Rudý poklad z roku 1956. Vítězné Maserati 300 S Juana Manuela Fangia míří do aukce

Maserati 300 S, vůz slavného brazilského závodníka | foto: Bonhams

Pokud se alespoň trochu zajímáte o motorsport a jeho historii, jméno Juan Manuel Fangio vám jistě nebude cizí. Tento argentinský závodník dokázal během své kariéry vyhrát pět titulů mistra světa a ovládnout 24 závodů Grand Prix - během dvou z nich navíc seděl v tomto nádherném, sytě rudém, Maserati.

Tohle nádherné sytě rudé Maserati 300 S z roku 1956 bylo postaveno na základě legendárního závodního modelu 250 F a za jeho volantem si Fangio připsal vítězství v Portugalsku a Brazílii.

Pod kapotou je ukryt nádherně znějící řadový šestiválec o objemu 3.0 litru, což bylo sice méně než měla konkurence, ovšem jeho výhodou byly dvě vačky a trojice karburátorů, díky čemuž byl vůz skutečně mrštný. Váha vozu byla nízká, karoserie aerodynamická a velmi líbivá, díky čemuž se tento vůz řadí k těm nejhezčím závodním strojům své éry, společně s vozy Ferrari 250 TR či Jaguar D-Type.

Sám legendární sir Stirling Moss o vozu Maserati 300 S prohlásil, že patří mezi jeho nejoblíbenější závodní stroje. Podle jeho slov je vůz velmi snadný na ovládání, pohledný, vyvážený a vyloženě sportovně zaměřený. Ostatně Moss s tímto typem zvítězil na Nurburgringu i v Buenos Aires, ovšem jméno Fangio zůstalo s Maserati spojeno více.

Jak skončil Mossův stroj nevíme, ovšem ten, za jehož volantem seděl Fangio, si již brzy budete moci pořídit na aukci v Pebble Beach, kterou pořádá aukční portál Bonhams. Odhadovaná cena je 130 až 140 milionů korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy