První čistě elektrické Porsche? Automobilka ukázala prototyp Caymanu E-Volution

Porsche Cayman E-Volution na výstavě Electric Vehicle Symposium konané ve Stuttgartu | foto: carscoops.com

Německá automobilka Porsche má momentálně jednu z nejširších nabídek modelů s hybridním pohonem, ovšem po čistě elektrický vůz v nabídce stále chybí. Jednou z mnoha zamýšlených variant by se se však mohl stát i model Cayman E-Volution, jehož prototyp byl vystaven na akce "Electric Vehicle Symposium" konané nyní ve Stuttgartu.

Vystavený prototyp ale nebyl postaven na poslední generaci modelu 718 Cayman (interně označovaném 982), ale na předchozí generaci nesoucí označení 981. Na první pohled však nemáte šanci elektromobil poznat, jedinou odlišností je totiž čistě elektrický pohonný systém, který vystřídal šestiválcový boxer / přeplňovaný čtyřválec.

Nemyslete si ale, že když Cayman přišel o své srdce, že ztratil něco ze své sportovnosti - ba naopak. Jak je dobře známo, elektromotory dokáží udělovat vozům skvělé vlastnosti v akceleraci, což E-Volution jen potvrzuje. Z 0 na 100 km/h zvládá akcelerovat za 3.3 sekundy, díky čemuž poráží jakýkoliv jiný benzínový Cayman, včetně předchozí varianty GT4 nebo současné varianty Cayman S.

Na jedno nabití zvládne vůz cca 200 kilometrů, což ve srovnání s Teslou není žádný zázrak, ovšem stále je to nadprůměrná hodnota ve srovnání s běžnými elektromobily. Jedinou největší vadou na kráse celého konceptu E-Volution tak je skutečnost, že se nikdy nebude vyrábět. Místo něj totiž automobilka soustředí svou pozornost na nový koncept Mission E, který by měl nabídnout mimo jiné i lepší dojezd.

Jak sama automobilka uvádí, Mission E by měl nabídnout dojezd až 500 kilometrů na jedno nabití, čímž by se měl posunout na úroveň některých elektromobilů společnosti Tesla. Díky nově budované soustavě nabíjecích stanic, na které Porsche spolupracuje s Audi, BMW, Mercedesem a Fordem, by mělo nabíjení z 0 na 80% trvat cca 15 minut.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy