První svezení v Hyundai Ioniq 5 – Má se Škoda obávat?

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 16. srpna 2021, 09:37 Google+

Jihokorejský gigant Hyundai se do toho opravdu opřel a představil novou vlajkovou loď své elektrické divize. Ioniq 5 na fotografiích působí jako odpověď na malinkou Hondu e, avšak klame tělem. Nejedná se o městské vozítko, nýbrž o středně veliké SUV, které má za cíl zavařit nové Škodě Enyaq. A my jsme už měli možnost nasbírat první dojmy za jeho volantem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 5 | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Ioniq 5 dostal slušivý retro minimalistický design, vycházející z konceptu Hyundai 45 představeným před dvěma lety na Frankfurtském autosalonu. Málokdy se povede, aby produkční auto vypadalo téměř totožně, jako odvážná koncepční vize a tady se opravdu změnilo máloco.


Slušivý kabátek ovšem není zdaleka všechno, co tento vůz nabízí. Pod karosérií se nacházejí nejmodernější technické vymoženosti. Jedná se o první elektromobil od Hyundai postavený na dedikované platformě E-GMP, a je dostupný s bateriemi o velikostech 58, a 73 kWh. Maximální výkon elektromotoru může být až 225 kW a dojezd až 481 kilometrů. Přímá konkurence Škoda Enyaq mimochodem nabízí velmi podobné baterie o velikostech 58 a 77 kWh, chlubí se však dojezdem až 520 km, a papírově je na tom tedy o něco lépe. Ioniq 5 má ale eso v rukávu v podobě unikátní palubní sítě o napětí 800 V, kterou se doposud chlubila jen mnohem dražší auta Porsche Taycan a Audi e-tron GT. 

Co to v praxi znamená? Díky dvojnásobnému napětí proti jiným elektromobilům zvládne Hyundai mnohem vyšší nabíjecí výkon, až 350 kW, a dle výrobce lze nabít 100 km za 5 minut. Dobíjecích stanic s takovým výkonem sice zatím moc není, pár už jich je i v České republice a další budou přibývat.

img-responsive

Hyundai IONIQ 5 | foto: Petr Boháč

“Pětka” nabízí i funkcí V2L, díky které se dá auto použít jako obrovská powerbanka, ze které si můžete nabít třeba elektrokolo. Solární panely na střeše mají zaručit nějaké ty kilometříky dojezdu navíc. 

Stejně jako u Škody Enyaq byl zvolen pohon zadních kol. Znamená to tedy eliminaci nešvaru, se kterým se potýkají elektromobily s pohonem kol předních, kde se pneumatiky sjíždějí rychleji, než je zdrávo. To je znát převážně u Kony Electric, ta si velmi ráda “zahrabe” a má sklony k nedotáčivosti, což u Ioniqu 5 nehrozí.


Minulý týden jsem byl pozván na jízdní prezentaci nového Hyundai Kona N na slovenském okruhu Slovakiaring, kde jsem měl možnost usednout na chvíli i za volant nové elektrické stylovky. Ze všech nabízených aut jsem se právě na Ioniq 5 těšil ze všeho nejvíce, už kvůli tomu, jak originálně vypadá. Mezi novináři byla o klíčky skoro bitva, ale podařilo se mi je uzmout i pro sebe a plný očekávání šel k vozidlu.

img-responsive

Hyundai IONIQ 5 | foto: Petr Boháč

Po odemknutí auto “zamrká” hranatými LED obrysovkami, které působí jako z nějakého komixu. Dveře se otvírají zapuštěnými klikami, které sice nejsou automaticky výsuvné, ale pohodlně a intuitivně se s nimi manipuluje.

Asi největší překvapení nastává ve velmi prostorném futuristicky pojatém interiéru, kterému dominují světlé barvy. Po usednutí a zavření dveří nastává naprostý klid. Izolace od okolního světla a městského šumu. V kombinaci se světlými barvami by se mohlo jednat o skvělé místo na meditaci. Na minimalisticky stylizované palubní desce se nachází infotainment a řidičův digitální přístrojový štít. Sedačky jsou opravdu pohodlné, mají spoustu nastavení, nechybí zde samozřejmě výhřev ani ventilace. Sedí se poměrně vysoko nad vozovkou, takže je slušný výhled ven, jak to ke crossoveru patří. Dále překvapí poněkud neobvykle chybějící logo na volantu, a chybějící střední konzole, kterou podobně jako v Hondě e nahradila pouze jakási stolička s držáky nápojů. Díky tomu působí interiér opravdu vzdušně a prostorně. 

img-responsive

Hyundai IONIQ 5 | foto: Petr Boháč


Kvůli chybějící středové konzole bylo třeba umístit volič jízdního módu na “páku” pod volant, podobně jak to mají nové elektrické Volkswageny. Volím tedy D, v infotainmentu nastavuji sportovní režim a vydávám se na cestu. Ve vesnicích kolem Slovakiaringu Ioniq 5 budí rozruch. Lidé zvědavě koukají, a není divu, auto opravdu vypadá jako by přijel někdo z budoucnosti.


První dojem z jízdy je velmi pozitivní. Auto působí mohutně a bezpečně, ve sportovním režimu je slušná dynamika a to i v testované verzi se 160kW elektromotorem. Podvozek je nastaven velmi komfortně, a bez sebemenších problémů pluje přes všechny nerovnosti na vozovce. Proti menší Koně Electric, se kterou mám bohaté zkušenosti, potěší výborné odhlučnění kabiny. Auto vytváří dojem “bubliny” kde čas ubíhá jinak než venku za okny. 

img-responsive

Hyundai IONIQ 5 | foto: Petr Boháč


Po krátké jízdě plné pozitivních emocí se vracím zpět na parkoviště Slovakia Ringu a nerad vracím klíč reprezentantovi Hyundai. Bohužel jsem neměl čas vyzkoušet spotřebu ani ono superrychlé nabíjení, na to si budeme muset počkat až na klasický týdenní test. Každopádně ale můžu říct, že je-li toto elektrická budoucnost, máme se na co těšit.

Eco

RWD Power

AWD Power

Kapacita baterie

58 kWh

73 kWh

73 kWh

Dojezd

384 km

481 km

460 km

Výkon

125 kW

160 kW

225 kW

Max. rychlost

185 km/h

185 km/h

185 km/h

Zrychlení 0-100

8,5 s

7,4 s

5,2s

Točivý moment

350 Nm

350 Nm

605 Nm

Cena

1099 990 Kč

1 249 990 Kč

1 469 990 Kč

Vytisknout

Diskuze: První svezení v Hyundai Ioniq 5 – Má se Škoda obávat?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Čtyřkolka/traktůrek CZ 175 Prase

Řádně zprasené Prase. Ikonický skútr prošel zničující přestavbou

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud