Limuzíny Audi A6 a Audi A8 na Dnu NATO

Jan Fiala, 18. září 2007, 12:15 Google+

Technologickou lahůdkou nedávného Dne NATO v Ostravě byly vedle nejmodernějších armádních prostředků také prestižní limuzíny Audi A8 a Audi A6 v pancéřované verzi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
A8

A8 | foto: Audi

Sdílejte článek

"O limuzíny Audi v provedení Security roste zájem i v České republice," říká Michal Šlajs, fleet manager společnosti Audi, která zajišťuje import těchto vozů do České republiky. "Mezi naše potenciální klienty patří nejen ústavou chránění veřejní činitelé, ale tyto vozy se těší jisté oblibě i mezi špičkami naší obchodní a podnikatelské sféry," doplňuje Michal Šlajs.

Audi A8L W12 quattro Security nabízí nejen maximální míru komfortu a jízdní dynamiky, ale garantuje také dokonalou ochranu všech svých pasažérů.

I přes pečlivé pancéřování ocelovými pláty, bezpečnostním neprůstřelným sklem a kompozitními materiály, které je z vnějšího pohledu prakticky nepozorovatelné, je Audi A8L W12 quattro Security stále vysoce elegantní limuzínou nejvyšší třídy. Výhodou tohoto speciálního modelu je, že vzniká přímo ve výrobním závodě Audi v německém Neckarsulmu, takže úpravy jsou dokonale odzkoušené a všechny dodatečné prvky jsou dokonale uzpůsobené danému modelu. Díky tomu nemá Audi A8L W12 quattro Security co do míry ochrany pasažérů ve svém segmentu srovnatelného konkurenta.

Pancéřování modelu Audi A8L W12 quattro Security odolává střelám ze všech druhů zbraní ráže až 7,62 mm, vyztužená podlaha je odolná i proti výbuchu granátu nebo trhaviny pod vozem. Po náročných testech ochrany a bezpečnosti pod patronací německé kriminální policie byl model Audi A8L W12 quattro Security certifikován v nejvyšších kategoriích odolnosti proti střelným zbraním B6+ a B7.

Audi A8L W12 quattro Security pohánění dvanáctiválcový zážehový motor, který z objemu šesti litrů dává výkon 331 kW/450 k a jehož točivý moment vrcholí na hodnotě 580 Nm. Zpřevodování šestistupňové automatické převodovky tiptronic bylo speciálně upraveno vzhledem k vyšší hmotnosti vozu a ze stejného důvodu doznala úprav i brzdová soustava a elektronicky řízené adaptivní pneumatické odpružení kol – to si zachovává možnost měnit čtyři různé charakteristiky nastavení - od komfortního až po výrazně sportovní - a řidič může rovněž měnit světlou výšku vozu.

Do standardní technické výbavy vozu patří kromě stálého pohonu všech kol např. také elektronický stabilizační systém ESP. Zvláštností pancéřovaného modelu je nouzový únikový systém, který brání tomu, aby se z interiéru vozu stala při útoku past pro cestující. Pokud například dveře nelze otevřít běžným způsobem, aktivuje se pyrotechnický systém, který řízeně odpálí dveřní závěsy a zámky – tento prvek nedodává žádný jiný výrobce pancéřovaných automobilů.

Do výbavy Audi A8L W12 quattro Security patří také hasicí zařízení, které v případě potřeby rozprašuje hasicí látku do prostoru motoru, podvozku a podběhů kol. Hasicí systém se aktivuje automaticky na základě informací z tepelných čidel, je možné jej spustit i manuálně tlačítkem na středové konzoli. Do ventilačního systému je zařazený odlučovač kouře, který brání zadýmení interiéru při požáru.

Pneumatiky systému PAX umožňují i při úplné ztrátě tlaku vzduchu jízdu rychlostí až 80 km/h na vzdálenost až 100 km. Do všech kol je zabudován kontrolní systém tlaku vzduchu v pneumatikách.

Interiér modelu Audi A8L W12 quattro Security je vybaven vším, co špičkový manažer, politik nebo jiná prominentní osobnost potřebuje – nechybí samozřejmě telefon, fax, video, DVD přehrávač, minibar atd.

Také Audi A6 4.2 quattro Security nabízí komfort luxusní limuzíny a maximální míru ochrany a bezpečí své posádce. Jedním z účinných bezpečnostních prvků je už samotný diskrétní vzhled tohoto modelu, který nijak nedává najevo své zvláštní postavení. Přitom pod karoserií se ukrývá pancéřování, díky kterému je Audi A6 Security certifikován v kategorii VR4 odolnosti proti střelným zbraním – v praxi to znamená, že Audi A6 Security chrání své pasažéry před účinky střelby z pistolí a revolverů až do ráže .44 Magnum.

Do výbavy modelu Audi A6 Security patří mj. výstražná siréna a záblesková světla, ochrana proti pronikání slzného plynu do interiéru a vyztužená podlaha. Do vozu se na přání dodává také dorozumívací zařízení, které umožňuje komunikaci posádky s okolím i při zavřených dveřích a oknech.

Den NATO v Ostravě, který se konal na přelomu září a kterého se účastnilo více než 60 tisíc návštěvníků, byl svým rozsahem ojedinělou akcí, která svou koncepcí nemá v regionu Střední Evropy obdoby. Cílem akce, konané pod záštitou předsedy vlády České republiky, uspořádané právě 10 let poté, co byla Česká republika přizvána do Severoatlantické aliance na Summitu NATO v Madridu, bylo prezentovat široké veřejnosti co nejširší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti.

Zdroj: Tisková zpráva Import Volkswagen Group, s. r. o.

Vytisknout

Diskuze: Limuzíny Audi A6 a Audi A8 na Dnu NATO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

118d

První dojmy: Tří-dvéřové Bmw 1

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud