Sníh, náledí, námraza. Nebezpečné nástrahy pro mladé řidiče

ar1, 11. února 2017, 13:03 Google+

V České republice stále převládá mrazivé zimní počasí. Jeden z průzkumů pneumatikářských firem zjistil, že 34 % mladých řidičů v Evropě nemá žádné znalosti o tom, jak řídit v zimních podmínkách, a také dostatečně nechápe klíčovou roli obutí svých vozidel pneumatikami odpovídajícími danému ročnímu období. Ovládání vozidla v zimním období vyžaduje dobré balanční a koordinační dovednosti ovládané v mozku oblastí mozečku, které se vyvíjejí cvikem a zkušenostmi. Mnoho řidičů, kteří nedávno úspěšně složili zkoušky, si bohužel neuvědomuje, že řízení v zimních podmínkách vyžaduje zvláštní pozornost.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Řízení v zimě?

Řízení v zimě? | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Z jízdy na sněhu mládež mrazí

Průzkum odhalil, že 33 % mladých řidičů se při jízdě na sněhu necítí dobře, přičemž mladé ženy byly výrazně nervóznější než muži (40 % oproti 25 %). Zatímco řidiči žijící v zemích, kde je sníh v zimě na denním pořádku, jako jsou Švédsko nebo Švýcarsko, jsou nejlépe vycvičeni a řízení na sněhu se příliš neobávají, více než 60 % mládeže v zemích zahrnujících Belgii, Francii, Itálii a Británii – kde se sníh objevuje také každoročně – má nulový výcvik v řízení na sněhu. Mladí řidiči ve Španělsku stojí na pomyslném vrcholu žebříčku strachu z řízení ze sněhu s 50 % respondentů, kteří uvedli, že mají z řízení v těchto podmínkách obavy, těsně za nimi je Francie následovaná Belgií, kde se při jízdě na sněhu necítí dobře 47 %, respektive 39 % řidičů. Švédové, Rakušané a Němci byli sněhovými podmínkami nejméně znepokojeni s pouhými 6 %, 9 % a 9 % těch, kdo uvedli, že nemají dobrý pocit.

„Řízení na sněhu může potrápit i ty nejzkušenější řidiče," poznamenal ředitel společnosti organizující výzkum. „Pocit, že jsou připraveni, je významnou součástí zvyšování sebevědomí mladých řidičů při řízení na sněhu, stejně jako vědomí, že jejich automobil je vybaven správnými pneumatikami do zimních podmínek."

Úzkost na mokré vozovce

Stejně znepokojující je nedostatek sebevědomí u mladých řidičů při řízení na mokru. I přesto, že je déšť v zimních měsících ve většině evropských zemí běžnou záležitostí, mnoho čerstvých držitelů řidičského oprávnění uvádí, že se považují za nezkušené a během řízení na mokré vozovce jsou nervózní. 67 % mladých řidičů v Turecku, 63 % v Rusku a 55 % ve Španělsku říká, že neabsolvovali žádnou speciální výuku zaměřenou na řízení na mokru. Čtvrtina mladých řidičů v Belgii a Polsku se za volantem cítí nepříjemně za hustého deště a rovněž francouzští, čeští, turečtí a nizozemští řidiči uvádějí, že jsou si v těchto podmínkách velmi nejistí (20 %, 19 %, 18 % a 18 %v uvedeném pořadí). Jsou to opět Němci, Rakušané a Švédi, kdo se cítí při řízení na mokré vozovce nejjistěji - s pouhými 5 %, 6 % a 6 % těch, kteří se cítí nepříjemně. Také Dánové jsou zvyklí na řízení na mokru a pouhých 8 % z nich přiznalo určitou nervozitu.

Mládež potřebuje tipy pro řízení v zimě

Zdá se, že mládež má o základních pravidlech řízení v zimním počasí poměrně malé povědomí. 49 % mladých řidičů si neuvědomuje, že při nízkých teplotách se jim vyplatí používat zimní pneumatiky, které mají lepší přilnavost na mokru i na sněhu, a navíc dva z pěti se pravděpodobně nebudou shánět po dalších informacích ani nebudou pneumatiky měnit. Povědomí u mladých žen je lehce nižší než u mužů, což je dáno asi tím, že jejich zájem o technické věci týkající se automobilů je obecně nižší (26 % žen říká, že o zimních pneumatikách neví, oproti 14 % mužů). Povzbuzující je, že mladí, kteří ročně najedou více než 10 000 km, si jsou více vědomi potřeby přizpůsobit svá vozidla zimním podmínkám než ti, kteří řídí méně (pouhých 17 % z nich neví oproti 23 % řidičů s nízkým počtem najetých kilometrů).

„Řízení v zimě vyžaduje určité specifické techniky řízení a zvláštní pozornost by měla být rovněž věnována pneumatikám a jejich dezénu," řekl předseda Evropské asociace autoškol (EFA). „Z průzkumu je jasné, že mladí lidé se o řízení v zimě zajímají a chtějí se dozvědět více."

Dobrou zprávou je, že mladí řidiči se chtějí učit – 60 % z nich chce zjistit, jaké pneumatiky jsou pro zimu nejvhodnější, a přibližně 51 % plánuje najít více informací na internetu. Mladí muži projevují o něco větší zájem než mladé ženy a je u nich také pravděpodobnější, že vymění pneumatiky dříve, než dosáhnou minimální hloubky běhounu (75 % oproti 70 %).  Velmi povzbudivým faktem je, že 84 % mladých řidičů říká, že vlastnost, o kterou se u pneumatik zajímají nejvíce, je jejich výkonnost při brzdění na mokru, a tedy schopnost zastavit vůz na co nejkratší vzdálenosti.

Vytisknout

Diskuze: Sníh, náledí, námraza. Nebezpečné nástrahy pro mladé řidiče

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Dopravní zácpa v Praze

Jak se chovat v dopravní zácpě? K plynulému provozu stačí pár kroků + zajímavý …

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud