Nový Land Rover opět ukázal své svaly, 110 tunový náklad pro něj nebyl problém

Land Rover Discovery se bez problémů popral i se 110 tunovým nákladem | foto: Land Rover

Mezi výrobci SUV a lehkých terénních automobilů se v poslední době rozmohl zajímavý trend: Každý se snaží dokázat, kolik toho jejich model utáhne. Osobně sem sice ještě nikdy neviděl nikoho v luxusním SUV, kdo by za sebou táhl byť jen vlek, ovšem podle výrobců takových vozů majitelům zřejmě stačí jen ta jistota, že kdyby chtěli, tak mohou.

A majitelé nového Land Roveru Discovery mohou opravdu hodně, jak ukazuje poslední spot této britské automobilky. Ostatně Land Rover má s taháním těžkých nákladů poměrně bohaté zkušenosti, vždyť už první generace se chlubila odtaženým vlakem, na což po čase navázaly i další generace.

Tentokrát si ovšem lidé z Land Roveru řekli, že to chce změnu. A tak koleje vystřídala rovná silnice kdesi na australském kontinentu a místo klasického vlaku si za sebe Discovery zapřáhlo australskou specialitku v podobě Road Trainu - tedy silničního vlaku.

Toto monstrum se skládá z tahače o výkonu 529 koní s točivým momentem 2,983 Nm a sedmi návěsů s nákladem. Celá soustava měří takřka 100 metrů a její váha se pohybuje okolo 110 tun.

Taková sestava je extrémní dokonce i na Austrálii, takže pro natáčení tohoto spotu musel mít Land Rover speciální povolení a muselo kvůli němu být uzavřeno i pár desítek kilometrů silnic. 

A jak celý experiment dopadl? Hádat můžete třikrát, ale je mi celkem jasné, že uhodnete napoprvé. Ačkoliv byla tažená sestava téměř 30 x těžší než samotný vůz, po menších problémech s rozjezdem se celý kolos dal do pohybu.

Přitom kromě továrního úchytu na tažnou tyč byl celý automobil zcela sériový, pod jeho kapotou byl standardní naftový 3.0 litr Td6 o výkonu 258 koní s točivým momentem 600 Nm a výkon přenášela na všechna čtyři kola osmistupňová automatická převodovka.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy