foto: jzy / AutoRoad.cz / INCORP images

Po delší době mírných evolucí Subaru přichází zcela nový interiér. Nebýt loga na volantu a tradičního displeje trůnícího v kapličce na vrchu palubku, nikoho by ani nenapadlo tento koncept spojovat s výrobcem, který je v každé druhé recenzi urážen právě za zastaralý vzhled prostoru pro posádku. Není bez zajímavosti, že palubní deska současného WRX STi, Forestera a Levorga pochází právě z předchozí generace Imprezy. Lze tedy doufat, že právě představovaná Impreza značí, jakým směrem se bude v nejbližší budoucnosti vyvíjet interiér ostatních plejád.

Volant se skvěle drží, všechny důležité fičury mají své vlastní tlačítko a nový infotainment nabízí solidní reakce i rozlišení displeje. Trochu v rozpacích jsem byl na první pohled z uživatelského prostředí, které působí překomplikovaně, zřejmě jde ale jen o zvyk. Naštěstí nechybí plná podpora Android Auto a Apple CarPlay, takže není problém použít třeba oblíbenou Waze navigaci, což jsme ostatně hned vyzkoušeli. Co ale oceníte na 100 %, je velkorysý prostor. Do kompaktního hatchbacku byste totiž neřekli, s jakou grácií se do jeho útrob naskládá čtveřice dospělých mužů bez toho, aniž by si některý z nich stěžoval na bolehlavy nebo bolenohy. Je to i na úkor zavazadelníku, který mezigeneračně narostl jen o 5 litrů na finálních 385 litrů.

img-responsive

Subaru Impreza 2.0i | foto: jzy / AutoRoad.cz / INCORP images

Impreza přichází do Česka s dvojicí atmosférických zážehových motorů kombinovaných výhradně s bezestupňovou převodovkou Lineartronic. Více v našem předchozím článku. Důvodem je standardně montovaný systém EyeSight, který patří mezi nejlepší svého druhu na trhu. Subaru vůbec se snaží klást velký důraz na bezpečnost. Máme ještě v živé paměti dřívější tiskovky nesoucí se v duchu technických inovací s akcentem na sportovní jízdní vlastnosti. Jenže doba se mění a tentokrát se každá druhá věta prezentace nesla právě v duchu bezpečnosti, kterou Subaru samo rozděluje na aktivní, pasivní, primární a preventivní.

Zmiňován byl nejen důraz na výhled z vozu a nová platforma s o 40 % vyšší schopností absorbovat náraz, ale třeba i takové drobnosti jako nižší a širší prostor pro nohy řidiče pomáhající předcházet únavě nebo inovovaná konstrukce spony bezpečnostních pásů, která sama o sobě dovede snížit riziko poranění hrudníku při čelním nárazu o 10 %. Důkazem, že to Subaru myslí vážně, je nejvyšší počet bodů získaných v japonských crash testech JNCAP a podobně dopadla i na západním pobřeží Atlantiku v testech IIHS, kde si v žádné z kategorií neodnesla jiné než nejvyšší ohodnocení Good. Na Euro NCAP testy se ještě čeká, jiný než pětihvězdičkový výsledek se ale neočekává.

img-responsive

Subaru Impreza 2.0i | foto: jzy / AutoRoad.cz / INCORP images

Na první krátké svezení jsme ukořistili dvoulitr. Jeho 115 kW (156 k) trhat dlažební kostky nebude, ale na středně dynamickou jízdu stačí. Ve srovnání s jeho minulou generací bylo 80 % dílů zcela přepracováno a výsledkem by měla být nižší hmotnost i spotřeba. Totéž můžeme říct o Lineartronicu s rozšířeným spektrem převodových poměrů. Poněkud nesvůj jsem byl z 18palcových kol se 40% profilem, obutých na vrcholné specifikaci Sport. Jenže přejetí první větší nerovnosti mi dalo vzpomenout na poddajnost Imprezy třetí generace. Jen s tím rozdílem, že tady je práce podvozku téměř neslyšná, auto se nekymácí a pevně drží nastavený směr. Stabilita je ukázková, stejně jako ochota zatáčet podpořená torque vectoringem, a leckoho logicky napadne kacířská myšlenka na vyšší výkon a manuální převodovku. Jenže toho se nedočkáme, stejně jako očesané verze s poháněnou jednou nápravou.

První seznámení ukázalo, že nová Impreza je skvěle vymyšlené auto s důrazem na bezpečnost, technologie, jízdní komfort a agilitu pro úzkou skupinu zákazníků, kteří přesně vědí, co od auta žádají. Na podrobnější dojmy a potvrzení verdiktu si ale počkejte společně s námi na klasický týdenní test.

Vytisknout

Diskuze: PRVNÍ JÍZDA: Nové Subaru Impreza je jiné než dřív. Chce být lídrem bezpečnosti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Mercedes CLS 2018

VIDEO: První záběry nového Mercedesu CLS, elegance je na prvním místě

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud