TEST: Peugeot 108 TOP! 1.2 PureTech Allure

ar5, 13. listopadu 2014, 05:00 Google+

Je to pár týdnů zpět, kdy jsme vám přinesli test nové generace Citroënu C1, který nás překvapil svou živostí a líbivým designem. Dnes vám proto představujeme test jeho dvojčete Peugeotu 108. Stejně jako sesterský model C1, byl i testovaný lvíček vybaven nejsilnějším motorem v nabídce a co víc, nesl i plnou výbavu a plátěnou stahovací střechu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Design

Jestli jste si mysleli, že nedávno zde testovaný Citroën C1 nevypadá zepředu moc vábně, pak to samé rozhodně neplatí o jeho dvojčeti 108. Vůz je totiž po stránce designu vyveden k dokonalosti a nechybí mu typické „pežoťácké“ prvky. Při pohledu na fotografie tak určitě nepřehlédnete ostře řezané přední světlomety s LED pásky, chromované rámečky okolo mlhovek a taktéž chromovanou mřížku chladiče.

Aby vše dokonale ladilo, testované lvíče dostalo do vínku sněhově bílý lak karoserie a litá 15ti palcová kola se zajímavým designem. Celkově se jedná o mnohem přitažlivější vůz, ve srovnání s modelem C1 od Citroënu. Mně osobně Peugeot dokázal, že exteriéry umí stále dokonale a snad ani za deset let vás vzhled jejich vozů neomrzí. 

Interiér a výbava

Testovaná sto-osmička byla v nejvyšším provedení Allure, které naznačuje, že se nebude jednat o žádné holátko. Tato verze měla k dobru i plátěnou stahovací střechu, která je k dispozici hned v několika barevných odstínech. Interiér je sice naprosto shodný se sesterským C1, ovšem podobnost zde najdeme snad jen v uspořádání některých ovladačů a palubní desky. Tím to totiž končí a zatímco testovaný Citroën byl v nejnižší výbavě, vrcholná specifikace u Peugeota prozradila, že i nudný interiér se dá dost dobře okořenit.

Co mám na mysli? Tak předně jsou to celokožené, vpředu elektricky vyhřívané sedačky, které jsou naprosto jinou ligou, oproti běžným látkovým měkkým sedákům. Mají efektní prošívání bílou nití a jejich bočnice jsou o dost pevnější. Celkově se v nich sedí o třídu lépe a delší trasy jsem v nich absolvoval bez větších problémů. Mimochodem, v nejvyšší výbavové linii je kůží potažený i tříramenný multifunkční volant, osm airbagů a startování za pomocí tlačítka.

Malý Peugeot 108 je stejně jako jeho kolega C1, vhodný především pro dámy či seniory. O  tom svědčí i fakt, že ženská populace si ráda hraje s barvami a chce, aby jim vůz ladil například s jejich oblíbenou kabelkou. I na to Peugeot myslel a zákaznice mají na výběr hned z 8 základních barev karoserie, které doplňují další dvě speciální pouze pro model 108. Komu je to snad málo, je tu dále možnost zvolit si ze sedmi různých druhů designových specifikací a zmíněné tři odstíny plátěné střechy.

Abych ale jen nechválil, jednu chybu se mi za dobu testování povedlo najít, a to je nedostatečně citlivý dotykový displej, který zvláště na přímém slunci prostě nezaregistroval dotyk mého prstu. I jeho čitelnost na přímějším slunci není zrovna dvakrát dobrá a tak je potřeba si na to dát pozor a v letních slunných dnech toho od displeje zas tak moc "nevyžadovat". 

Celkově je atmosféra v kabině velmi dobrá, pohodlně se na všechna sedadla usadí i průměrně vzrostlé osoby, ale pozor, díky přítomnosti mechanismu stahovací střechy, se dozadu vejdou osoby jen do výšky 178 cm. Klidnou jízdu ve voze (stejně jako u Citroënu C1) také kazí nedostatečně odhlučněný podvozek a motor. Ve městě to není tak znát, ale kdo se vydá na okresní silnici či dálnici, bude se muset připravit na to, že ho bude otravovat cinkání kamínků, odstřikující voda o podběhy a ve vyšších rychlostech i aerodynamický svist.

Motor a jízdní dojmy

Stejně jako minule, i dnes pod kapotou testovaného auta pracoval tříválcový zážehový motor o objemu 1,2 litru PureTech, který nabízí výkon 82 koní a točivý moment 116 Nm. Síla je posílána na přední kola přes pětistupňovou manuální převodovku, jenž byla ve svých drahách přesná a gumovost jako u C1 se zde vůbec nekonala, zajímavé...

Díky nízké hmotnosti a vyššímu výkonu se ve městě cítí 108ka jako ryba ve vodě. Snadno se s ní díky malým rozměrům parkuje, poloměr otáčení je taktéž velmi nízký a jediné místo, které bych doporučoval vynechat, je opět jen dálnice. Zde se vůz spíše trápí a díky na krátko poskládané převodovce a chybějícímu šestému stupni, zde prostě vždy dosáhnete velké spotřeby a velkého hluku od motoru.

Stejně jako Citroën C1, je i nový Peugeot 108 na nerovnostech velmi komfortně naladěn a i větší výmoly mu nedělají větší potíže. Inženýři navrhli jeho podvozek přesně podle mého gusta, není ani moc tvrdý, ale ani moc houpavý, zkrátka někde mezi, a tak to má být. Řízení je komunikativní, ačkoliv elektrický posilovač by nemusel být tak přecitlivělý a řidiče by mohl dle mého názoru klidně o něco více informovat o tom, co se právě děje pod předními koly. Co se týče výsledné spotřeby za dobu testu, ta je (jak se dalo asi očekávat) téměř na chlup stejná, jako u Citroënu C1, takže jí zde ani snad nemá smysl více rozebírat. Ve městě v ranních kolonách jsem průměrně jezdil za 5,9 litru a na okresních silnicích a lehkou nohou na plynovém pedálu průměrně za 5 litrů na 100 km.

Resumé

Peugeot 108 TOP! je dle mého názoru více sexy verze nového Citroënu C1. Elegance, šmrnc, exkluzivita a četnost designových variací z něj dělá dokonalou „kabelku“ pro ženy, které chtějí zaujmout a které mají rády pozornost. Pokud se vozidlem bude dotyčný majitel/ka pohybovat převážně ve městech, nikde nebude problém a vůz vás bude odměňovat slušnými jízdními vlastnostmi a komfortem. Kdo by snad nechtěl mít doma pětidvéřové provedení, Peugeot nabízí i o něco levnější třídvéřko, které je taktéž dostatečně stylové a o něco levnější.

Celkové hodnocení: 83%

Základní cena vozu: 273 900 Kč 

Cena testované verze: 330 900 Kč

KLADY

- dravý vzhled

- zpracování interiéru

- živý motor

- možnost osobní individualizace

ZÁPORY

- odhlučnění kabiny

Motorizace 
řadový tříválec
objem: 1 199 ccm
nejvyšší výkon: 82 koní při 5 750 ot/min
největší točivý moment: 116 Nm při 2 750 ot/min
palivo: benzín
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 170 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,9 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 5.4 l / 3.7 l / 4.3 l
objem nádrže: 35 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Peugeot 108 TOP! 1.2 PureTech Allure

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Golf R400 přijde za rok, dostane ještě větší výkon - anotační foto

Volkswagen Golf R400 přijde za rok, dostane ještě větší výkon

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud