Test: Discovery 3 vs. Pathfinder

Jiří Kaloč, 24. října 2005, 23:00 Google+

Titulek ve své době populární komedie se skupinou Les Charlotes se docela hodí i na dvojici vozidel, která se utkají v dnešním srovnávacím testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Srovnávací test

Srovnávací test | foto: Jiří Kaloč

Sdílejte článek

Automobil 4x4 roku 2005 v kategorii off-road i absolutně, versus třetí v kategorii  off-road jsou totiž z hlediska své kariéry na trhu stále ještě bažanti, i když docela protřelí a hlavně velmi taletovaní.

Ve 4x4Automagazínu číslo 2/2002 vyšel srovnávací test Nissanu Terrano Wagon 3.0 DI a Land Roveru Discovery Td5. V krutých podmínkách (tehdy bylo -10°C) jsme fotili a zkoušeli účinnost obou automobilů v terénu, přičemž nám dokonce zamrzl nejen úsměv na rtech, ale také technika a pamatuji se, jak jsem nejen své prsty, ale i nefunkčního redakčního nikona rozehříval na topení staré Discovery. Od té doby již uběhlo pár let a tehdejší figurky na šachovnici automobilového trhu vystřídaly nové postavy, pole se zvětšilo a některé role se vyměnily. Černým koněm tohoto segmetu se stal v roce 2003 nový Volkswagen Touareg, Terrano i tehdejší Discovery odešly na zasloužený odpočinek a na jejich místo nastoupili nováčci, kteří jsou tak dobře vybaveni, že i suverénní pozice terénního volkswagenu se může otřásat v základech.

Discovery nastoupilo loni na podzim zatím triumfální kariéru lemovanou mnoha cenami v nejrůznějších anketách včetně té naší Automobil 4x4, v níž převzalo štafetu právě po Touregovi. Anglický off-road využívá zkušeností svých tvůrců na revolučním Range Roveru z roku 2002 a rozvíjí koncept moderního terénního automobilu ještě dál. Odborníci oceňují na tomto landroveru zejména systém Terrain Response, který sám přednastavuje optimální hodnoty pro jízdu v určitém druhu terénu. Prostě si otočným ovladačem navolíte, že jedete po štěrku, trávě nebo kamenech a automobil se sám postará o to, aby správně reagoval plynový pedál a lamelové spojky v mezinápravovém a zadním diferenciálu přesně plnily svoji závěrnou funkci společně s elektronickou regulací prokluzu kol. K tomu má Discovery navíc účinnou terénní redukci a vzduchové odpružení, které umožňuje mimo jiné nastavovat světlou výšku podle potřeby. Chloubou vozu je samozřejmě také přeplňovaný vznětový šestiválec  2,7 litru o výkonu 140 kW, který však má s automobilem o celkové hmotnosti až 3,23 tuny poměrně hodně práce.

Ještě větším bažantem je nový Nissan Pathfinder, který se u nás prodává teprve od března. Cena tohoto automobilu v top verzi LE ve srovnání s nejlepší verzí Discovery HSE je výrazně nižší, přesto nabízí velice solidní výbavu včetně velmi luxusních prvků počínaje koženým čalouněním a konče navigačním systémem s 3D zobrazením a podrobnou mapou České republiky. Pathfinder sice váží podstatně méně, ale k jeho pohonu slouží pouze čtyřválec 2,5 litru, který má o 12 kW nižší výkon než motor v Discovery a navíc jeho samočinná převodovka je pouze pětistupňová. Tak uvidíme, jak se to projeví ve srovnání dynamiky obou automobilů.

Na startovní čáře to zpočátku vypadá jako vyrovnaný souboj. Discovery je o 9,5 cm delší  a 6,5 cm širší, ale už jenom  o 1,7 cm vyšší a rozvor je delší jen o 3,5 cm. Tyto hodnoty umožňují odhadnout, že Discovery bude podstatně prostornější i v interiéru, což se v prostoru pro cestující, kde je anglický zástupce o 10 cm velkorysejší, potvrzuje. To však vůbec neznamená, že by Pathfinder působil uvnitř stísněně. Cestující mají místa spíše nadbytek a to samé lze konstatovat na adresu zavazadlového prostoru (při pětimístném uspořádání). Pokud zůstaneme u osobních verzí, Pathfinder má třetí řadu sedadel v této verzi standardně, u Discovery je potřeba si za ni připlatit, ale poskytuje mnohem větší prostor a pohodlí. Verzi N1 s pevnou přepážkou a odpočtem DPH pak samozřejmě nabízí Land Rover také. Co se týče vnitřního prostoru, má Discovery jen trochu navrch, co se týče komfortu, ergonomie a vůbec pohodlí na sedadlech, rozdíly se rychle prohlubují. Za volantem Discovery se lze mnohem lépe "uvelebit" tak, aby žádná součást těla nezůstala nepodepřena, silnější věnec volantu působí poctivějším dojmem a masivnější přístrojová deska hodnotněji oproti na první pohled trochu laciné imitaci dřeva ve výplni středového panelu a tunelu u Pathfinderu. Nicméně i přesto je nový designérský styl Nissanu sympatický a nadchne především prakticky kompletní výbava s mnoha zajímavými prvky, které u Land Roveru nenajdete (například zadní parkovací kamera či bezklíčové otevírání a zapalování). Disciplínu "Karoserie: rozměry a komfort" přesto vyhrává s po-měrně velkým náskokem anglický zástupce, nicméně stále je třeba si uvědomovat, o kolik je Pathfin-der levnější, protože ani v jeho případě jsme příliš mnoho nedostatků neobjevili. Pokud zapomenete na přímé srovnání s Discovery, rychle se vám bude i jeho úroveň komfortu zdát zcela bezchybná.

Přichází praktická část našeho testu, podívejme se nejprve, jak si oba konkurenti povedou na silnici. Právě zde jsem byl přesvědčen o tom, že Discovery musí doplatit na svou obrovskou hmotnost, která je dána hlavně tím, že v podstatě disponuje samonosnou karoserií na žebřinovém rámu a na karosářských dílech nebyl v takovém rozsahu využit hliník jako třeba u Range Roveru. Nicméně ve srovnání s Pathfinderem se zdá, že silnější pohonná jednotka a šestistupňová převodovka dokážou divy, a tak se prakticky v každé disciplíně, zrychlení či elasticity, přetahují oba automobily o desetinky a také jejich nejvyšší rychlost je prakticky stejná. Fyzikální zákony však samozřejmě ošálit nejde, a tak konečný účet za vyrovnanou dynamiku vystaví spotřeba. Discovery totiž spotřebuje o bezmála litr nafty navíc oproti svému podstatně střídmějšímu konkurentovi. A v neposlední řadě má nissan podstatně účinnější brzdy, které dokáží automobil zastavit na podstatně kratší dráze než Discovery, což ovšem opět úzce souvisí s obrovskou hmotností landyho.

Také v terénu může Discovery doplatit na svou hmotnost zejména v případě, že bude třeba překonat rozměklý blátivý povrch, nicméně automobil disponuje tolika pomocníky, a tak obrovskou silou, že i přes zřejmou nadváhu jsou jeho schopnosti limitovány jen použitím pneumatik. I když všechny "terénní" hodnoty Pathfinderu jsou podstatně slabší, nemusí se ani nový terénní nissan opravdu drsného off-roadu bát. Jen je potřeba mít na paměti, že automobil má dlouhý zadní převis i rozvor a opatrně najíždět na terénní hrany, abyste neskončili na břichu. Pathfinder v rámci systému All Mode 4x4 disponuje lamelovou spojkou, která posílá točivý moment v případě potřeby na přední kola, ale lze ji otočným ovladačem "zamknout" a navolit pevné rozdělení točivého momentu na přední a zadní kola v poměru 50:50 (poloha 4H). Podobně jako X-Trail tak i Pathfinder disponuje stabilizačním systémem ESP+, jehož součástí je také elektronická regulace prokluzu kol (TCS). Ta samozřejmě není tak účinná jako samočinně uzavíratelné lamelové spojky v mezinápravovém a zadním diferenciálu Discovery, který také disponuje mnohem účinnější terénní redukcí, což se projeví v hodnotě největšího točivého momentu na kolo.

Discovery poráží svého japonského soka ve většině disciplín a drží s ním vyrovnaný krok v dynamice na silnici, což měla být podle mých předpokladů hlavní devíza nissanu. Jenže jestliže na silnici jsou si oba automobily rovni, v terénu má landrover rozhodně navrch a to samé je třeba konstatovat na adresu karoserie, která je u anglického automobilu v každém rozměru vždy o pověstný kousek větší. Jediným neduhem Discovery tak zůstává až nesmyslně velká hmotnost, na kterou pak tento automobil doplatil při srovnání spotřeby.

Vytisknout

Diskuze: Test: Discovery 3 vs. Pathfinder

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Frigo

Debica Frigo: Nová zimní pneumatika

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud