Test: Ford S-Max – zábavnější MPV

Karel Bařina, 27. listopadu 2007, 19:14 Google+

Ford má s velkými rodinnými vozy typu MPV bohaté zkušenosti díky starému modelu Galaxy a Focusu ve verzi C-Max. Moderní trendy však velí: i velké MPV musí být sporťák.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
S - Max

S - Max | foto: www.auto-news.cz

Sdílejte článek

Pro novou generaci Galaxy proto Ford připravil i sportovního sourozence pokřtěného S-Max. Tak jako malé MPV C-Max je zvýšeným Focusem, velké MPV S-Max je zvýšeným Mondeem. Motory jsou stejné jako u Mondea, vnější rozměry (kromě výšky) a rozvor i rozchod jsou také stejné. Z dalších společných vlastností mnoho nezbývá, kromě elektronických pomocníků.

Oproti Galaxy je S-Max o 5 cm kratší, o 14 cm nižší, šířka je stejná. Cestujícím přináší Galaxy o trochu více místa, S-Max zato nabízí mnohem více zážitků řidiči. Podvozek S-Maxe je snížený a o poznání tvrdší. S nižším těžištěm umožňuje mnohem sportovnější jízdu.

Vzhled

Všechna tři nová MPV od Forda jsou si na první pohled možná až příliš podobna. Malého C-Maxe rozpoznáte, když vedle něj stojí jeden z větších vrstevníků. C-Max a Galaxy se moc neliší ve velikosti, ale v tváři. Ten seriózní a uhlazený vůz, to je Galaxy.

Mladší S-Max je ten dravec vedle, ten s těmi bodovými mlhovkami, které dostal, aby velké mlhovky z nárazníků udělaly prostor pro otvory přivádějící vzduch k brzdám. A horký vzduch je z blatníků zase odváděn - ale pozor, zaslepené výdechy jsou tu jen na ozdobu, avšak velmi zdařilou.

Oběma velkým MPV sluší a výhledu zevnitř pomáhají nízko posazená skla předních dveří, včetně trojúhelníků mezi předními sloupky. Za ty se mimochodem auto nebo chodec schovají docela dobře, ale na to si řidič dnešního MPV holt musí dávat pozor. Záď obou vozů se liší zejména větším zavazadlovým prostorem, a proto svislými dveřmi u modelu Galaxy. Slušivá jsou tmavá boční skla i sloupky.

Atraktivnější vzhled S-Maxe je dotvářen více zkosenými předními světlomety, nižší střechou a výraznějšími prolisy bočních dveří. A samozřejmě novým designem litých kol, obutých v létě do nízkoprofilových pneumatik Continental SportContact 2 (235/45/18), jejichž tvrdá směs se výborně osvědčila už u Focusu ST.

Interiér

Z pohledu řidiče se interiér hodně podobá Mondeu, a vůbec všem novým vozům od Forda. Nutno uznat, že je zdařilý a hlavně praktický. Ovládací prvky všeho možného jsou u nových fordů nejintuitivnější, s jakými jsme se kdy setkali – od elektricky perfektně nastavitelných sedadel, přes ovládání rádia až po tempomat. Jediným překvapivým prvkem je v S-Maxovi i v Galaxy ruční brzda. Ano, opravdu je to ruční brzda, není to letecká páka k ovládání plynu.

Všechna tlačítka a ovládací kolečka jsou dobře označená a na první pohled, ba dokonce na první nahmatání bez dívání je jasné, k čemu daný ovladač slouží. I jejich rozmístění je praktické a není jich zbytečně mnoho, přitom nejsou různé funkce za každou cenu skryty pod společnými ovladači. Kdo má zkušenosti s vozy Ford, bude okamžitě jako doma, a pro koho je Ford novinkou, ten se seznámí brzy  a bez nepříjemného zkoumání.

Řadící páka včetně kroužku pro řazení zpátečky je velmi příjemná, i když je pravda, že na dnešní dobu má dlouhé dráhy, navíc je řazení poněkud gumové a nepřesné. Je to i tím, že je v porovnání s Mondeem poměrně vysoko, ale hledat „kvalty“ rozhodně nebudete. Vynikající z hlediska ovládacích prvků k rádiu, palubnímu počítači a tempomatu je ve všech směrech nastavitelný volant. Jeho držení však nemusí každému vyhovovat, zejména řidičům, kteří mají rádi tlusté volanty. Použitý materiál je, stejně jako ve zbytku interiéru, kvalitní a příjemný.

Pochvalu si zaslouží tvrdá a dobře tvarovaná sedadla, navíc nastavitelná na opravdu jakoukoliv postavu. Sice moc nevedou, ale o to pohodlněji se můžete usadit, ostatně zase tak sportovní průjezd serpentinami jako ve Focusu vás nečeká. Co se Fordovi v interiérech nejnovější generace vozů oproti předchůdcům povedlo, to jsou ventilátory. Ani na nejrychlejší režim moc nehlučí, přitom foukají rychle a lze je natočit do vhodných směrů.

Zavazadlový prostor je jako u každého MPV obrovský. Jeho objem činí pěkných 775 l a při sklopení zadních sedadel úctyhodných 2000 l. Co je podstatné, že na bocích ani kolem zadních dveří nic nepřekáží, a ještě jsou k dispozici zavírací přihrádky na bocích a samozřejmě zasouvací roleta. Galaxy a S-Max navíc nabízí vysouvací plošinu s nosností 120 kg, která pomůže při převážení delších věcí. Rezervu nehledejte, místo ní najdete v podlaze před pravou zadní sedačkou „fleky“. Až vás s některým novým fordem potká defekt, raději doporučujeme zavolat odtahovku!

Výbava

Už jsme se zmínili o palubním počítači. Přes něj se v přehledných nabídkách dá pomocí tlačítek na volantu dostat k nastavení všech elektronických pomocníků, i těch, které lze nastavovat pomocí jiných, jednoúčelových tlačítek. Palubní počítač je tady výrazně lepší než u menších vozů, už díky obrovskému displeji. Dobře poslouží k ovládání rádia nebo třeba k zobrazování libovolných aktuálních údajů o vozidle za jízdy.

Vedle obřího displeje už na palubní desce mnoho místa nezbývá, a snad i proto Ford připravil jedny z nejpřehlednějších budíků. Chválou na digitální ovládací prvky můžeme pokračovat u klimatizace, větrání a topení, včetně vyhřívání předních sedadel, nebo u nastavování zpětných zrcátek. Co se týče dalších elektronických pomocníků, musíme rozhodně zmínit tempomat, stejně jako u Mondea rozšířený o radar, díky kterému udržuje vzdálenost za před vámi jedoucím vozidlem. Samozřejmostí u dnešního MPV jsou parkovací asistenti.

Na jedničku s hvězdičkou si Ford počíná v oblasti svícení, zejména v zimním období tak důležité. Přední světlomety vozů Ford dnes patří k nejlepším a stejně jako u vozů Volvo se natáčí podle natočení volantu, navíc v nejostřejších zatáčkách svítí do stran pomocné světlomety umístěné ve zpětných zrcátkách. Ty vám slabším světlem pomohou i při nočním nastupování a vystupování předními dveřmi.

Motor

Dostáváme se k tomu nejlepšímu, k motoru. Pod kapotou testovaného S-Maxe spokojeně klapaly čtyři válce motoru TDCi Duratorq o objemu 2 litry s výkonem 103 kW. Výrobce udává zrychlení z nuly na 100 km/h za pouhých 10,2s a musíme spokojeně potvrdit, že to TDCi s takřka dvoutunovým břemenem opravdu dokáže.

Dynamika motoru v rychlostech do 100-120 km/h je skvělá a na hmotnost vozu obdivuhodná. Ve vyšších rychlostech jsme, stejně jako u o dva metráky lehčího Mondea se stejným motorem, pozorovali citelnou ztrátu chuti do života, ale na rychlost trochu přes 200 km/h se díky šestistupňové převodovce i tak dostanete.

Zvuk motoru TDCi pořád trochu připomíná traktory koncernu VW, i když je nesrovnatelně jemnější a tišší a u S-Maxe velmi dobře tlumený. Udávaná spotřeba 5,4 l/100 km mimo město není při normální jízdě moc reálná, ale dosáhnout jí lze. I kombinovaná spotřeba bude o něco vyšší než udává výrobce, při rozumné jízdě jsme se běžně pohybovali mezi sedmi a osmi litry, což ovšem vzhledem k hmotnosti a velikosti vozu není vůbec špatné. Co je horší, že spotřeba oproti konkurentům TDi nebo JTD dramaticky naroste ve velkých dálničních rychlostech nad 150 km/h.

Jízdní vlastnosti

Nový S-Max se neřídí špatně. Na svoji velikost a vůbec na MPV se vydařil sportovní charakter, ovšem v živé paměti máme Seata Alteu XL, ve kterém jsme se přecejen cítili o něco jistěji. Podvozek obou vozů je na rodinný MPV poměrně tvrdý, ale u S-Maxe se nám mnohem hůře hledaly hranice možností. Vlastně jsme neměli odvahu k jejich hledání. Samozřejmě, zvětšená Altea je pořád o 30 cm kratší a o něco nižší, a hlavně téměř o tři metráky lehčí. Ale jízdní vlastnosti jsou důvod, proč bychom rozhodně nevolili Galaxy, se kterým se už opravdu musí jezdit jako s autobusem.

Na našich křivolakých a hrbolatých cestách se však S-Max chová velmi slušně. Nerovnosti žehlí stejně snadno jako všechny dnešní fordy, jen by se na rozdíl od těch nižších dal v serpentinách převrátit. Musíte také mnohem více přemýšlet o vzdálenosti za ostatními vozidly. Brzdy totiž sice fungují skvěle i v nejnepříjemnějších situacích, ale těžký náklad je znát a tak rychle jako s malým autem rozhodně nezastavíte, zejména z kopce už musíte hodně předvídat.

Závěr

Ford S-Max je mezi vozy typu MPV mladým a především moderním krasavcem. Uvažujete-li o velkém MPV, rozhodně jej nevynechejte. Ford nabízí výborné podvozky a od spolupráce s Peugeotem i solidní  turbodieslové motory. V závěru si však čistě za sebe dovolím prohlásit, že S-Max není tou správnou volbou pro rodinu, a vlastně pro nikoho. Vyjmenoval jsem tu spoustu dobrých vlastností, pod které se mohu podepsat, ale od motoru jsem očekával menší spotřebu a od podvozku bezpečnější sportovní zážitek. Vlastně za to nemohou skvělý motor ani ještě skvělejší podvozek, ale velikost a hmotnost vozu. Co je tedy slibovaným závěrem? S-Max nemá chybu, až na to, že je větší a těžší, než by vůz pro pět osob měl být.

Vytisknout

Diskuze: Test: Ford S-Max – zábavnější MPV

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

A4

H&R a Audi A4

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud