Vesmírné Ferrari 512S Modulo konečně vyrazí na silnice, skvost od Pininfariny čekal téměř 50 let

Ferrari 512S Modulo | foto: wheelsage.org

Designové studio Pininfarina vytvořilo ve spolupráci s italskými automobilkami řadu úchvatných vozidel, z nichž některá se skutečně vymykají všem konvencím. Dokonalým příkladem budiž Ferrari 512S Modulo, které tento rok konečně vyrazilo na silnice. Na svůj velkolepý moment si však muselo počkat téměř 50 let.

Koncept Modulo, který Pininfarina postavil na základech Ferrari 512S, měl svou premiéru již v roce 1970. Tehdy byl však vůz prezentován pouze jako geometrická studie designu, která neměla žádné ambice dostat se do produkční varianty a vyrazit na silnice.

Jim Glickenhaus, současný majitel vozu, však unikátní koncept od studia koupil v roce 2014 a od té doby na něm probíhají renovační práce. Ty však nemají pouze obnovit zašlou slávu vozu, cílem je totiž dostat vůz i na silnice. A to se evidentně povedlo, jak ukazují záběry z testování tohoto aerodynamického skvostu na veřejných silnicích.

Glickenhaus, ačkoliv se řadí k významným sběratelům klasických vozidel, nemá v úmyslu nechat Modulo stát ve své sbírce a nechat na něj padat prach. Místo toho chce s vozem vyrážet na slavné motoristické akce jako Monterey Car Week nebo Pebble Beach Concours d'Elegance, kde má být vůz zaparkovaný po boku ostatních Ferrari.

Tohle privilegium si Module dříve neužívalo, ačkoliv krátce po svém představení procestovalo pořádný kus světa. Po své ženevské premiéře totiž zamířilo ještě tentýž rok reprezentovat italský design na Osaka Expo 1970 a v následujícím roce bylo vystaveno v Mexico City.

Ačkoliv nebyl stroj nikdy koncipován pro silniční použití a podle Auto Classics vlastně ani nikdy nebyl plně funkční, pod jeho kapotou byl uložen 5.0 litrový motor Ferrari V12 o výkonu 550 koní. Ten však Glickenhaus nechal nahradit závodním motorem z Ferrari 512S, na jehož šasi Modulo stojí.

Vesmírný koncept Ferrari 512S Modulo vyráží na silnice téměř 50 let po své premiéře | zdroj: facebook

Cestování s vozem po klasických silnicích však jistě bude zajímavé dobrodružství, neboť praktičnost byla tím posledním, na co by designéři během vývoje vozu mysleli. Přístup ke kolům totiž blokují aerodynamické kryty a dostat se na uprostřed umístěná sedadla pro řidiče a spolujezdce bude chtít trochu zručnosti a flexibility.

Někteří puristé mohou být ze záměru zprovoznit modulo poněkud nevrlí, ovšem Jim Glickenhaus rozhodně není člověkem, který by autům nerozuměl. Vlastní totiž vlastní automobilku Scuderia Cameron Glickenhaus, která nabízí hned několik úchvatných vozidel různých kategorií. Za zmínku stojí například SCG 006, retro-roadster s motorem V8, který se výrazně inspiroval tvary ikonického Ferrari 275 GTB Spider.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy