Sražený jelen proletěl sklem a přistál na zadních sedačkách. Policie varuje ostatní motoristy

Následky děsivé nehody, během které proletěl jelen čelním sklem Toyoty RAV4 (Facebook/Howell Township Police Department) | foto: facebook

S chladnějším počasím a kratšími dny bohužel přibývá případu srážek se zvěří. V případě menšího zvířete bývají rizika zranění posádky či poškození vozu minimální, ovšem při srážce s jelenem či divokým prasetem může dojít k vážným škodám i ohrožení na životech. O tom se ostatně na vlastní kůži přesvědčila řidička Toyoty RAV4, které přistál jelen na zadních sedadlech. Berte prosím následující řádky jako důvod k zamyšlení, proč při ranních a večerních cestách sundat nohu z plynu, bedlivě se věnovat řízení a pečlivěji pozorovat okolí. Kromě ochrany divoké přírody a úspory za opravu auta si totiž můžete zachránit zdraví nebo i život.

Ten pocit, kdy vám před automobil vyskočí srna nebo divočák, už někdy v životě zažil snad každý řidič. V lepším případě dokáže řidič zastavit a zvíře uteče, v horším případě dochází ke kolizi, která silně poškodí vůz a zvíře zraní či zabije. Ve výjimečných případech však mže dojít i k vážnému poranění samotného řidiče nebo posádky.

O tom se na vlastní kůži přesvědčila Melissa Misthal z amerického Howellu, která jela po meziměstské silnici Route 9 rychlostí zhruba 80 km/h, když ji před auto skočil jelen. Žena se podle policie, která o případu informovala prostřednictvím facebooku, pokusila srážce vyhnout. Přesto ke kolizi došlo.

Ve většině případů dochází k nárazu do stojícího zvířete, který doslova zdemoluje přední část automobilu. V tomto případě však automobil trefil jelena za letu, což mělo podstatně horší následky. Jelen totiž doslova prolétl čelním sklem a přistál až na zadních sedačkách.

K údivu všech ale poměrně velké zvíře, nemluvě o jeho kopytech a ostrém paroží, řidičku vozu během letu kabinou minulo. Řidička si podle policistů naštěstí zachovala klidnou hlavu a bezpečně vůz zastavila. Pokud by zazmatkovala, mohlo dojít ještě k vážné nehodě.

Z vozu vystoupila očividně otřesená a s lehkými oděrkami - ostatně zhroutilo se na ni čelní sklo. Jelen náraz bohužel nepřežil. Pro WPVI News řidička uvedla „Byla jsem na cestě pět minut. A najednou jsem před sebou uviděla jelena. Moje čelní sklo se na mě zhroutilo. Podívejte se na velikost toho zvířete. Nechápu jak je možné, že nejsem vážněji zraněná. Jsem tak vděčná."

A skutečně má být za co. Jak dodává web TheDrive, který na případ upozornil, v podobných případech jde o život. Tento typ nehody, kdy zvíře prolétne až do kabiny, naštěstí nebývá tak častý, přesto se může stát. Během ranních a večerních jízd kolem lesů a polí na to proto prosím myslete, sundejte nohu z plynu a bedlivěji sledujte cestu a krajnice před vámi.

Policejní oddělení Howell Township Police Department zveřejnilo příběh na svém Facebooku i proto, aby varovalo ostatní řidiče. A co by měli dělat čeští řidiči v případě střetu se zvěří? To jsme probírali v článku, který vyšel před pár týdny.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy