Kia postavila rodinný sedan proti Lamborghini a zabodovala na plné čáře

Kia Forte vyzvala na souboj Lamborghini Aventador a překvapivě vyhrála | foto: youtube.com

Kia představila na autosalonu v Detroitu nový kompaktní sedan Fort, který cílí hlavně na zákazníky hledající praktičnost, eleganci, bezpečnost a bezpochyby i ekonomickou jízdu. Když se tedy automobilka rozhodla srovnat nové Forte s Lamborghini Aventador, každému hned bylo jisté, že o rychlost nepůjde.

Pokud se automobilky rozhodnou poměřovat se svými konkurenty, většinou to začíná poměřováním tabulkových parametrů a končí závodem ve zrychlení. V něčem takovém by však Kia neměla šanci a tak začala srovnávat praktičnost obou vozů. 

Prvním bodem úsměvného závody se staly dveře. Jednoho by napadlo, že tu není co poměřovat, ale to byste se pletli. Kia má totiž na rozdíl od Lamborghini dva páry dveří, které se navíc otvírají směrem ven. Vzhůru otvíratelné dveře italského supersportu sice vypadají stylově, ale praktičnosti příliš nepobrali. Takže 1:0 pro Kiu.

Další věcí byl zavazadlový prostor. Že toho Kia nabídne víc nebylo žádným překvapením, ostatně má k tomu vyhrazenou celou zadní část. Řidiči Lamborghini se však budou muset spolehnout na titěrný přední kufr, kam dají nanejvýš tašku. 2:0 pro Kiu.

Dalším podstatným bodem je infotainment systém. Zatímco Kia nabízí posádce rozměrný display s dotykovým ovládáním, Lamborghini disponuje malou obrazovkou ve středové konzoli, k jejímuž ovládání je potřeba řada tlačítek. Kia tak zvyšuje náskok na 3:0

Skóre se Korejcům podařilo urvat i v praktičnosti. Zatímco Kia má celkem pět míst k sezení a přední sedačky nastavitelné v 10 cestác, Lamborghini vás pořádně potrápi při nastupování i vystupování. A to už ani nemluvíme o skutečnosti, že uvede pouze 2 pasažéry. 4:0 pro Kiu.

Kia Forte vs. Lamborghini Aventador? Netradiční soupeř má eso v každém rukávu (2:13) | zdroj: youtube.com

Jihokorejská automobilka však nechtěla všechnu slávu pro sebe a tak musela přiznat, že díky 400 koním pod kapotou navíc je Lamborghini nepatrně rychlejší. Náskok 4:1 už ale Lamborghini nedokázat nedokázalo.

Jak se totiž nakonec ukázalo, za cenu jednoho Lamborghini Aventador si můžete koupit buď celou flotilu modelů Forte, nebo si koupit se spokojit s jedním Forte a za zbývajících 400 000 dolarů (8,3 milionu korun) si můžete koupit třeba rovnou malý dům. Třeba přímo v Itálii. Takže 5:0 pro Kiu. To jste nečekali, co?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy