Nejdražší Peugeot v historii? Závodní skvost z roku 1914 se prodal za 158 milionů

Peugeot L45 Grand Prix Two-Seater | foto: Bonhams

Když se řekne "závodní Peugeot", většina lidí si vybaví buď Peugeot 205 v jeho nesčetných závodních úpravách, nebo speciální Peugeot 3008, který ničil soupeře na rally Dakar. Věděli jste však, že začátkem dvacátého století tento francouzský výrobce dominoval závodům takřka po celém světě?

A jedním z veleúspěšných modelů byl i Peugeot L45 Grand Prix "Two-Seater", který se nedávno vydražil na aukci Bonhams v Los Angeles za 7,26 milionu dolarů, což odpovídá zhruba částce 157,7 milionu korun.

Vydražený kousek pocházel z roku 1914 a téměř celé století se mu mylně přisuzovalo vítězství na závodech Indianapolis 500 Mile Race v roce 1916, kdy za volantem podobného modelu seděl Dario Resta. Jak se ovšem nedávno ukázalo, tento konkrétní vůz se sice na závodech v v Indianapolis v roce 1916 také objevil, ovšem za jeho volantem seděl Ralph Mulford a společně dosáhli třetího místa.

Co se samotného modelu L45 Grand Prix Two-Seater týče, pod jeho kapotou se do roku 1916 objevoval 3.0 litrový motor, který byl záhy nahrazen 4.6 litrovým čtyřválcem se dvěma vačkami, čtyřmi ventily na válec a s výkonem 112 koňských sil při 2 800 ot./min. O brzdění se staraly čtyři brzdové bubny a zadní náprava byla vybavena listovými pružinami, jak je vidět z fotografií.

Co se samotné ceny týče, tak je skutečně vysoká. Svůj podíl na tom má bezesporu pestrá historie i báječný stav vozu, ovšem pro kupujícího mohla být zásadní hlavně informace, že karoserie i motor nesou výrobní číslo 1.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy