BMW připravuje konkurenci pro Teslu, elektrické i4 má dorazit již za pár let

Koncept BMW i Vision Dynamics | foto: BMW

Elektromobily Tesla patří dlouhodobě k nejprodávanějším na americkém trhu, ovšem díky masové výrobě Modelu 3 už mnohdy překonávají i prodeje tradičních sedanů se spalovacími motory od konkurenčních značek. Řada evropských automobilek proto připravuje odpověď, jakou může být i připravované elektrické BMW i4.

Během ženevského autosalonu, který se konal v březnu tohoto roku, potvrdila automobilka BMW dřívější spekulace, že její koncept iVision Dynamics skutečně dostane produkční variantu. Velice zjednodušeně by se mělo jednat o vzdáleného příbuzného modelu řady 4 Gran Coupe.

Od té doby jsme o připravovaném elektromobilu příliš neslyšeli, až doteď. Podle Autoexpress by měl produkční model, označovaný jako i4, dorazit na trh zhruba v roce 2021 a jeho cílem bude zaplnit mezeru mezi modely i3 a i8. Během nedávného autosalonu v Paříži navíc redaktoři magazínu mluvili s šéfem BMW Haraldem Krugerem, který potvrdil, že i4 dorazí po modelech iX3 a crossoveru iNEXT.

„V současnosti už máme na silnicích přes 300 000 elektromobilů a plug-in hybridů a další jsou na cestě," pronesl Kruger. „V roce 2019 máme v plánu představit elektrické Mini. V roce 2020 ožije model iX3 a v roce 2021 odhalíme BMW iNext. Takže tou dobou už budeme mít v nabídce okolo 5 modelů. Což podtrhuje naše odhodlání k mobilitě budoucnosti."

Díky modulární platformě CLAR, na které může automobilka postavit model poháněný benzínovým, naftovým, elektrickým i hybridním pohonem, může být model i4 prakticky součástí palety modelů řady 4 Gran Coupe. Pouze jeho design bude ve srovnání s modely i3 a i4 patrně usedlejší.

„Ano, i tak se to dá brát. Ta vozidla budou bližší automobilů, které jsou na trhu nyní. Podívejte se na iX3: je to skutečný model i, ale současně také X3. Podívejte se na model i4 a opět uvidíte, že je to klasické i, ale současně je dost podobné jiným vozidlům, které začínají čtyřkou," pronesl ředitel designového oddělení Adrian van Hoodonk.

BMW Concept iX3 | foto: BMW

Hlavním konkurentem modelu i4 mají být sedany Tesla Model S a Tesla Model 3. Těm by měl mnichovský elektromobil konkurovat i dojezdem, který by se podle předběžných odhadů mohl pohybovat okolo 600 kilometrů. Tedy více, než v současnosti nabízí Tesla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy