Ferrari postaví další LaFerrari Aperta, důvod nejspíš překvapí

Ferrari LaFerrari | foto: Ferrari S.p.a.

Sedmdesát let vývoje a inovací vedlo automobilku Ferrari až ke stavbě nádherného a technicky unikátního Ferrari LaFerrai Aperta, které po svém příchodu vzbudilo neskutečný rozruch. Mnoho zájemců však odešlo s prázdnou, neboť vůz byl vyprodán ještě dlouho před svou premiérou na autosalonu v Paříži.

Neúspěšné zájemce navíc celkem oprávněně pobouřila nabídka vozidel "z druhé ruky". Někteří majitelé Aperty či dealerství ji totiž neváhají nabídnout ke koupi za částku markantně přesahující cenu pořizovací - a to až o několik milionů dolarů.

Jeden z neúspěšných zájemců však nyní dostane příležitost svůj sen si splnit. Automobilka Ferrari ve spolupráci s aukční síní RM Sothebys se totiž rozhodla postavit ještě jeden, finální kus Aperty. Ta ponese výrobní číslo 210 a definitivně tak uzavře výrobní cyklus tohoto exkluzivního sportovního vozu.

Poslední Aperta s číslem 210 se bude dražit 9. září a mělo by jít o opravdu unikátní kus. Podle všeho by měla nést jedinečné zbarvení, které však bude odhaleno teprve až v den konání aukce. Pod kapotou však zůstane Aperta stále stejná, tedy vybavená 6.2 litrovým motorem V12 o výkonu 588 kw (800 k), který je doplněn o elektromotoru o výkonu 120 kW (163 k). Kombinovaný výkon tak činí 708 kW (963 k). Díky tomu zrychlí Aperta z 0 na 100 km/h za méně než 3 vteřiny a maximální rychlost se zastaví u 350 km/h.

Podle automobilky tento vůz vynikne právě díky svému zbarvení, unikátnosti i tomu, že je posledním vyrobeným a nese číslo 210. Tomu odpovídá i cena, kterou aukční síň za vůz očekává. Podle jejích odhadů by se mělo jednat o částku v rozpětí 3 až 4 miliony euro, tedy cca 78,2 až 104,3 milionu korun.

A zde přichází i důvod, proč byl tento poslední vůz postaven - všechny finance získané jeho dražbou totiž poputují na charitativní účely. Jedná se totiž o součást oslav 70. výročí od vzniku prvního automobilu se vzpínajícím se koněm ve znaku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy