Úřady vytáhly do boje proti hybridům a elektromobilům. Co jim najednou začalo vadit?

Toyota Prius | foto: Toyota

Elektromobily a hybridy mají řadu výhod, ovšem některé se postupem času začínají stávat kontroverzními. Skvělým příkladem může být jejich tichost, kterou si například ochránci životního prostředí vychvalují, zatímco obyvatelé měst a úřady proti ní začínají bojovat.

Na půdě Spojených států Amerických pak tento spor dospěl tak daleko, že výrobci elektromobilů a hybridů dostali od amerického úřadu pro dopravu ultimátum. Podle něj musí výrobci "tichých" vozidel naučit své automobily vydávat zvuky, aby tak chránili chodce, cyklisty nebo lidi se zrakovým postižením.

Web Insurance Journal pak dodává, že automobilky jako Tesla, Nissan nebo GM budou muset donutit své vozy vydávat nějaké zvuky alespoň do rychlosti 30 km/h. Například Nissan ale upozorňoval, že vydávání zvuků by mělo být nezbytné pouze do rychlosti 20 km/h, neboť pak už je slyšitelný hluk pneumatik, odpor vzduchu a řada dalších zvuků. S tímto návrhem se ale americké úřady nespokojily.

Národní úřad bezpečnosti dálničního provozu v USA předpokládá, že automobilky ročně vydají na vývoj, výrobu a umísťování odolných reproduktorů na své elektromobily zhruba 40 milionů dolarů ročně (833 milionů korun). Pokud by se ale podařilo snížit počet zranění způsobených elektromobily, mohlo by to přinést úspory 250 až 350 milionů dolarů ročně.

Úřady mimo jiné zveřejnily statistiky, podle kterých je pravděpodobnost sražení chodce elektromobilem / hybridem o 19 % vyšší, než v případě automobilu se spalovacím motorem. Americké úřady tak nyní doufají, že hlasitější elektromobily a hybridy tuto statistiku sníží.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy