Svezli jsme se: Nová Toyota Prius míří na český trh

ar7, 13. září 2009, 11:04 Google+

Jméno Prius se na celém světě stalo symbolem pro hybridní technologii. Aby také ne, když šlo o vůbec první masově vyráběné auto na benzín a elektřinu. Nyní přichází na český trh už třetí generace Priusu, za jejíž volantem jsme strávili několik desítek (nejen dojmy) nabitých kilometrů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prius

Prius | foto: www.autoroad.cz / Jan Zýka

Sdílejte článek

Od druhé generace se toho na první pohled příliš nezměnilo. A ani nebylo třeba. Zákony fyziky se s časem příliš nemění a na přísně aerodynamické siluetě tak moc prostoru na zlepšení nezůstalo. Snad jen některé ostré hrany byly více zahlazeny a Prius vypadá zas o kus civilněji. Součinitel odporu vzduchu klesl o jednu setinu na výborných 0,25.

O to více se ale konstruktéři soustředili na vnitřnosti vozu a především na celý hybridní systém. Základem je i nadále benzínový motor, tentokrát však nikoliv o objemu 1.5, nýbrž 1.8 litru. V honbě za co nejnižiší spotřbou a emisemi se to může zdát jako harakiri, ale japonci moc dobře vědí, co dělají. Prius totiž není nejlehčí a patnáctistovce se pro udržení jízdního tempa muselo stát hodně na krku. A tím šla spotřeba strmě vzhůru. Hybridní ústrojí bylo rovněž vylepšeno a NiMH baterie, nacházející se za zadními sedadly, má kapacitu 6,5 Ah, což vystačí zhruba na 2 km čistě elektrické jízdy. Přesto je akumulátor o nějaké to kilo lehčí a kompaktnější.

Podle zástupců automobilky bylo na hybridním systému přepracováno 90 procent všech komponent a jeho celkový výkon, tedy včetně elektromotoru, vzrostl ze 110 na 136 k. Maximální točivý moment 142 Nm je dostupný ve 4000 ot./min., zároveň ale došlo ke změně křivky jeho průběhu. Ta je posazena níže a jízda s ním se stává o něco pohodlnější a úspornější. Při rychlosti 120 km/h motor točí údajně jen 2180 ot./min. A přestože nemáte jak si tyto údaje zkontrolovat (otáčkoměr chybí), uvnitř je skutečně příjemné ticho a nemáme důvod Toyotě nevěřit.

Z 0 na 100 km/h zrychlí nový Prius za 10,4 s tedy o půl sekundy rychleji než předchůdce. Maximální rychlosti dosáhne 180 km/h, přičemž průměrná spotřeba je o půl deci nižší a činí pouze 3,9 l/100 km. K poměrně schopným akceleračním vlastnostem přispívá i bezestupňová převodovka e-CVT s plynule měnitelným převovodovým poměrem. S ohledem na hybridní pohon to v praxi zní něco jako tramvaj kombinovaná se skůtrem.

Novinkou v této generaci Priusu je ale trojice jízdních režimů EV, ECO MODE a POWER MODE. První z nich slouží k jízdě čistě na elektřinu, nesmíte přitom ale moc šlapat do pedálů a ani překročit rychlost 45 km/h. To se hodí třeba na popojíždění v kolonách, kdy v EV módu můžete ujet asi 2 km bez jediné kapky benzínu. ECO přepne auto do inteligentního režimu, který se snaží eliminovat příliš zbrklé pohyby vaší pravé nohy a udělat jízdu co nejplynulejší a tudíž i úspornější. Tento mód zřetelně cítíte i v plynovém pedálu, který klade velký odpor a odrazuje vás od razantní akcelerace. Naprostým opakem je POWER mód, jenž pedál změkčí a až o čtvrtinu přiostří jeho odezvy.

Samotné jízdní vlastnosti Priusu jsou relativně jisté, limitující faktor, na který při snaze o ostré projetí zatáčky brzy narazíte, tvoří kvarteto pneumatik Bridgestone s nízkým valivým odporem o rozměrech 195/65 R15. Od prostřední výbavy Sol jsou ale standardem kola sedmnáctipalcová s pneumatikami 215/45 R17, které část této nevýhody smažou. Při jízdě v mezích běžných rychlostí zaujme hluk, tedy respektive jeho absence. O motoru víte jen občas, o aerodynamickém hluku nemůže být ani řeč a jediným zdrojem spíše zvuku než hluku jsou odvalující se pneumatiky. Pro milovníky klidu a flegmatiky naprostý balzám na duši.

Ani v interiéru není nač si stěžovat a vše odpovídá cenovce. Zpracování na jedničku, horní část palubní desky je z měkčených plastů s příjemnou texturou. Co je důležité, umístění baterie za zadními sedadly nijak nepoznamenalo ani prostor před nimi, ani velikost zavazadelníku. Vzadu se (i díky tenčím předním opěradlům) pohodlně usadí dva dospělí cestující, byť kvůli svažující se střeše můžou mít problém s místem nad hlavou. Kufr s rovnou podlahou a dvojitým dnem pojme v základním uspořádání 446, po sklopení sedaček až 1120 litrů.

Nová Toyota Prius startuje v České republice na částce 660.900 Kč, za kterou dostanete elektricky ovládaná všechna okna, automatickou klimatizaci, sedmero airbagů včetně kolenního pro řidiče, Head Up Displej, ABS, TRC nebo třeba  stabilizaci VSC+, která vám pomocí malého impulzu do řízení poradí, kam pohnout volantem k odvrácení krizové situace. Dražší výbava Sol za 710.900 Kč přidává zmíněná 17 palcová kola, lepší audio a látku čalounění, tempomat či dešťový senzor. Za 830.900 Kč dostanete výbavu Premium zahrnující navíc přední světlomety z LED, adaptivní tempomat, kožená sedadla nebo například přednárazový bezpečnostní systém.

A na závěr to nejdůležitější - spotřeba. My jsme s novým Priusem ujeli asi 70 km v kombinaci město,mimo město i dálnice a konečná spotřeba se nám ustálila na hodnotě 5,7 litru na 100 km. A to je na zážehový motor o objemu 1798cm3 výborná hodnota. Auto jsme přitom vůbec nešetřili a bez ostychu zkoušeli různé cestovní režimy včetně stylu „cihla na plynu“. Prius měl navíc na tachometru pouhých 54 km, takže po zajetí motoru půjde spotřeba na sto procent dolů. A podle zpráv od kolegů novinářů není problém jet i o dva litry levněji! Na podrobnější seznámení se s autem a zkoušky spotřeby v různých jízdních režimech si ale společně s námi počkejte na klasický týdenní test.

Vytisknout

Diskuze: Svezli jsme se: Nová Toyota Prius míří na český trh

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Superb II Combi

Škoda Superb Combi - ďalšie oficiálne FOTO !

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud