TEST: Citroën C3 1.2 PureTech 82 (2017): Bublina do města

ar5, 16. února 2017, 07:30 Google+

O nové generaci populárního modelu C3 jsme se podrobněji rozhovořili zkraje letošního roku. Tehdy jsme měli naftovou verzi o výkonu sto koní a nyní jsme se rozhodli prozkoumat fakt, jak jede jeho benzinové dvojče. To nabízelo výkon 82 koní, které poskytoval atmosférický tříválec s objemem 1.2 litru s označením PureTech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën C3 1.2 PureTech 82 (2017)

Citroën C3 1.2 PureTech 82 (2017) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Ačkoliv se každý může na novou C3 dívat jinak, náš názor je takový, že jí to poměrně dost sluší. Někomu sice nemusí být po chuti samé obliny, ale na druhou stranu je tenhle prcek dost nevšedním autem. Je zde vidět velká inspirace větším modelem C4 Cactus, navíc si můžete celkem osobitě svůj nový Citroen vyzdobit různými barevnými kombinacemi laku a plastových kapslí Airbump.

img-responsive

Citroën C3 1.2 PureTech 82 (2017) | foto: Roman Havlín

Tak například jen střecha může tři barvy, které doplní jeden z devíti laků karoserie. K tomu si připočtěte tři odstíny ochranných plastů ve dveřích a máte zde širokou škálu možností. Možná se sluší dodat, že v nejnižší výbavě si kapsle Airbump nepořídíte. Bez příplatku jsou součástí auta vlastně až v nejvyšší výbavě Shine.

Interiér

Když si srovnáme dojmy z provedení a prostornosti předešlé a stávající generace C3, je jasné, že novinka je na tom podstatně lépe. V kabině je místa opravdu hodně. Nebylo žádným problémem usadit na přední "gaučové" sedačky dva 100 kg muže s výškou okolo 182 cm, přičemž ani jeden z nich si nepřipadal nějak příliš stísněný. Za tohle posíláme do Francie pochvalu!

Trošku nás ale štve displej multimediálního systému. Ten je sice rozměrný a celkem přesně reaguje na dotek prstu, jenže jeho umístění není na náš vkus příliš dobré. Je prostě moc nízko, což odvádí pozornost od řízení. A to nemluvíme o tom, že díky digitalizaci vlastně nová generace C3 přišla o takřka všechna tlačítka. Díky tomu počítejte s tím, že až se rozhodnete změnit teplotu v interiéru, nebude to žádná hračka. Škoda, že otočné ovladače klimatizace prostě koncern PSA ze svých modelů pomalu ale jistě vyřadil.

img-responsive

Citroën C3 1.2 PureTech 82 (2017) | foto: Roman Havlín

I když tohle auto měří na délku necelé čtyři metry, dovnitř se vejdou bez větších problémů čtyři průměrně vzrostlí cestující. Potěší i kufr, jenž disponuje základním objemem 300 litrů, přičemž po sklopení opěradel zadních sedadel se prostor zvětší na 922 litrů. Další pozitivem je poměrně dost odkládacích prostorů v kabině. Snad jen obří schránka před spolujezdcem skýtá drobné překvapení. Je sice nadmíru velká, ale pokud v ní něco chcete najít při jízdě v noci, moc toho neuvidíte díky absenci osvětlení.

A negativa? Již jednou zmíněné tvrdé plasty ve dveřích, absence možnosti přikoupit xenonové světlomety anebo fakt, že sedadla postrádají nějaké větší a pevnější boční vedení. A příznivci koncernu by mohli namítnout, že v kufru chybí háčky na uchycení tašek s nákupem.

Motorizace

Nový Citroen C3 je v nabídce s pěticí motorů. Tři z nich jsou benzínové a zbytek tvoří nafťáky. My jsme pro tentokrát sáhli po verzi s benzinovou jednadvojkou o výkonu 82 koní. Prozatímní vrchol, jímž je nejsilnější PureTech s výkonem 110 koní, se začne prodávat až letos v květnu. U něj navíc čekejte výhradně automatickou převodovku.

To naše verze 1.2 PureTech 82 ukazuje, že atmosférický tříválec s výkonem 82 koní a točivým momentem 118 Nm není pro tohle auto žádnou ostudou. Je sice faktem, že na sto koní z naftové jednašestky BlueHDI tahle verze nemá, ale nenároční uživatelé by tuto kombinaci mohli ocenit.  Citroen zde nehraje na dynamiku a ostrost, takže sprint z 0 na 100 km/h vám potrvá 14,9 sekundy a největší maximální rychlost činí „pouze“ 168 km/h.

img-responsive

Citroën C3 1.2 PureTech 82 (2017) | foto: Roman Havlín

S tímhle motorem se vlastně budete cítit tak jako my nejlépe ve městě. Tam je s ním C3ka živá, hbitá a spojení „brzda provozu“ je jí cizí. Bohužel, s narůstajícím tempem a vjezdem na dálnici se ukázalo, že 82 koní zde vážně nestačí. Však za vše mluví situace, kdy jsme vůz osadili třemi osobami a chtěli udržet konstantní rychlost 130 km/h kopec nekopec. Tolik podřazování a řevu motoru jsme už dlouho nezažili, což svědčí o jednom – tohle auto je vhodné mimo město leda tak na okresky.

Možná by všemu pomohla šestistupňová převodovka, jenže v našem případě nedostanete nic víc, než pětikvalt. To může za vyšší spotřebu a hluk od motoru ve vyšších rychlostech. Mínusem je i to, že dráhy řadící páky jsou francouzsky nepřesné a dlouhé. A jak je to se spotřebou? I přes atmosférickou povahu pohonné jednotky jsme se pohybovali v průměru na sedmi litrech na sto kilometrů. Pokud se bude hodně snažit, nebude problém atakovat hranici šesti litrů, ovšem to už chce hodně lehnou nohu na plynovém pedálu.

Podvozkově je novinka z Francie naladěna na komfortní notu, což potěší všechny na palubě. Jenže, někde to musí být znát, a tím je fakt, že se C3 třetí generace celkem dost naklání v zatáčkách a také je celkem nedotáčivá. Zadní náprava si na větších nerovnostech často odskočila a celkově se testovaný Citroen hodí spíše na klidnější jízdy, což podporuje i samotná pohonná jednotka.

Závěr

Nová generace Citroënu C3 zaujme nejen netradičním vzhledem. Uvnitř je překvapivě dost místa, podvozek nabídne plavnou jízdu a až na výjimky svou posádku nevytřese. Tohle auto je vhodné především do města anebo na okresky. Je ale potřeba počítat s tím, že 82 koní u atmosférického motoru není nic extra a když se pokusíte o sportovní jízdu, brzy vám začne bránit nepřesná převodovka, dlouhé zpřevodování a ostatně i výrazně rostoucí spotřeba. Vůz se ale jako celek určitě povedl a my jsme jen zvědavi, jak pojede nejsilnější verze s automatem o výkonu 110 koní.

Celkové hodnocení: 87 %

Základní cena: 309 900 Kč

Cena testované verze s příplatky: 350 500 Kč

KLADY

- zajímavý vzhled 

- velká možnost individualizace barev vozu

- pohodlný podvozek

- vnitřní prostor

- bohatá výbava u nejvyššího stupně Shine

ZÁPORY

- uskakující zadní náprava

- nejdou zakoupit lepší světlomety

- nehodí se pro dynamičtější jízdu

Pohonná jednotka
Objem: 1 199 cm3
Palivo: benzin
Převodovka: manuální 6st.
Nejvyšší výkon: 82 koní při 5 750 ot./min
Největší točivý moment: 118 Nm při 2 750 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 14,9 sekundy
Nejvyšší maximální rychlost: 168 km/h
Rozměry
Délka x šířka x výška: 3 996 x 1 749 x 1 474 mm
Rozvor: 2 540 mm
Objem kufru: 300 / 922 litrů
Objem palivové nádrže: 45 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Citroën C3 1.2 PureTech 82 (2017): Bublina do města

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Citroën SpaceTourer 4x4 Ë

Citroën SpaceTourer 4x4 Ë je realitou. Konkurence pro VW 4Motion přichází

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud