Volkswagen se vrací do světa Rally! Nové Polo GTI R5 slibuje adrenalinovou podívanou

Volkswagen Polo GTI R5 | foto: Volkswagen

Když se koncem minulé sezóny stála automobilka Volkswagne ze závodů WRC (World Rally Championship), zklamala tím stovky svých oddaných fanoušků. Po méně než roce by však všechny křivdy mohly být odpuštěny, neboť automobilka hlásí návrat na scénu, ovšem v trochu jiné formě, než na kterou jsme byli zvyklí.

Automobilka totiž neplánuje návrat do vrcholné soutěže se svým modelem Polo R WRC, ale namísto toho připraví pro zákazníky jinou speciální edici závodního Pola.

To se poprvé ukazuje jen v podobě grafické ilustrace, nicméně my už teď víme, že jeho název bude Polo GTI R5 a za jeho stavbu budou odpovědní stejní lidé, kteří připravovali úspěšné Polo R WRC, včetně technického ředitele oddělení VW Motorsport François-Xavier “FX” Demaison a Gerard-Jan de Jongh, který dlouhé roky pracuje jako závodní technika pro  Sebastiena Ogier.

Kompletní specifikace automobilu zatím nejsou známé, ovšem už nyní víme, že závodní R5 bude postavena na základech Pola GTI. Pod kapotou se tedy s nejvyšší pravděpodobností objeví přeplňovaný čtyřválec o výkonu 270 koní, který bude posílat výkon na všechna čtyři kola skrze sekvenční pětistupňovou převodovku.

Polo GTI R5 se poprvé přestaví až příští rok, nicméně jeho první fotografie a videa by se mohla začít objevovat o něco dříve, neboť teď bude vůz podroben testování a zkouškám pod extrémní zátěží. Sven Smeets, řiditel závodní divize VW Motorsport, totiž doufá, že díky novému Polu GTI R5 se automobilce podaří navázat na úspěchy z WRC a její nové uspějí na všech typech závodů, od lokálních šampionátů až po závody WRC.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy