Italové milují svůj Fiátek, jeho podoba už pronikla i na mince

Mince s motivem Fiatu 500 | foto: IZPS

Ikonický Fiat 500 slaví už 60 narozeniny, což si vyžaduje patřičnou oslavu. A protože Italové jsou na svůj Fiátek patřičně hrdí, rozhodli se v rámci oslav zvěčnit jeho podobu na poštovní známky i na stříbrné mince.

Za designem stříbrné mince v hodnotě 5 Euro, kterou dnes odhalilo italské Ministerstvo financí a obchodu, stojí designér Claudia Momon. Na zadní straně nalezneme podobu Fiatu 500 z roku 1957, podobu jeho současného následovníka a také nápis "Republica Italiana".

Na čelní straně pak nalezneme boční siluetu klasické pětistovky, zjednodušenou rytinu interiéru s volantem a přístrojovou deskou, letopočty 1957 a 2017, hodnotu mince 5 Euro, nepřehlédnutelný nápis FIAT 500 a také drobný podpis autora mince.

Ačkoliv mince nejspíš půjde použít jako standardní platidlo, nebude ražena nijak masově. Půjde o limitovanou edici 4.000 kusů, přičemž každá vyjde zájemce na 40 Euro, tedy cca 1025 korun. Pokud byste o minci měli zájem, můžete si ji objednat od "Istituto del Poligrafico e della Zecca".

Italové zkrátka 60. narozeniny Fiat 500 skutečně prožívají. Před několika měsíci dokonce italská pošta nechala natisknout omezenou sérii známek právě s tímto automobilem. V mezidobí pak sama automobilka Fiat vyrábí další speciální a limitované edice současné generace modelu 500. Tu by měl její nástupce nahradit zhruba až po roce 2019.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy