Nejdřív černá auta, teď ženy za volantem. Na silnicích Turkmenistánu zavládla absurdní totalita

Ženy za volantem mají v Turkmenistánu smůlu, o svůj řidičák i automobil jednoduše přijdou | foto: Koláž: AutoRoad.cz

Již podruhé během pár dnů se vracíme k Turkmenistánu, který se zřejmě rozhodl světu dokázat, že absurdnost (nejen) na silnicích nemá hranic. Po zcela nepochopitelném zapovězení černých aut v centru hlavního města se totiž objevilo další nesmyslné nařízení, kvůli kterému jsou ženám odebírány řidičské průkazy a zabavovány automobily.

Je to jen pár dnů, co jsme vás upozornili na absurdní zákaz černých automobilů v ulicích Ašchabadu, hlavního města Turkmenistánu. Skutečný důvod tohoto nařízení je neznámý, nicméně podle mnoha světových médií se nabízí jediná odpověď: prezidentovi se jednoduše nelíbila.

Gurbanguli Berdymuhamedov, prezident Turkmenistánu, je totiž poměrně dobře známý svým lehce autoritativním přístupem k vládě, budováním kultu osobnosti a oblibou v bílé barvě. Díky této kombinaci se tak Turkmenistán poměrně často dostává do hledáčku světových médií v nepříliš lichotivém světle.

A přesně to se děje i nyní, kdy z Turkmenistánu přicházejí zprávy, podle kterých byl již koncem minulého roku nařízen zákaz řízení automobilů pro ženy. Od ledna tak prý policisté zastavují ženy za volantem, odebírají jim řidičské průkazy a jejich automobily nechávají odtáhnout.

Podle webu Qazaqtimes.com se místní úřady snaží celou situaci vysvětlit tím, že ženy řidičky stojí za většinou dopravních nehod v zemi, případně se na nich podílejí. Prezident Berdymuhamedov tak měl pověřit ministra vnitra, Isgendera Mulikova, aby v situaci sjednal nápravu.

Nové nařízení je o to kontroverznější, že řízení už bylo ženám povoleno i v Saúdské Arábii, kde bylo dlouho zapovězeno. Saúdský král vydal v září prohlášení, podle kterého budou moci ženy oficiálně usednout za volant nejpozději od června 2018. Právě Saúdská Arábie přitom patřila k zemím, kde měly ženy řízení dlouho a přísně zapovězeno. 

Turkmenistán se tak zřejmě obrací proti proudu času a my si jen těžko dokážeme představit, čeho všeho se z této země ještě dočkáme.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy