Přeprava vánočního stromku: Na co je potřeba dávat pozor?

Bezpečná přeprava vánočního stromku | foto: NewsRoom.AAA.com

Štědrý večer se kvapem blíží a tak většina z nás shání vánoční dárky, uklízí nebo peče cukroví. Řada lidí se však v příštích dnech vypraví i pro vánoční stromky, které se začínají objevovat na ulicích i před obchodními domy. Málokdo si však uvědomuje, jaké neštěstí může špatně zajištěný stromek způsobit. Na co bychom si tedy při jeho přepravě měli dávat pozor?

Americká organizace pro bezpečnost na silnicích AAA vydala minulý rok zajímavou studii, která vychází z odhadů, podle kterých během minulých tří let zhruba 20 milionů Američanů převáželo svůj stromek na autě či v autě bez adekvátního zajištění. Nemusí se to zdát jako vážný prohřešek, nicméně tragédie je v takovém případě neustále nablízku.

Podle oficiálních výzkumů totiž různé věci pohozené na silnicích, kam cestou ztracený vánoční stromek rozhodně spadá, způsobily během minulých čtyř let v USA zhruba 200 000 dopravních nehod. Z toho 39 000 nehod skončilo nějakým zraněním a 500 nehod mělo fatální následky.

Chyb se však mnohdy dopouštějí i lidé, kteří se snaží zajistit stromek alespoň improvizovaně. Greg Brannon, ředitel AAA pro vztahy s automobilovým inženýrstvím a průmyslem, uvádí, že řada lidí si nesprávným uchycením může poškodit i svůj vlastní automobil. Například při použití různých provázků protažených skrze okna či dveře například hrozí poškození těsnění. Přeprava stromku pak vyjde dráž ještě o servis.

Organizace proto vydala několik tipů a doporučení, jak vánoční stromky přepravovat bezpečně jak pro okolní řidiče, tak pro náš vlastní automobil. Hned prvním tipem je zvolit si vhodný vůz, který disponuje buď střešním nosičem, nebo dostatkem prostoru v interiéru či na korbě - tedy v případě vozů typu pick-up. Rozhodně se také neobejdete bez vhodného vybavení, mezi které spadají rukavice, kvalitní stahovací popruhy a staré deky. Ty se vám budou hodit jak při přepravě na střeše, kdy ochrání lak, tak při přepravě v interiéru vozu. 

Pokud se rozhodnete přepravovat stromek na střeše, rozhodně ho umístěte spodní stranou směrem dopředu a kvalitně ho na několika místech stáhněte. Zajištění byste neměli podcenit ani při přepravě v interiéru, neboť v případě prudkého brzdění by mohl strom začít nebezpečně cestovat.

Bezpečná přeprava vánočního stromku | foto: NewsRoom.AAA.com

Poslední radou je pak sundat nohu z plynu a cestovat domů klidně delší ale klidnější cestou, kde se vyhnete vyšším rychlostem, ostrým zatáčkám i provozu, který byste mohli zdržovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy