Elektromobily jsou takový hit, že už je chtějí vyrábět i výrobci vysavačů

James Dyson ohlásil vývoj elektromobilů značky Dyson, na trh by se měly dostat kolem roku 2020 | foto: Dyson

Říká vám něco značka Dyson? Pokud ne, pak nám dovolte vám oznámit, že se jedná o jednoho z celosvětově největších a nejúspěšnějších výrobců vysavačů, fénů a další spotřební elektroniky, který však včera oznámil, že své portfolio brzy rozšíří o výrobu elektromobilů.

Jakkoliv to může znít neuvěřitelně, je to pravda. James Dyson, vynálezce cyklonových vysavačů a zakladatel společnosti Dyson, oznámil v emailu svým kolegům a podřízeným, že produkce elektromobilů značky Dyson by měla být zahájena kolem roku 2020.

V emailu přímo uvádí, že místo emisních limitů výfukových plynů máme nyní jiné technologie, které dokáží tento problém řešit a že by byl rád aby jeho zaměstnanci získali tuto zprávu přímo od něj: "Dyson začal pracovat na vývoji elektromobilů, jejichž příchod na trh se očekává kolem roku 2020". Práce na vývoji vlastního elektromobily měly být zahájeny již kolem roku 2015 a za tím účelem najala společnost Dyson přes 400 techniků a inženýrů, kteří se vývojem zabývají.

V dopise Dyson svým zaměstnancům vysvětluje, že jeho zájem o technologie ekologické dopravy začal již v roce 1988, kdy si v novinách přečetl článek od "US National Institute for Occupational Safety and Health", podle jehož výzkumu vedly výfukové zplodiny dieselových motorů k předčasnému úmrtí laboratorních myší a krys.

Už v té době se Dyson snažil vytvořit několik prototypů, díky kterým by omezil emise škodlivých látek, nicméně tyto projekty nikdy nedosáhly pozitivních výsledků a vždy byly nakonec zničeny. Tentokrát už to ale vypadá nadějněji.

Nový elektromobil by měl být postaven na zcela novém šasi vyvíjeném přímo společností Dyson a měl by obsahovat i unikátní technologii baterií, taktéž vyvinutou v Dyson. Víc toho o chystaném stroji bohužel nevíme, nicméně podle webu CarScoops už Dyson utopil v projektu více než 2 miliardy liber.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy