Autonomní vozidla se učí řídit ve falešném městě, v Pittsburghu ho vybudoval Uber

Testovací trať ALMONO | foto: youtube.com

Společnost Uber se po celém světě proslavila zejména jako alternativa ke konvenčním a místy předraženým taxislužbám. Málokdo ale tuší, že kromě toho ještě také pracuje na vývoji autonomních sdílených vozidel. A tento vývoj bere zatraceně vážně, jak dokazuje její prezentace plná zajímavých záběrů.

Už pár měsíců testuje Uer svá autonomní vozidla i v provozu, ovšem za jejich volantem vždy sedí někdo, kdo je schopen v krizových případech převzít řízení. Ještě než se za volant posadí, musí takový člověk projít poměrně náročným výběrovým řízením a podstoupit několik testů a školení.

A jedno z těchto školení probíhá v obrovském areálu plném různých silnic, který simuluje městské prostředí. Tento areál je dokonce zachycen i na prezentačním videu Uberu, jeho označení zní "ALMONO" a nachází se nedaleko Pittsburghu. 

V areálu rozkládajícím se na ploše 1022 metrů čtverečních nalezneme různé typy silnic, křižovatek a kruhových objezdů. Nechybí zde ani zaparkovaná falešná auta či různé pohyblivé figuríny, které slouží k testování postřehů autonomního systému. Ze záběrů je ale dobře vidět, že kapacity areálu přestávají stačit. Nejspíš i proto by Uber rád brzy přistavěl dalších 1200 m2 tohoto falešného města.

Webu CarScoops se povedlo sehnat vyjádření jednoho z "řidičů" autonomního vozidla Uber. Podle jeho slov probíhá v areálu poměrně náročné testování jak lidí, tak autonomních systémů. Mnohdy se musí vůz vypořádat s tak extrémními situacemi, že v reálném světě se zdají být takřka nemožné. Jak ale všichni dobře víme, na silnicích je možné naprosto všechno.

Prezentace autonomních vozidel Uer (02:23) | zdroj: youtube.com

Na zkušební trati ALMONO však nezkouší svá vozidla pouze Uber, schopnosti autonomního systému zde musí ověřit prakticky každý, kdo chce vypustit svá autonomní vozidla do reálného provozu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy