TEST: Peugeot 208 GTi – Francouzský recept na rychlost +VIDEO

ar2, 13. června 2014, 05:00 Google+

Nejsilnější 208 v bílém perleťovém laku, může na první pohled vypadat „nenápadně“, jde však o vlka v rouše beránčím, protože tak zábavné auto jsme již dlouho neměli na redakční test. Peugeot se malému GTi věnoval se vší pečlivostí a výsledek stojí rozhodně zato. Podařilo se mu tak trochu oživit legendu z roku 1984.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
peugeot 208

peugeot 208 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

V dobách, kdy byl Volkswagen Golf GTi modlou pro velké množství řidičů, přišel Peugeot s něčím naprosto unikátním. Malý lehký hatchback s označením 205 GTi rozčeřil vody motoristického světa. S malým „gétéíčkem“ cvičila živá „jednašestka“ s výkonem 86 kW, tato porce výkonu byla na 900 kg vážící hothatch víc než dost. Auto bylo mimořádně hravé, svižné, rychlé, ale také dosti záludné a to zvláště pro nezkušené řidiče. To se psal rok 1984. Od té doby jsme nic obdobného od Francouzského výrobce aut „nedostali“. Ano, je tu 206 RC s dvoulitrem a výkonem 180 koní, ten byl v přímce poměrně rychlý, ale podvozek byl až moc tuhý a na horších silnicích mohl přivádět horké chvilky, zvláště kvůli rozevláté zádi. V neposlední řadě bylo nutné výkon z motoru zdlouhavě dolovat. Nyní má Peugeot znovu ostře nabito. Do plejády malých ostrých hothatchů přináší zbrusu novou 208 GTi.

Design – hrdý odkaz na 205 GTi

Při návrhu designu exteriéru chtěli designéři Peugeotu jasně odkázat na nesmrtelnou legendu 205 GTi. Na společné geny poukazuje například červeně podbarvené chromované logo GTi, které je zakomponováno do zadního sloupku. Dalším společným znakem je velké zadní křídlo, které pocitově prodlužuje siluetu. I další detaily zdůrazňují dynamiku 208 GTi. Povšimnout si tak můžeme přední masky s 3D šachovnicovým vzorem, červených brzdových třmenů a nebo lesklé středy 17“ litých kol.

Boční linie,  kterou zvýrazňují nafouknuté blatníky, nebo výrazné prahy, podtrhují celkový kompaktní design. Pokud se podíváte pozorněji, zaujme vás černě lakovaný pás pod zadním nárazníkem a samozřejmě dvojitá chromovaná koncovka výfuku, která mimochodem vyluzuje přímo rajský zvuk.

Ten v konkrétním bílém provedení nemusí na jasném světle vyniknout a samo malé GTi nehlásá kolem sebe, že je extrémně ostré nářadí. O to větší překvapení vyvolá u ostatních účastníků provozu, když sešlápnete plynový pedál a za doprovodu úžasného zvuku, zmizíte v dáli…

Interiér – ryze sportovní

Kokpitu dominují masivní přední sedadla, která vynikají bočním vedením těla. Perfektně podrží stehna, boky a u středně vysokých řidičů i horní část těla, tedy ramena. Zároveň jsou pohodlná a i v horkých dnech se na nich nebudete potit. Chválíme kombinaci kůže/látka, která je vkusná a nebude sebemenší problém v jejich čištění.

Celému interiéru dominují dvě barvy. Černá a červená, ty ještě doplňují chromované prvnky, jako například plaketka GTi na spodní zploštělé části volantu, trojice pedálů, nebo hlavice řadící páky. Ta je sice na pohled sportovní a i tvar tomu odpovídá, ale v horkých dnech ji budete nenávidět. Sluníčko ji umí rozpálit na neuvěřitelné teploty a tak v létě raději vozte chňapku. V zimně bude naopak studit. Škoda, že není kožená stejně jako madlo ruční brzdy.

Ostatně kůží, popřípadě koženkou jsou potaženy téměř všechny části interiéru. Od volantu, přes část výplní dveří, po přístrojovou desku. Černou barvu kůže doplňují kontrastní švy v červené barvě. 

 Na závěr ještě jednu výtku k interiéru. I přes poněkud vyšší cenu je automatické stahování okna jen u řidiče. U spolujezdce budete muset tlačítko držet, dokud okno nesjede až dolů.

Jízda – hodně výkonu, zábavy ještě víc

Když jsem v úvodních řádcích psal, že se Peugeot věnoval novému GTi se vší pečlivostí, bude to nejvíce platit v oblasti jízdy. Kompletně přepracovaný podvozek, vytříbený motor a excelentní převodovka nominují GTi na jednu z nejvyšších pozic malých hothachů.

Podvozek se od „civilní“ 208 liší asi tak, jako nebe od země. Ostrý „pežotek“ dostal speciální nápravový systém, tlumiče mají daleko tvrdší nastavení a přitom si zachovali slušnou porci komfortu. Rozchod kol se vpředu rozšířil o 10 milimetrů a vzadu o 20 mm. Úpravami prošel i systém ESP, který není zbytečně zbrklý a zasáhne až když je potřeba a pro jistotu je možné jej vypnout. Což vřele doporučujeme. Malé GTi umí být i přetáčivé, když vjedete do zatáčky rychleji a uberete plyn, tak se vám s trochou snahy podaří poslat záď „bokem“, přidáním plynu jí srovnáte a jedete dál. Tak hravé nastavení podvozku se zachováním jistoty nás očarovalo. Pokud, stejně jako já, rádi jezdíte čistou stopu, bude vám GTi skvělým společníkem na okreskách. Na rovných i trochu rozbitých silnicích, jedete jako na kolejích. Auto drží stopu s takovou jistotou a přitom je za každé situace skvěle čitelné.

Zábavě dopomáhá i správně strmé a přesné řízení, které klade optimální odpor a umí přenášet většinu informací o tom, co se děje. Zároveň přes něj cítíte ten ohromný výkon posílaný na přední kola, což je často nepříjemné. Tento fakt je však typický pro silné předokolky a raději necháme sílu motoru tahat za volant, než aby bylo tupé a přeposilované.

Zesílený byl i brzdový systém. Ten má dost síly na zastavení rozjetého GTi téměř na místě. Brzdy jsou dobře dávkovatelné a vadnou až po opravdu ostré zátěži. K dalším plusům patří zadní brzdy, respektive jejich ovládání pomocí ruční brzdy. S tou není problém zadní kola naprosto zablokovat a tak si dopomoci k rozhození zadní části vozu, nebo k efektnímu otočení.

Snad nejlepší částí celého vozu je motor. Nám již dobře známá 1,6 THP, kterou jsme měli možnost testovat již v 308, tenkrát však s výkonem 156 koní. Motor, který vzešel ze spolupráce PSA a BMW se tak objevil pod kapotou i nyní. Tentokrát ve silnější variantě. Živá „jednašestka“ i díky upravenému výfukovému potrubí, disponuje výkonem 200 koní. Díky přeplňování poskytuje vysokou hodnotu točivého momentu, který je již při 1750 otáček za minutu 275 Nm. Motor je sám o sobě velmi živý, rychle se nechá vytáčet nejvíce síly má ve středních a vysokých otáčkách. Při poklidné jízdě má dost sily i v nízkých a na dálnici prakticky není ani důvod podřazovat z šestého rychlostního stupně. Mimochodem, i převodovka prošla úpravou. Kratší převody a skvělé odstupňování si dobře rozumí s charakterem motoru. Řazení je ukázkově přesné a jde zlehka.

Lehký Peugeot 208 GTi se může chlubit skvělým poměrem výkon/hmotnost. Celková hmotnost je 1160 kg a tak je výchozí poměr 5,8 kg/1 koně. Tento fakt pociťujete ve všech jízdních režimech. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládá za 6,8 sekundy a například pružné zrychlení z 80 na 120 km/h trvá na pětku pouhých 6,6 sekundy.

Motor má deklarovanou spotřebu v průměru 5,9 litru na 100 km. Pokud se budete snažit a budete jezdit předvídavě a zbytečně nebudete motor vytáčet a chtít po něm oněch 200 koní. Určitě takové hodnoty v kombinovaném provozu dosáhnete. Jestliže se chcete bavit, a jezdit tak, jak je k tomu auto postaveno, počítejte se spotřebou přes 8 litrů. To mě přivádí k tomu, že se výrobce nedopustil chyby a malému GTi dopřál velkou 50 litrovou nádrž, takže nebudete muset tak často k čerpací stanici. Naopak u stojanu budete zuřit. Víčko od nádrže se odemyká, jak za komunismu, klíčkem, který dokud je víčko vyndané, z něj nevytáhnete. To je asi poslední nedostatek, který jsem u tohoto hothatche našel.

Závěr – Francouzský recept na peprnou zábavu

Peugeot 208 GTi hrdě odkazuje na legendu, která spatřila světlo světa před 30 lety. Stejně jako 205 GTi, je i 208 GTi neskutečně zábavné auto a je jedno z nejlepších, jaké ve své kategorii naleznete. Francouzští inženýři si s ním dali opravdu záležet a výsledek stojí zato. Nekončící zábava za volantem je ten nejsilnější argument, proti kterému je nemožnost automatického stahování okna spolujezdce, nebo kovová řadící páka, prkotinou.

Celkové hodnocení: 95 %

 

Základní cena vozu: 513 500 Kč (208 GTi 1.6 THP/147 kW 3d)

Cena testované verze: 558 500 Kč (208 GTi 1.6 THP/147 kW 3d)

 

KLADY:

- vynikající motor

- hravý a jistý podvozek

- dobře spřevodovaná převodovka

- povedené sedačky

 

  ZÁPORY:

- stahování okna spolujezdce

- kovová hlavice řadící páky

 

Motorizace    

řadový zážehový čtyřválec

objem: 1598 cm3

nejvyšší výkon: 200 koní při 5800 ot/min

nejvyšší točivý moment: 275 Nm při 1750 ot/min

palivo: benzín

 

Výkon

nejvyšší maximální rychlost: 230 km/h

zrychleni z 0 na 100 km/h: 6,8 sekundy

spotřeba (město/mimo/kombinovaná): 8,2 l / 4,7 l / 5,9 l

objem palivové nádrže: 50 litrů


Vytisknout

Diskuze: TEST: Peugeot 208 GTi – Francouzský recept na rychlost +VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Kia

Kia zahájila sériovou výrobu elektromobilu Kia Soul EV

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud