Unikátní Tatra bude hasit lesní požáry v Izraeli

Speciální hasičská Tatra má pomoci hasičům v Izraeli se zvládáním lesních požárů | foto: Ministerstvo vnitra ČR

Izraelští hasiči dostali v návaznosti na memorandum o spolupráci mezi oběma zeměmi zcela novou a unikátní hasičskou Tatru CAS 30 T 158 4x4.1, která by měla hasičům pomoci se zvládáním lesních požárů, které připravily o domovy stovky lidí.

Jen koncem minulého roku se museli izraelští hasiči potýkat s cca 1.800 lesními požáry, přičemž odhadem polovina z nich byla založena úmyslně. V návaznosti na tyto události pak uzavřela ČR s Izraelem memorandum o hasičské pomoci.

V rámci tohoto memoranda by hasiči obou zemí měli společně podstupovat různá cvičení a také absolvovat společné kurzy. Mimo to ale izraelští hasiči obdrželi od MVČR i dar v podobě speciální hasičské Tatry v hodnotě 8,1 milionu.

Na vývoji speciálu se kromě odborníků z ČR podíleli i hasiči z Izraele, kteří do země několikrát přicestovali aby mohli lépe specifikovat své požadavky na vybavení vozu. Třímístný speciál tak dostal zvýšený podvozek s rozvody vody, dva "vyskotlaky" a mnoho dalšího vybavení, které hasičům usnadní práci v náročném terénu.

O daru informovalo Ministerstvo vnitra ČR prostřednictvím tiskové zprávy na svých stránkách, kde uvádí i další podrobnosti o vzájemné spolupráci mezi státy. Z tiskové zprávy byly převzaty i fotografie.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy