Benzínový Golf se spotřebou dieselu? Na módní vlnu nasedl i Volkswagen

Volkswagen představil Golf s novou revoluční jednotkou 1.5 TSI ACT Bluemotion | foto: Volkswagen

Automobilka Volkswagen představila novou benzínovou verzi oblíbeného modelu Golf, která sice jezdí na benzín, ale svou spotřebou se hravě vyrovná i dieselu. Pokud se navíc tento motor spojí s automatickou DSG převodovkou, získáte najednou vůz, který již spadá do segmentu mikro-hybridů.

Nový Volkswagen Golf s motorem 1.5 TSI ACT Bluemotion nabídne klasický benzínový čtyřválec s výkonem 130 koní, který však umí zajímavé kousky. Jednou z jeho hlavních předností je systém  „Active Cylinder Management", díky kterému dokáže odpojovat dva ze čtyř válců.

Pokud si navíc připlatíte za automatickou DSG převodovku, získáte ještě možnost takzvaného "Eco-Coastingu", kdy je vůz schopen pohybovat se s absolutně minimální spotřebou například při sjíždění kopců nebo dojíždění k semaforům.

Volkswagen navíc dodává, že ve spojení s automatickou sedmistupňovou DSG převodovkou se z vozu de facto stává mikro-hybrid. Jakmile řidič sundá nohu z plynu, nebo vůz začne sjíždět z prudkého kopce, systém automaticky vypne motor a odpojí ho od převodovky skrze spojku.

Automobilka prohlašuje, že díky funkci Eco-coasting, která díky 12 voltovému systému a Li-Ion baterii zásobuje všechny důležité systémy ve vozidle kdykoliv je motor vypnutý, dochází k úspoře paliva až o 0.4 litru na 100 kilometrů.

Podle měření dle standardů NEDC dosahuje Volkswagen Golf s motorem 1.5 TSI ACT Bluemotion kombinované spotřeby 4.8 l/100 km a v městské zástavbě, pokud je vybaven sedmistupňovým automatem DSG, dokáže jet dokonce za 4.0 l/100 km.

Samotný motor je samozřejmě vybaven turbodmychadlem s proměnnou geometrií VGT a funguje v tzv. Millerově cyklu. Díky kombinaci přepracovaného otvírání ventilů, přeplňování a vyššího kompresního poměru pracuje motor až o 10 % úsporněji, přičemž neztratil nci ze svého výkonu.

Volkswagen nabídne motory 1.5 TSI ACT Bluemotion ve více modelech a brzy bychom se této technologie měli dočkat i u motorů s nižším počtem válců a nižším objemem. Prozatím si však evropští zájemci budou muset vystačit právě s Golfem 1.5 TSI ACT Bluemotion jak ve variantě hatchback, tak ve variantě kombi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy