Předejde pohon všech kol aquaplaningu? Podívejte se, jak častý omyl majitelů SUV dopadá

Aquaplaning se nevyhýbá ani vozům s pohonem všech kol | foto: youtube.com

Automobily typu SUV s pohonem všech kol jsou v posledních letech stále populárnější, neboť v očích mnoha řidičů představují stroje, na které se zřejmě fyzikální zákony nevztahují. Pohon všech kol sice může nabídnout lepší trakci, při nesmyslném riskování vás ale rozhodně před nehodou nezachrání. To si ale mnoho řidičů uvědomuje až příliš pozdě.

Aquaplaning, neboli ztráta přilnavosti pneumatiky vlivem vody, která se dostane mezi pneumatiku a silnici, je noční můrou snad každého řidiče. Automobil se totiž v takovou chvíli stane naprosto neovladatelným a jeho řidič může jen bezmocně čekat, kam zamíří.

Na silnicích se však bohužel pohybuje stále velké množství řidičů, kteří si myslí, že je pohon všech kol před touto situací uchrání. Ve skutečnosti je to samozřejmě naprostý nesmysl, na to však mnozí řidiči přicházejí až v momentě, kdy už je pozdě.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i řidič bílého Jeepu Cherokee z následujících záběru palubní kamery, který po ztrátě adheze ztratil kontrolu nad vozem a ten si to namířil přímo proti semaforu. Jak vozidlo dopadlo nevíme, naštěstí ale nenarazilo do žádného z jiných aut.

A jak vlastně k incidentu došlo? Ve většině případů je na vině nepřizpůsobení rychlosti, o čemž se domníváme, že hrálo roli i zde. Autor videa však na YouTube přidal komentář, podle kterého mohla být na vině možná jen přehnaná opatrnost řidiče Jeepu.

Autor videa seděl v prvním ze tří vozidel, která jela za sebou. Když se dostaly do míst, kde se silnice rozděluje na tři pruhy, druhý automobil odbočil do pravého odbočovacího pruhu a bílé SUV se tak posunulo přímo za vůz s kamerou. Když se ale automobily přibližovaly k semaforu, naskočila na něm oranžová.

Pohon všech kol není všespásný a před aquaplaningem rozhodně nikoho neuchrání | zdroj: youtube.com

Řidič s kamerou dle svých slov úmyslně nebrzdil, neboť mu to za příslušných podmínek přišlo příliš riskantní a nechal vůz jet. Řidič SUV se ale údajně možná lekl, že by brzdit začít mohl a proto se rozhodl přidat plyn a předjet ho v levém pruhu. Po pár metrech ale dostal smyk a ze silnice vyletěl.

Jakkoliv zní tato historka uvěřitelně, na kamerovém záběru je jasně vidět, že v tomto případě mohla za nehodu pouze zbytečně vysoká rychlost. Bílý Jeep už totiž předjížděl auto s kamerou ještě předtím, než se na semaforu oranžová objevila. Jediným viníkem je tak řidič bílého SUV, který zkrátka zbytečně pospíchal a nepřizpůsobil rychlost podmínkám na silnici.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy