Proč si v Číně nemůžete umýt vlastní auto? Důvod je ryze praktický

O mytí automobilů v Číně se starají velmi laciné specializované dílny | foto: youtube.com

Pokud jste se právě přestěhovali do Číny a hodláte si koupit automobil, pak byste možná měli vědět, že si ho sami doma neumyjete. Zní to možná nesmyslně, ovšem má to celkem jednoduché a rozumné vysvětlení.

Čína není zemí proslavenou svobodou či demokracií, ovšem že si zde nemůžete umýt ani svůj automobil, to překvapí kdekoho. YouTuber vystupující pod přezdívkou serpentza, který v Číně žije a pravidelně o tom natáčí videa, však vše vysvětluje a uvádí na pravou míru.

V naprosté většině čínských měst si automobil neumyjete proto, že na to zkrátka není místo ani prostředky. Většina lidí žije ve výškových budovách či bytech, u kterých chybí něco jako předzahrádka nebo přístup k vodě. Chybí zde také tzv. mycí boxy, ke kterým se v Číně prozatím nedopracovali. Soukromé vlastnictví automobilu je zde totiž stále něčím novým a proto zde chybí i odpovídající služby.

Pokud tedy chcete mít čistý automobil, pak s ním musíte zajet do specializovaných garáží a myček. Ty jsou sice levné a odvádějí svou práci dobře, ovšem i tak může být pro většinu lidí nezvyklé, že si svůj vůz nemohou sami umýt.

Autor videa se tedy rozhodl ukázat služby jedné z takových myček a zajel do ní. Za kompletní umytí vozu, včetně vyluxování interiéru, zde zaplatil 7.35 dolaru (162 korun) a personál mu ještě za 3 dolary (66 Kč) vyměnil prasklou žárovku. Podle autora videa je ale tato cena jednou z těch vyšších, protože žije ve velkém městě. Pokud by zajel do menšího, pak by celý proces vyšel ještě levněji.

Velkou zásluhu na takto nízkých cenách má zejména nízká cena práce na Čínském trhu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy