Evoluce nebo revoluce? Nové BMW řady 5 je nejen vizuálně malou sedmičkou (+ 91x FOTO, VIDEO)

ar6, 13. října 2016, 10:55 Google+

Zásadní novinka letošního roku odhalená během pařížského autosalonu, ale ne na něm. Věc kdysi nemyslitelná se nyní kvůli BMW stává reálnou. Co je důvodem absence nové řady 5 ve francouzské metropoli můžeme jen spekulovat, samotné auto ale rozhodně má na to být nejlepší ve svém segmentu. Pokud to totiž přeženeme, díváte se spolu s námi na jen nepatrně menší „sedmičku“.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sedmé vydání BMW řady 5 se ukazuje v několika verzích.

Sedmé vydání BMW řady 5 se ukazuje v několika verzích. | foto: BMW

Sdílejte článek

Dalo se to očekávat, protože ačkoliv můžete novou řadu 7 považovat za cokoliv, je jedním z nejvyspělejších aut nejen svého segmentu, ale napříč celým trhem. A kdyby nové BMW řady 5 tuto skutečnost nezopakovalo, bylo by to při nejmenším zvláštní. Design nového modelu podle BMW vyzařuje sportovní charakter, eleganci a styl. Faktem je, že dvojici ledvinek obklopují již ve standardu LED diodová světla, zaměnitelná za adaptivní diody s pozměněnou grafikou. Charakteristická je rovněž dlouhá kapota v kontrastu s krátkými převisy.

img-responsive

Nové BMW řady 5 se chlubí podobným designem jako řada 7. | foto: BMW

Kabina je posunuta co nejvíce dozadu, její silueta pak evokuje kupé nejen tvarem, ale i koeficientem odporu vzduchu cx = 0,22. Této hodnotě napomáhají i aktivní klapky masky chladiče a další drobné detaily. Vzadu dominují na šířku orientované LED světlomety ve tvaru písmene L, níže položené koncovky výfuku jsou vždy symetrické a podle motoru a výbavy mají tvar obdélníku, lichoběžníku nebo kruhu, respektive jsou zdvojené. Základem je 13 odstínů karosérie, později se dostane i na osm barev (a dalších položek) z katalogu BMW Individual. Kola mají 17 různých designů o průměru 17 až 20 palců. Podtrhnout styl vozu mají ještě varianty Luxury Line a Sport Line, chybět nebude ani oblíbený M paket.

Vnějšími rozměry je nová řada 5 větší než předchůdce, na délku tak má 4935 milimetrů, na šířku 1868 milimetrů, na výšku 1466 milimetrů a mezi nápravami 2975 milimetrů. To mimo jiné znamená více místa uvnitř, a to jak pro cestující, tak pro zavazadla, kterým je určeno 530 litrů či sklápění zadních opěradel v poměru 40:20:40. Němci se dále chlubí výrazně zvětšeným prostorem pro hlavu a kolena vzadu, respektive pro lokty a ramena v obou řadách. Větší má být též nástupní otvor pro zadní pasažéry. Design palubní desky lze jen těžko označit za překvapení. Dominuje jí totiž obrazovka multimediálního systému s úhlopříčkou až 10,25 palce, kterou je možné ovládat nejen voličem iDrive, hlasem nebo dotykem, ale podobně jako u řady 7 i gesty.

img-responsive

Kabina je luxusní a prostorná, svými tvary ale nepřekvapí. | foto: BMW

K dispozici budou služby BMW ConnectedDrive, vůbec poprvé ale dojde v rámci automobilů na bezdrátové zavedení rozhraní Apple CarPlay nebo balíček Microsoft Office 365. Kvůli zabudované SIM kartě umí služby ConnectedDrive navádět řidiče v reálném čase na místa bez dopravních nepříjemností, případně se spojit s operátorem a vyhledat zajímavá místa v okolí pobytu posádky vozu. Skoro jako ve formuli 1 si bude řidič připadat díky funkci Tyre Service Assistant, jež dokáže předpovědět dobu opotřebení pneumatik, v případě poruchy potom umí dát pneuservisu přesné informace o požadované gumě. Dnes už samozřejmostí jsou vysokorychlostní LTE připojení k internetu, WiFi hotspot nebo bezdrátová nabíječka chytrých telefonů.

Nejspíše nepřekvapí mírné natočení středové konzole směrem k řidiči, vedle již probraného infotainmentu pak hostí třeba také ovládání dvouzónové automatické klimatizace. Ta má nezávislé nastavování při řidiče i spolujezdce, na přání ji lze zaměnit z čtyřzónovou automatickou klimatizaci. Zajímavá je možnost ionizace ovzduší až osmi různými vůněmi. Z luxusnějšího sourozence pochází příplatkové audio Bowers & Wilkins s desetikanálovým zesilovačem a šestnácti reproduktory. O něco níže stojí soustava Harman Kardon se šestnácti nebo dvanácti reproduktory, standardní rádio má šest reproduktorů. Zadním cestujícím je určen zábavní systém se dvěma 10,2palcovými obrazovkami. Zpět ale dopředu, konkrétně k řidiči, který dostane novou generaci barevného head up displeje s rozlišením 800 x 400 pixelů. Oběma předním pasažérům jsou určena standardně elektricky nastavitelná sedadla, potažená třeba kůží Dakota nebo Nappa. Volitelná jsou sportovní sedadla s výraznějšími bočnicemi a multifunkční sedadla s masážní funkcí. Dozadu se vedle sebe vejdou tři dětské sedačky.

Konstrukce nové řady 5 využívá ve velké míře lehké materiály jako hliník, ocel nebo hořčík. Oproti předchůdci tak klesla hmotnost až o 100 kilogramů, zároveň ale neutrpěla tuhost karosérie a celkové bezpečnostní vlastnosti vozu. Například víko zavazadlového prostoru je poprvé kompletně vyrobeno z hliníku. Podvozek se širším rozchodem kol má vpředu dojitá příčná ramena, vzadu najdeme pětiprvkovou nápravu s konstrukcí z hliníku. Jízdní vlastnosti dále vylepšuje volitelné elektromechanické řízení zadních kol, jenž je možné kombinovat i s pohonem všech kol xDrive. Tím se pomalu dostáváme do oblasti pohonných jednotek, využívající technologii TwinPower Turbo. Základem je dvoulitrový čtyřválce 530i o výkonu 185 kW (252 k) s točivým momentem 350 Nm, doplněný o třílitrový šestiválec 540i s výkonem 250 kW (340 k) a točivým momentem 450 Nm. Vznětový dvoulitrový čtyřválec 520d má 140 kW (190 k) a 400 Nm, třílitrový šestiválec 530d disponuje 195 kW (265 k) a 620 Nm. Všechny jednotky mají volitelně pohon všech kol xDrive, až na 520d se standardním šestistupňovým manuálem pak sílu přenáší vždy osmistupňový automat Steptronic.

Technické údaje

  530i 540i M550i xDrive 520d 520d 520d ED 530d 530e
Výkon: 185 kW 250 kW 340 kW 140 kW 140 kW 140 kW 195 kW 185 kW
Toč. moment: 350 Nm 450 Nm 650 Nm 400 Nm 400 Nm 400 Nm 620 Nm 420 Nm
Převodovka: 8 AT 8 AT 8 AT 6 MT 8 AT 8 AT 8 AT 8 AT
Zrychlení: 6,2/6,0 s 5,1/4,8 s 4,0 s 7,7 s 7,6 s 7,5 s 5,7/5,4 s 6,2 s
Max. rychlost: 250 km/h 250 km/h 250 km/h 238 km/h 235/232 km/h NA 250 km/h NA
Spotřeba: 5,4/5,7 l 6,5/6,7 l 8,9 l 4,1 l 4,0/4,2 l 3,9 l 4,5/4,7 l 2,0 l

Poznámka: Údaje za lomítkem patří pro verze s pohonem všech kol xDrive.

Po této úvodní paletě motorů se dostane rovněž na nejúspornější verzi 520d EfficientDynamics Edition se spotřebou jen 3,9 l/100 km, ale i plug-in hybrid 530e iPerformance o výkonu 185 kW (252 k) se spotřebou 2,0 l/100 km a elektrickým dojezdem 45 kilometrů, respektive osmiválec M550i xDrive s výkonem 340 kW (462 k) a točivým momentem 650 Nm. Ve výbavě vozu se objeví volič jízdních režimů (Comfort, Sport, ECO Pro a případně Adaptive), chybět nebudou ani adaptivní tlumiče nebo systém Adaptive Drive, kombinující adaptivní tlumiče vůbec poprvé s adaptivními zkrutnými stabilizátory. Sportovní podvozek M může být poprvé zkombinován i s pohonem všech kol.

img-responsive

Do prodeje se dostane i verze vybavená M paketem. | foto: BMW

Nebývale rozsáhlá je nabídka bezpečnostních asistentů, podporující částečně autonomní řízení. Standardně dodávaný dynamický tempomat, umožňující jízdu setrvačností (řidič ve vyšších rychlostech sundá nohu z plynu a motor se od pohonného ústrojí odpojí), lze nahradit aktivním radarovým tempomatem. Ten pracuje mezi 0 až 210 km/h a v koloně umí nejenom sám zastavit, ale také opětovně rozjet auto na požadovanou rychlost. Začlenit do tempomatu jde také omezovač rychlosti, spolupracující pro změnu se čtením dopravních značek. Pokud je auto součástí BMW fleetu, umí komunikovat s dalšími vozy ve flotile a upozornit je na případné nebezpečí na silnici. Z dalších bezpečnostních asistentů jmenujme udržování v jízdním pruhu, upozornění na opuštění jízdního pruhu, pomocníka pro návrat do zvoleného jízdního pruhu, asistenta pro změnu jízdního pruhu nebo ochranu před bočním nárazem.

Dalším krokem směrem k autonomnímu řízení je asistent řízení a kontroly jízdy v pruzích, který umí přečíst i špatně namalované značení na vozovce, případně značení při průjezdu stavbou. Auto samo umí také vyhodnotit případ, kdy řidič nedá přednost v jízdě, na což ho vizuálně i zvukově upozorní, zároveň už má ale nachystané brzdy pro co nejkratší brzdnou dráhu. Systém varování před přejezdem křižovatek používá senzory a v případě špatné viditelnosti kontroluje semafory a značky. Z větší sedmičky přebírá pětka možnost dálkového ovládání automatického parkování, k čemuž je určen klíč s displejem. Prodeje novinky začnou příští rok v únoru, ceny zatím zveřejněny nebyly.

Vytisknout

Diskuze: Evoluce nebo revoluce? Nové BMW řady 5 je nejen vizuálně malou sedmičkou (+ 91x FOTO, VIDEO)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Bentley Bentayga Mansory

Mansory ještě přiostřilo Bentaygu. Luxusní SUV dostalo karbonovou skořápku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud