Proč myším a kunám chutnají kabely v autě? Takhle se můžeme bránit

Jak se bránit před hlodavci? | foto: Pexels.com

Se sílícími mrazy očekávají servisy nápor řidičů, kterým poničí auta kuny nebo myši. Množí se i případy, kdy se hlodavci stěhují za teplem do garáží a přehryžou elektroinstalaci. Mechanici se s těmito problémy setkávají několikrát do měsíce.

Petr Dvořák z Pardubic si koupil nové auto, které parkoval v garáži. Přestala mu svítit světa, a tak zvedl kapotu. Nejdříve našel myší výkaly, pak přehryzané kabely. "Ty kabely byly okousaný hodně. Raději jsme vzali izolačku a preventivně jsme to obalili, aby nedošlo k něčemu horšímu," popisuje spoušť v motoru Petr.

Naštěstí je škoda jen pár stokorun, myši se totiž nedostaly k elektroinstalaci od palubního počítače. "Když jsem mluvil s automechanikem, tak mi říkal, že jsou případy, kdy způsobily škodu až 30 tisíc," říká Petr.

A důvod, proč se hlodavci tak rádi do kabelů zakusují? "Předpokládáme, že ty kabely jsou napuštěný aromatickými látkami, které zvířatům chutnají," vysvětluje ochránce přírody Jiří Rejl.

Odborníci doporučují na kabely speciální spreje, které myši spolehlivě odpudí. V internetových diskuzích pak někteří řidiči radí jako obranu proti hlodavcům například skelnou vatu omotanou kolem vodičů nebo plašiče, které se dají přimontovat na autobaterii. Účinná může být prý také vepřová kůže položená na kolo auta - jednoduše aby odlákala pozornost hlodavců.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy