TEST: Renault Mégane 1,2 TCe 130. Čím překvapil?

ar3, 16. května 2016, 08:15 Aktualizováno 18.5.2016, 02:23 Google+

Na poli kompaktních hatchbacků patří Renault Mégane mezi stálice. Na loňském frankfurtském autosalonu nám byla představena již čtvrtá generace a Méganu to nyní bezesporu sluší více než kdykoli předtím. Má ale stále, v porovnání s konkurencí, co nabídnout? Na to, i mnoho dalšího, jsme se zaměřili v našem redakčním testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Renault Mégane 1,2 Tce 130

Renault Mégane 1,2 Tce 130 | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Nepřehlédnutelná vizáž

Renault Mégane vždy patřil mezi pohlednější hatchbacky, pohybující se po našich silnicích. A s příchodem čtvrté generace tohoto francouzského elegána se na tom nic nezměnilo, ba naopak. Mégane jednoduše nevypadal nikdy lépe. Designové oddělení v Boulogne-Billancourt si s podobou nové generace oblíbeného hatchbacku dalo nemalou práci, která je vidět již při prvním pohledu.

Přídi dominuje nepřehlédnutelné logo automobilky Renault, které se generaci co generaci enormně zvětšuje. Maska chladiče, v níž je emblém automobilky zasazen, je tvořen čtyřmi horizontálními žebry, jež plynule navazují na výrazné LED světlomety. Ty svou neotřelou grafikou zcela korespondují s těmi, které dobře známe z modelu Talisman.

img-responsive

Renault Mégane 1,2 Tce 130 | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Mnohem více než příď zaujme pozorovatele zadní část vozu, jejíž boky můžeme s čistým svědomím označit za laškovně baculaté. Tento dojem umocňují zadní 3D LED světla, jejichž linie se táhne od boku až po logo automobilky ve středu víka kufru. Právě ke zmíněnému logu na pátých dveřích směřuje prakticky jediná připomínka, kterou si k vnějšímu designu vozu dovolíme vyřknout. Přímo ve středu broušeného diamantu, jenž symbolizuje francouzský Renault již od roku 1925, je umístěna couvací kamera. A právě její umístění v kombinaci s jejím tvarem, stejně jako s tvarem loga automobilky, dává přihlížejícím prostor k pubertálním narážkám na podobnost s dámskými intimními partiemi.

Jako celek hodnotíme design vozu na výbornou. Mégane skutečně patří mezi designovou špičku své třídy a můžete se spolehnout, že za jeho ladnými křivkami a výraznými LED světlomety se otočí nejeden zvědavec.

Interiér potěší kvalitou

Překvapovat nás Mégane nepřestal ani při usednutí za volant. Naše pozadí bylo ve voze přivítáno vysoce pohodlnými sedačkami s perfektním bočním vedením a příjemným povrchem, tvořeným kombinací koženky a semiše. Ideální polohu za volantem nebyl problém najít a my se mohli vydat na malý průzkum po kabině. Prvkem, který perfektně zapůsobí na smysly posádky na první dobrou, je ambientní osvětlení ve dveřních lištách a na bocích středového panelu, které se mění dle zvoleného jízdního režimu či uživatelského nastavení.

Potěší i přítomnost měkčených plastů na palubní desce a skvělý sedmipalcový dotykový display infoteimentu. Celý systém je skvěle odladěný, reakce jsou svižné a pohyb v prostředí je více než intuitivní. Tato dotyková obrazovka je horizontálně zasazena do matně černé plastové desky, na níž je shromážděna většina ovládacích prvků.  Kvalita zpracování a slícování jednotlivých prvků interiéru, je na vysoké úrovni a povrzávání se dostavuje až tehdy, vystavujeme-li díl enormní síle.

Více místa by neškodilo

Co nás skutečně nepotěšilo, je prostornost, nebo spíše stísněnost kabiny. Mégane, jakožto průměrný francouzský hatchback, byl totiž navrhován pro průměrného francouzského občana, který dle statistik měří 174,4 cm. Při svých 185 cm jsem se při posazení na zadní řadu sedadel „za sebe“ neubránil styku kolen s předním sedadlem, a že by byl Renault nějak velkorysí s místem pro mé nohy velikosti 47, se také říci nedá. Značný problém pak dělal převoz osob o výšce 190 cm, jejichž hlavy se nejednou neubránily styku s „tapecírunkem“. A poslední výtka spojená s výškou. Head-up displej, promítán na sklíčko, které se při startu motoru vysune z palubní desky, vypadá skutečně zajímavě. Je ale poměrně nepříjemné, pokud řidič preferuje vyšší pozici za volantem. To totiž na head-up displeji uvidí pouze polovinu promítaných čísel.

Objem zavazadlového prostoru dosahuje hodnoty 384 litrů, po sklopení zadní řady sedadel se řidiči nabízí prostor o objemu 1 247 litrů, což přesně zapadá mezi hodnoty, které nabízí největší konkurent Méganu – Volkswagen Golf.

Motorizace a jízda

Pod kapotou testovaného exempláře pracoval 1,2litrový benzínový čtyřválec TCe, o výkonu 130 koňských sil a točivým momentem 205 Nm. Na papíře se jedná o skutečně působivé hodnoty, jak se ale motor projevil v reálném provozu?

img-responsive

Renault Mégane 1,2 Tce 130 | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Během pohybu po městě si motor, v kombinaci s šestistupňovým manuálem, nevedl vůbec zle. Problémy mu nečinily rychlejší rozjezdy ani souběžná jízda po pražské magistrále. Problém ovšem nastal při nájezdu na dálnici. Aby se 1,2litrová jednotka probrala k životu a předvedla slušnější pružné zrychlení, bylo mnohdy zapotřebí podřazovat až o dva převodové stupně. To ovšem nedáváme za vinu motoru, nýbrž převodovce, jejíž stupně se nám jevily až jako zbytečně dlouhé. Kde si motor v kombinaci s převodovkou svou reputaci opět napravil, byla krásně zakroucená okreska. Pokud motor držíte v otáčkách a ve svém snažení nepolevujete ani při práci se spojkou a přesně řadící převodovkou, dokáže se pohonná jednotka slušně rozvášnit. Při takové jízdě se ovšem připravte na vyšší spotřebu. Motor se totiž nestydí při svižnější jízdě říkat o více než 9 litrů. Průměrná spotřeba po týdnu intenzivního testování se ustálila na 8,5 litrech na sto kilometrů. Tato hodnota by se dala jistě ještě srazit častější jízdou v Eco modu, který snižuje reakce plynu na minimum, přiznáváme se ale, že na to jsme již neměli nervy a raději jsme si užívali svižnější jízdu za cenu vyšší spotřeby paliva.

img-responsive

Renault Mégane 1,2 Tce 130 | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Podvozek je zcela evidentně naladěný především pro komfort posádky. Veškeré nerovnosti filtruje s takovou jistotou, kterou by mu mohl závidět nejeden konkurent. I přes komfortní profil nastavení, se „podvozkářům“ v Renaultu povedlo Méganu dopřát vysokou stabilitu. Samozřejmě se jim nepodařilo ohnout fyzikální zákony a na limitu se vůz hrne po tečně směrem ze zatáčky. Upřímně, kdo si ale bude kupovat hatchback s motorem 1,2 TCe pro dovádění na okreskách.

Podvozek je navíc, stejně jako motorový prostor, brilantně odhlučněný a do kabiny hluk proniká pouze při nárazu na větší nerovnost. Bohužel, celý dojem z jízdy je narušován tupým řízením bez jakékoli zpětné vazby. Řízení by navíc neuškodila vyšší míra přesnosti a citlivosti.

img-responsive

Renault Mégane 1,2 Tce 130 | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Resumé

Shrnout exteriér i interiér Méganu není žádným problémem. Designu není co vytknout, a nebýt stísněné kabiny, nemohli bychom si stěžovat ani na jeho interiér. Horší je to ovšem s jízdou. Během ní působí Mégane až příliš odměřeným dojmem, bez jakéhokoli náznaku zpětné vazby. Na druhou stranu 1,2litrový motor pracuje i přes delší převodové stupně na výbornou. Smířit se ovšem musíme s vyšší spotřebou paliva. Největším trumfem Méganu je ale jeho jízdní komfort a míra odhlučnění v kabině. Tuto stránku zvládl Renault skutečně na výbornou a konkurence má v tomto ohledu co dohánět.

Celkové hodnocení: 82%

Základní cena testované verze: 429 900 Kč

Testované verze s příplatky: 579 090 Kč

KLADY

+ výkonný motor
+ jízdní komfort
+ odhlučnění motoru i podvozku
+ kvalitní materiály a dobře zpracovaný interiér

ZÁPORY

- nekomunikativní a odměřený jízdní projev
- stísněná kabina
- vysoká spotřeba
- nepříjemně dlouhé převodové stupně

Motorizace
přeplňovaný zážehový čtyřválec
objem: 1198 cm3
nejvyšší výkon: 130 koní při 5500 ot./min
největší točivý moment: 205 Nm při 2000 ot./min

Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 197 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,6 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 6,9 /4,6 /5,3
objem palivové nádrže: 47 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Renault Mégane 1,2 TCe 130. Čím překvapil?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Závod mezi Teslou Model X proti McLarenu 650S

VIDEO: Závod ve zrychlení mezi Teslou Model X a McLarenem 650S

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud