TEST: Revoluční automat nás překvapil! Čím? - Honda CR-V 1.6 i-DTEC AT9 Executive

ar5, 17. září 2015, 06:50 Google+

Současným trendem hned několika světových automobilek je nasazování devítistupňových automatických převodovek do svých modelů. Devítikvalt od firmy ZF jsme letos měli například u Land Roveru Discovery Sport, u něhož ale souhra s motorem nebyla moc dobrá. O to víc nás proto zajímala nová Honda CR-V s naftovým motorem 1.6 i-DTEC, u nějž se výrobce odhodlal k tomu samému kroku. Jak moc dobře byla převodovka s motorem sladěna? Je devět stupňů moc a nebo je to optimální počet? Na nejen tyhle otázky jsme hledali celý týden odpovědi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Honda CR-V 1.6 i-DTEC Executive

Honda CR-V 1.6 i-DTEC Executive | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Robustnost na prvním místě

Nové CR-V je hodně populární v prodejích, za což bezpochyby může jeho elegantní a robustní vzhled a taktéž prostorný interiér. Znalci značky si díky faceliftu povšimnou nové grafiky předních světel, jiného předního nárazníku a masky chladiče. Při pohledu na záď se zde objevila i nová chromovaná lišta spojující koncové svítilny se zajímavým vykrojením.

img-responsive

Honda CR-V 1.6 i-DTEC Executive | foto: Roman Havlín

Pro někoho může být omlazené CR-V nevzhledné, ale to je čistě otázka vkusu každého z nás. Vůz ukazuje decentní boční linie a okenní oblouk o větším poloměru se zajímavým zakončením. Testovaná verze byla v nejvyšší specifikaci Executive, což zajistilo přítomnost designově zajímavých litých osmáctipalcových  kol a hnědého metalického laku karoserie.

Pohodlí a prostor pro pět

Kabině dominují celokožená sedadla s dostatečnou podporou stehen a rozměrný středový panel překvapivě moc nezasahuje do prostoru pro nohy řidiče a spolujezdce.  Další již několikrát zmíněnou předností je neuvěřitelně prostorná kabina, kam posadíte pět dospělých osob a nikdo z nich si přitom nebude stěžovat, že má kolem sebe málo místa.

Palubní deska je zpracována přehledně, budíky nabízejí dobrou grafikou a na středovém panelu se díky faceliftu objevila nová dotyková obrazovka multimediálního systému. Ten využívá systém Android a jeho ovládání je intuitivní a snadno zapamatovatelné. Aktuální generace CR-V nabízí kromě královského místa pro posádku i snadný přístup k zadním sedadlům. Je to umožněno díky zadním dveřím, jenž se dovedou otevřít do skoro až úhlu 90 stupňů. Pro rodiny je podstatný údaj i základní objem kufru, který v základu činí 589 litrů.

img-responsive

Honda CR-V 1.6 i-DTEC Executive | foto: Roman Havlín

Kdo touží po vrcholné verzi Executive, bude zřejmě hodně překvapen, co vše mu vůz v základu nabídne. Za zmínku tak panaromatické střešní okno s dvojitou roletou, litá kola, světelný a děšťový senzor, xenonové světlomety, osm airbagů, automatická duální klimatizace, výhřev předních sedadel, elektrické otevírání víka kufru a nebo nový adaptivní tempomat. Ten je mimo jiné vybaven systémem prediktivního ovládání tempomatu s označením i-ACC (Intelligent Adaptive Cruise Control).

Výbava vozu se v rámci faceliftu rozšířila i o příplatkové balíčky bezpečnostních pomocníků ADAS a Honda Sensing.  První zmíněný stojí 19 tisíc Kč a umí varovat před čelní srážkou, kontroluje jízdu v pruhu, rozpoznává dopravní značky a nebo detekuje objekty v mrtvém úhlu. Za druhý systém dáte dalších 50 tisíc, a to už je vůz vybaven i systémem pro zmírnění následků nehody, systémem pro udržování v jízdním pruhu a zmíněným tempomatem. Oba tyto systémy testovaný vůz měl ve výbavě a bylo zajímavé pozorovat, jak se i při větším náklonu v zatáčce automaticky stahovaly bezpečnostní pásy, aby mne i spolujezdce udržely co nejpevněji v sedačce.

Cesta za devíti stupni

Námi testované provedení bylo v kombinaci s turbodieselovým motorem 1.6 i-DTEC o výkonu 118 kW, které jsme v redakci měli nedávno. Tehdy s ním však byl spojen manuál se šesti stupni, nechyběl pohon všech kol a tak u dnes testovaného vozu byl jedinou novinkou zmíněný devítistupňový automat od firmy ZF. Osobně mě proto nejvíc zajímalo, zda vůbec někdy využiji „devítku“ a abych vám přiznal, o její přítomnosti se dozví jen málokdo z vás.

Velký počet převodových stupňů tu ale není jen tak pro srandu. U pětistupňového automatu se otáčky motoru drží zbytečně vysoko, kdežto u námi testované verze motor točil při 130 km/h pouhých 1800 otáček! Ještě neobvyklejší byl případ, kdy při snaze jet po dálnici opravdu rychle, šla devítka zařadit až v rychlosti 140 km/h, do té chvíle si automat nenechal do své práce nikterak zasahovat. Pod volantem jsou sice přítomna pádla pro řazení, ale elektronika převodovky nejprve zhodnotí, zda vámi zadaný stupeň je vhodný a až potom dojde (nebo nedojde) k přeřazení.

Práce převodovky je jinak naprosto skvělá, s naftovou jednotkou je sladěna na jedničku a po celou dobu testu nedošlo k tomu, že by byla zmatená a zbytečně čekala na to, až jí řidič sám udělí pokyn. Možná jen opravdu ostrý start z místa může způsobit, že sázení prvních tří kvaltů nebude tak rychlé, jak by jste čekali a ani sportovní režim na tom nic moc nezmění. V něm se otáčky drží příliš vysoko a reakce převodovky na prudký start se přitom zlepší minimálně.

img-responsive

Honda CR-V 1.6 i-DTEC Executive | foto: Roman Havlín

S motorem 1.6 i-DTEC je standardně spárován i systém Start/stop a velmi mile mě překvapila funkce, kdy se motor vypne jen v případě, že řidič opravdu silně sešlápne brzdový pedál. Díky tomu se povedlo dosáhnout i přívětivé spotřeby, která se za dobu testu pohyboval okolo 7,2 litru na 100 km. Kdo se pak bude snažit vyloženě ždímat všech 160 koní, nedostane se v průměru přes hranici 9 litrů.

Už v dřívějším testu aktuální generace vozu jsem uvedl, že naladění podvozku je komfortní a v zatáčkách se příliš nenaklání. Přejezd větších nerovností je v CR-V znát hlavně v nižších rychlostech, protože při rychlé jízdě se daří podvozku nerovnosti „přelétnout“ a nedat posádce znát, co se děje pod koly. Typickou ukázkou byla jízda po D1, kdy jsem s vozem nejprve jel 100 km/h a místy neskutečně drkotající asfalt ze mě málem vytřesl duši. Po zvýšení tempa na 130 km/h to už ale s tlumením bylo výrazně lepší.

Stojí za vaší pozornost?

Myslím si, že rozhodně ano. Kdo je milovníkem prostoru, pohodlí a trochy luxusu, nové CR-V je pro něj jako stvořené. Společně s dobře spárovaným automatem se jedná o povedený dálniční křižník, jehož výkon je dostatečný a ani spotřeba neleze do závratných výšin. Možná se někomu nebude líbit současný design, že palubní systém využívá leckdy nepopulární systém Android a nebo vůz má jen menší odkládací prostory v kabině. Jinak se ale nedá velké Hondě nic vytknout a vzhledem k nabušené výbavě Executive je cena poměrně přijatelná.

Celkové hodnocení: 92 %

Základní cena vozu: 829 900 Kč (1.6 i-DTEC/118 kW 9A 4x4 Elegance)

Cena testované verze vč. příplatků: 1 048 800 Kč 

KLADY

- silný motor

- dobře sladěná převodovka

- prostornost a výbava

- podvozek

ZÁPORY

- malé odkládací prostory

- kratší sedáky vzadu

Motorizace
přeplňovaný vznětový čtyřválec
objem: 1597 cm3
nejvyšší výkon: 118 kW při 4000 ot/min.
největší točivý moment: 350 Nm při 2000 ot/min.
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 197 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,6 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 6 l / 4.9 l / 5.3 l
objem palivové nádrže: 58 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Revoluční automat nás překvapil! Čím? - Honda CR-V 1.6 i-DTEC AT9 Executive

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

toyota aygo x-clusiv

Toyota Aygo x-clusiv - Když se chcete odlišit

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud