Lamborghini na tradice nezapomnělo. Aventador S je po faceliftu ještě rychlejší a zběsilejší

ar6, 19. prosince 2016, 11:58 Google+ Geneva International Motor Show 2017

Životní cyklus supersportů je vždy delší než u normálních osobních aut. Jednak je to způsobeno poptávkou, jednak také tím, že nestárnou tak rychle. Například takové Lamborghini Aventador se představilo již před téměř šesti lety, rozsáhlá modernizace ale přichází až teď. Přinesla s sebou nejen vyšší výkon, ale také lepší aerodynamiku a písmenko S do názvu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lamborghini Aventador S má oproti předchůdci vyšší výkon a natáčení zadních kol.

Lamborghini Aventador S má oproti předchůdci vyšší výkon a natáčení zadních kol. | foto: Lamborghini

Sdílejte článek

Turbo, elektromotor, hybrid. Pojmy, kolem nichž se dnes točí prakticky celý svět hyper- nebo supersportů. Už jen málo výrobců zachovalo atmosférické motory a Lamborghini je právě jedním z nich. Pod kapotou Aventadoru S tak i po modernizaci najdeme 6.5litrový dvanáctiválec, avšak posílený na 544 kW (740 k) a 690 Nm při 5500 ot./min. Toho bylo dosaženo upraveným sáním a variabilním časováním ventilů. Maximum otáček motoru nyní leží u čísla 8500 za minutu. Suchá hmotnost kupé je 1575 kilogramů, což v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou ISR a pohonem všech kol uděluje vozu zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy a maximální rychlost 350 km/h. Úlitbou emisním limitům zůstávají standardně montovaný systém stop & start, respektive vypínání poloviny válců. Na druhou stranu má novinka přepracovaný výfukový systém, jenž je o 20 procent lehčí a nově končí třemi koncovkami.

img-responsive

Vzadu jsou například nově tři koncovky výfuku. | foto: Lamborghini

Poprvé se v produkčním voze Lamborghini objevuje řízení všech čtyř kol. Zadní kola podle automobilky reagují na povely volantem během pouhých pěti milisekund a zatímco v nižších rychlostech se natáčí v opačném směru než kola přední nápravy, ve vyšších rychlostech je směr natočení stejný. To zlepšuje manévrovatelnost, ale také stabilitu právě při vyšších rychlostech. Pro řízeních všech kol bylo uzpůsobeno nastavení podvozku LMS (Lamborghini Magneto-rheological Suspension), a to včetně komponentů zavěšení, tlumičů nebo pružin.

Vylepšena byla rovněž elektronická kontrola stability, reagující rychleji a s větší přesností podle zvoleného jízdního režimu. Ty jsou nyní celkem čtyři – k již známým Strada, Sport a Corsa se přidal režim Ego, zaměřený na individuální nastavení řidiče. Všechny ovlivňují chování podvozku, pohonného ústrojí i řízení. Zajímavou novinku představuje řídící jednotka LDVA (Lamborghini Dinamica Veicolo Attiva), mající na starosti elektronické systémy vozu. Ve své podstatě tak jde o mozek Aventadoru S.

img-responsive

V přední části je například delší karbonový splitter. | foto: Lamborghini

Společně s upravenou technikou jde ruku v ruce i vylepšená aerodynamika. Každý jeden upravený díl prošel změnou právě v jejím jméně, což se projevuje například o 130 procent větším přítlakem vpředu, o 50 procent větším přítlakem vzadu (pokud je spoiler v té správné poloze) a snížením odporu o 400 procent. Lví podíl na tomto zlepšení má nová přední část s delším karbonovým spiltterem, dvěma nasávacími otvory v předním nárazníku a zlepšením chlazením motoru. Směrem dozadu si nejde nevšimnout upravených zadních blatníků, připomínající legendární Countach.

V samotné zadní části jsou vedle nového výfuku především mohutný černý difuzor, na přání vyrobený z uhlíkových vláken, a do tří poloh nastavitelný spoiler. Jeho pozice závisí na zvoleném jízdním režimu, vliv na aerodynamiku už známe. Pozornost si zaslouží také kola se speciálně pro Aventador S vyvinutými pneumatikami Pirelli P Zero, za nimiž jsou standardní karbon-keramické brzdy. Ty zastaví vůz ze 100 km/h na 31 metrech.

Uvnitř se objevuje přístrojová deska, tvořená TFT displejem, jejíž vzhled se lehce mění se zvoleným jízdním režimem. Standardem omlazeného supersportu se stává rozhraní Apple CarPlay, umožňující pohodlné spárování s produkty značky Apple. Mezi příplatky najdeme možnost měření telemetrie, stejně jako prakticky nekonečnou personalizaci přes program Ad Personam. První zákazníci dostanou Lamborghini Aventador S na jaře příštího roku, ceny startují na 281 555 eurech (cca 7 608 000 korun).

Vytisknout

Diskuze: Lamborghini na tradice nezapomnělo. Aventador S je po faceliftu ještě rychlejší a zběsilejší

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Carlsson CC63S

S tímhle Carlssonem CC63S dokážete na silnici ujet i Mercedesu-AMG GT S

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud