Ferrari: Jeden plánovaný systém nikdy do našich aut nedáme

Ferrari P80/C | foto: Ferrari S.p.a.

Elektrické a hybridní modely by se měly do roku 2030 ve společnosti Ferrari na celkovém prodeji aut podílet z 80 procent. Italská automobilka podle ČTK uvedla, že do roku 2026 plánuje investovat 4,4 miliardy eur (108,9 miliardy Kč), převážně do vývoje nových produktů. Italský výrobce luxusních sportovních vozů minulý čtvrtek investorům představil nový strategický plán.

"Věříme, že můžeme využít elektrický motor ke zvýšení výkonu našich aut," konstatoval šéf společnosti Benedetto Vigna. Potvrdil, že italská automobilka plánuje uvést na trh svůj první elektrický model v roce 2025. V letech 2023 až 2026 představí 15 nových modelů a předseda správní rady John Elkann uvedl, že přechod na vozy poháněné elektřinou firmě umožní vyrábět ještě jedinečnější auta.

Ferrari očekává, že v roce 2025 budou plně elektrické vozy tvořit pět procent prodeje aut, v roce 2030 by to mělo být 40 procent, uvedl Vigna. Podíl hybridních modelů by se měl z 20 procent v roce 2021 zvýšit na 55 procent v roce 2025 a poté klesnout na 40 procent v roce 2030.

Automobilka bude pro své elektrické modely vyvíjet a vyrábět vlastní elektromotory, elektronické střídače a baterie na nové montážní lince ve svém závodě v italském Maranellu. Ty z komponentů, které nepovažuje za klíčové, bude zadávat partnerům.

Italská automobilka nedávno ve své centrále ve městě Maranello v severní Itálii hostila několik odborníků na umělou inteligenci, kteří chtěli Ferrari přesvědčit o tom, proč by mělo vzít autonomní řízení na milost. Vigna je místo toho pozval, aby se projeli ve Ferrari na závodním okruhu Fiorano, kde firma testuje své vozy.

"Svezli se s naším testovacím jezdcem, a když z Ferrari vystoupili, řekli mi 'OK, Benedetto, naše prezentace je k ničemu'," řekl novinářům Vigna.

Dodal, že Ferrari bude ve svých vozech i nadále používat technologii asistence řidiče, ale nikdy nenasadí funkce pátého stupně automatizace, kdy vozy mohou fungovat bez zásahu člověka. "Žádný zákazník nebude utrácet peníze za počítač v autě, aby si užil jízdu," uvedl Vigna v rozhovoru s televizí Bloomberg.

Cena akcií Ferrari se za poslední rok téměř nezměnila. Index evropského automobilového průmyslu za tu dobu odepsal 18 procent, zatímco index luxusních aut v tomto období klesl o 13 procent.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy