TEST: Toyota Yaris 1,5 VVT-iE: Slušná porce muziky

-jka / AutoRoad.cz, 9. července 2017, 18:28 Google+

Tento týden máme k dispozici novou Toyotu Yaris. Abych řekl pravdu, dostala se do ruky tomu nejpovolanějšímu. Malé auta totiž nemám rád. Pokud v sobě ovšem neskrývají velké množství výkonu tak, jako připravovaný „hothatch“ Yaris ve verzi GRMN.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Yaris

Toyota Yaris | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Sdílejte článek

Je to tedy ideální důkaz toho, že tohle městské auto prověříme po všech stránkách, a pokud se nám na něm nebude něco líbit, rozhodně mu to neodpustíme.

Při každém testu je důležité uvědomit si, pro koho je daný vůz určen a podle toho k samotnému testování i jednotlivým závěrům přistupovat. Nechci tvrdit, že Yaris je vůz pouze pro ženy, což je myšlenka, která při pohledu na malé auto napadne zřejmě každého. Díky výstřednímu designu vůz osloví především mladé lidi, ať už to budou jednotlivci nebo začínající rodiny. Postarší řidiče může pak přitáhnout všem známá spolehlivost vozidel značky Toyota i fakt, že Yaris je dle statistik nejspolehlivější volbou v kategorii městských vozů.

img-responsive

Toyota Yaris | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Představení

Co nás ale v redakci zaujalo nejvíce, je porovnání pořizovací ceny versus výbava, kterou za tyto peníze dostanete. Jelikož všichni dobře víme, kolik příplatková výbava stojí a kam až se mohou cílové částky vyšplhat, Yaris pro nás byl v tomto ohledu příjemným překvapením. Konkrétně v našem případě se jednalo o 5-dveřovou variantu s novým motorem 1,5 Dual VVT-iE a šestistupňovou manuální převodovkou s výbavou Style. Základní cena této konfigurace je 361 900 korun. K tomu je ale potřeba zmínit, že již základní výbava obsahuje 7 airbagů a celou řadu bezpečnostních systémů, kterými jsou předkolizní systém, systémy pro opuštění jízdního pruhu a rozpoznávání dopravních značek včetně automatického přepínání dálkových světel.

Námi testovaný model byl ještě doplněn o paket Smart (bezklíčové nastupování + startování tlačítkem) za 24 000 korun a navigací Toyota Touch 2 za 17 000 korun. I v této konfiguraci stále nabízí Yaris bezkonkurenční nabídku, ceny jsou přiměřené a nevytváří pocit nedosažitelnosti tak, jako tomu bývá u jiných automobilek. A to nemluvíme o cenovém zvýhodnění 35 000 korun, které právě probíhá v rámci akce Benefit.

Exteriér

Zvenku působí nový Yaris netradičním až výstřední dojmem. Určitě nezapadá do stereotypní šedi ostatních vozů a to především díky velké, výrazné a modernizované masce chladiče. Ta je doplněna již mnohem příjemnějšími LED světlovodnými trubicemi pro denní svícení, které vozu propůjčují dynamický a moderní styl. Na přední část vozu jsme si museli chvíli zvykat, ale vězte, že se vám nakonec začne líbit.

img-responsive

Toyota Yaris | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Co nové Toyotě Yaris ale sluší, je boční a zadní část vozu. Litá kola spolu s okenní linkou, dveřní lištou a prolisy karoserie působí opravdu elegantně. Pozadu nezůstává ani zadní část, které dominuje především přepracovaný a robustní zadní nárazník. K dokonalosti chybí snad již jen tmavá, tónovaná skla.

Interiér

"Při návrhu interiéru nové Toyoty Yaris se kladl maximální důraz na pohodlí a ergonomii ovládání. Jednoznačnými výhodami tohoto kompaktního vozu do města jsou pohodlná sedadla, spousta místa pro zadní pasažéry, velký zavazadelník a řada chytře řešených odkládacích prostor." Tak zní text z oficiálních propagačních materiálů. Souhlasit jistě můžeme se skvělými předními sedadly. Nejen že dobře vypadají (svým vzhledem připomínají spíše závodní skořepinové sedačky), mají i dobré boční vedení a jsou pohodlná. Navíc, vzhledem k tomu že se jedná o městský vůz, poskytují řidiči i spolujezdci nezvykle velký prostor. Ten je umocněn i loketní opěrkou, kterou má každá sedačka zvlášť tak, jak tomu bývá u velkých rodinných vozů.

O něco horší stav nastává na sedadlech zadních. Ty sice stále poskytují dostatek prostoru směrem do stran a k předním sedadlům, vyšší člověk (od 185 cm) se zde ale pohodlně nenarovná díky nízkému stropu. Tato situace se dá vozu prominout, a není v kategorii městských vozů ničím výjimečným. Je ale potřeba s tímto počítat.

img-responsive

Toyota Yaris | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Volant, palubní deska i ovládací prvky působí elegantně a přehledně. Naučit se s vozem komunikovat netrvá dlouho a celý systém je intuitivní. Pochválit musíme navigaci včetně celého Infotainmentu, kterému se rozhodně nedá vytknout pomalý a "hloupý" software tak, jak tomu bohužel často bývá. Display má kvalitní rozlišení a celá obrazovka je přesná na dotyk. Co by si však zasloužilo zlepšení, je antireflexní úprava obrazovky. Jelikož se na ni řidič dívá pod úhlem řekněme 45°, obraz je světlý a zvláště přes den hůře viditelný. Jistě by pomohl i jiný tvar středového panelu a nasměrování Infotainmentu směrem k řidiči. 

Motor

Nový Yaris disponuje benzinovými motory 1,0 VVT-i (s pětistupňovou manuální převodovkou) a 1,5 VVT-iE, která je nabízená jak s šestistupňovou manuální převodovkou, tak automatickou převodovkou Multidrive S). Motor 1,5 VVT-iE vychází z předchozí generace motorů 1,33 VVT-iE. Ten je nyní schopný poskytnout nejen vyšší výkon, ale i lepší spotřebu. Poslední možností je hybridní verze, která kombinuje benzinovou 1,5 se synchronním střídavým motorem s permanentním magnetem. Tato varianta je atraktivní především svou spotřebou, která je 3,1 až 3,3 l/100 km. 

img-responsive

Toyota Yaris | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Námi testovaný Yaris v sobě ukrýval, jak již napovídá nadpis, řadový čtyřválec 1,5 VVT-iE. I když hodnoty výkonu (82 kW / 111 k) slibují solidní jízdní zážitky, je potřeba si uvědomit, že nový Yaris váží 1 545 kg. Maximální hodnoty výkonu se navíc ukrývají mezi 4 400 a 6 000 ot./min., ve kterých vás nenechá se dlouhodobě pohybovat ani spotřeba, ani zvukový projev vozu. Nejlépe mu tedy bude mezi 2 000 a 2 5000 ot./min., při kterých by se měla kombinovaná spotřeba pohybovat kolem 5 l/100 km (v našem případě reálná spotřeba odpovídala spíše 5,5 - 5,6 l/100 km.  

Výbava 

Jak jsme se již zmínili, nová Toyota Yaris nabízí v základní výbavě bezpečnostní paket Toyota Safety Sense, který obsahuje předkolizní bezpečnostní systém PCS, upozornění na opuštění jízdního pruhu LDA, rozpoznávání dopravních značek RSA a automatická dálková světla AHB. Tento počin velmi chválíme, protože si myslíme, že by mělo být každé nové auto zaměřeno především na bezpečnost. K dokonalosti chybí snad už jen kontrola mrtvého úhlu. Vytknout si dovolíme umístění těchto ovládacích prvků, které se nacházejí na půl cesty směrem k otevírání kapoty. Člověk se k nim musí naklánět, mačká je "naslepo" a manipulace s nimi zvláště za jízdy nám nepřijde příliš bezpečná. 

Jinak je výbava rozdělena do výbavových řad Live, Business, Active, Style a Selection. Cenové rozdíly mezi jednotlivými řadami nejsou nijak dramatické a člověk si tak může dobře vybrat, pro kterou variantu se rozhodne. Vše můžete samozřejmě doplnit ještě příplatkovými pakety. K dispozici je paket City (zadní parkovací kamera za 8 000 korun), paket Trend (City + 15" kola, zatmavená okna a boční lišty v klavírní černé za 23 000 korun), paket Smart zaměřený zejména na bezklíčové nastupování za 24 000 korun a paket Panoramic, obsahující panoramatickou střechu a zatmavená okna za 13 000 korun.

Závěr 

Jak možná bylo patrné z prvních odstavců, test nového Yarise pro mě nebyl jednoduchý. Jako člověk zvyklý na silné naftové kombíky mi chvíli trvalo přepnout se do role potencionálního zájemce. Po týdenním soužití jsem si na auto ale absolutně zvykl a věřím, že bychom spolu dokázali nacestovat spousty kilometrů.

Ač jsem se chtěl na začátku tohoto testu vyhnout určité kvantifikaci, v mém okolí a mezi přáteli se nový Yaris líbil zejména ženám. Označovaly ho jako auto do města, a měly pravdu. Tam je mu dobře, a tam se nový Yaris cítí nejlépe. Určitě mu ale nebude vadit ani denní dojíždění do vzdálenějších měst. 

img-responsive

Toyota Yaris | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Pokud bychom si vůz měli pořídit, určitě bychom si připlatili za hybridní pohon. Navýšení pořizovací ceny není nijak dramatické, a při průměrném nájezdu 30 000 km za rok, se vám investice vrátí na pohonných hmotách již po prvním roce provozu.

Pohonné ústrojí:
Typ motoru zážehový
Zdvihový objem 1 496
Max. výkon v kW / koní 82 / 111 při 6000 ot.
Max. točivý moment v Nm 136 Nm při 4 400 ot.
Druh pohonu přední náprava
Převodovka 6 stupňová manuální
Jízdní výkony:
Zrychlení z 0 na 100 km/h 11,0 s
Maximální rychlost 175 km/h
Spotřeba paliva l/100 km:
Město / Mimo město / Kombinovaná 6,3 / 4,2 / 5,0
Rozměry:
Délka 3 945 mm
Výška 1 510 mm
Šířka 1 695 mm
Hmotnost 1 545 kg
Zavazadlový prostor:
Základní objem 286 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Toyota Yaris 1,5 VVT-iE: Slušná porce muziky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Tatra 815 SOT

"Tatra nezná Talibratra". Tatra 815 SOT děsila nepřátele už na dálku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud