Peugeot e-Legend: Elektrický retro-koncept slibuje vzrušující budoucnost s dojezdem 600 km

Peugeot e-Legend Concept | foto: Peugeot

Většina automobilek se v současnosti soustředí především na vývoj elektromobilů, které se staly jakýmsi symbolem budoucnosti. V designu svých modelů ale často odkazují na slavné éry minulosti, kterými se chtějí připomenout. Peugeot však tyto dvě koncepce naprosto dokonale propojil a dal vzniknout retro-konceptu, který i v době autonomních elektromobilů slibuje vzrušující budoucnost.

Novinka ukrytá pod názvem Peugeot e-Legend Concept by měla být představena až během příštího měsíce v Paříži, my už ale nyní víme, že svou stylistickou inspiraci čerpala z klasického kupé Peugeot 504. Retro design pak automobilka propojila s moderními technologiemi, čímž dala vzniknout elegantnímu stroji s rafinovaným technickým pozadím.

Jako většina sportovních konceptů budoucnosti, i tento retro-skvost bude poháněn sestavou elektromotorů napájených bateriemi, které vozu poskytnou výkon okolo 462 koní (340 kW) a točivý moment 800 Nm. V kombinaci s bateriemi o kapacitě 100 kWh má vůz zvládat akceleraci z 0 na 100 km/h pod 4 sekundy a maximální rychlost dosahuje 220 km/h.

O výkonnosti elektromobilů není pochyb, ovšem mnohem podstatnější informací bývá dojezd. V případě konceptu e-Legend se bavíme o 600 kilometrech na jedno nabití, ovšem kartou ukrytou v rukávu má být rychlost nabíjení. Již zhruba po 25 minutách rychlého indukčního nabíjení by totiž vůz měl být schopen překonat dalších 500 kilometrů.

„Peugeot e-Legend není jen ukázkou technologií," prohlásil Jean-Philippe Imparato, CEO automobilky. „Je to vize značky Peugeot, aktivně zaměřené na optimistickou a velmi žádoucí budoucnost. Pro Peugeot jsou slova autonomní a elektrický synonymem ještě silnějších pocitů. Nuda nikdy nebude součástí naší DNA."

Koncept byl navržen tak, aby mohl fungovat plně autonomně v relaxačním módu Soft nebo svižnějším módu Sharp. Pokud se ale řidič bude chtít ujmout řízení, stačí přepnout na režim Legend, případně si může užít trochu zábavy za volantem v režimu Boost.

Automobilka se navíc při vývoji konceptu spojila se společností Soundhound a společnými silami připravily hlasem ovládanou asistenční technologii. Společnost Focal pak dodala do kabiny speciální audio-systém, který se má přizpůsobit zvolenému jízdnímu režimu.

Peugeot e-Legend Concept | zdroj: youtube.com

Barevná kombinace vozu je působivá, ovšem skutečně nejvýraznějším prvkem je jeho design, díky kterému bude Peugeot e-Legend bezesporu jedním z nejzajímavějších vozů na pařížském autosalonu.

„Moderní, ostřejší kupé, tento ultra-technologický archetyp automobilového potěšení, našel svou hlubokou sílu v DNA Peugeot 504 Coupé," dodal ředitel designu Gilles Vidal. „Peugeot e-Legend Concept nás ukazuje v blízké budoucnosti bez jakékoliv nostalgie. Formalizuje náš přístup k designu Peugeot, který se zabývá novými výzvami automobilového průmyslu."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy